אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ספרד תבטיח הכנסה בסיסית לאוכלוסיות חלשות; ביקורת: "תמריץ להישאר בבית" צילום: רויטרס

ספרד תבטיח הכנסה בסיסית לאוכלוסיות חלשות; ביקורת: "תמריץ להישאר בבית"

הממשלה מתכננת להוציא כ-3 מיליארד יורו בשנה - לטובת הבטחת הכנסה בסיסית ל-850 אלף משקי בית; הסיוע יינתן לפי רמת ההכנסה ומספר הילדים - הסכום המינימלי צפוי לעמוד על כ-500 יורו

27.05.2020, 12:21 | שירות כלכליסט
ממשלת ספרד מתכוונת להשיק תכנית להענקת הכנסה בסיסית לחלק מהתושבים, ואולם החשש הוא כי התוכנית לא תספיק כדי להפחית את שיעורי האבטלה וחוסר השיוויון הגבוהים במדינה.

קראו עוד בכלכליסט

הממשלה בראשות המפלגה הסוציאליסטית מתכוונת להוציא כ-3 מיליארד יורו (3.29 מיליארד דולר) בכל שנה לסייע לאוכלוסיות החלשות. הבטחת ההכנסה הבסיסית מיועדת ל-850 אלף משקי בית (2.5 מיליון תושבים). אוכלוסיית ספרד מונה 46 מיליון אנשים. היוזמה עלתה כבר כהבטחת בחירות, אך יישומה הואץ בשל התפרצות מגיפת הקורונה.

לפי התוכנית, משקי הבית יקבלו סיוע פיננסי בהתבסס על רמת ההכנסה שלהם ומספר הילדים. הסכום המינימאלי לאדם בוגר יהיה חצי משכר המינימום שעומד על 1,108 יורו בחודש. עם זאת, הפרלמנט עדיין עמל על סיכום הפרטים הסופיים, והתוכנית אמורה לעמוד לאישור ביום שלישי הבא.

במסיבת עיתונאים שקיים ביום שבת אמר ראש הממשלה פדרו סנצ'ס כי לממשלה יש אחריות לסייע לאנשים שנפגעו בצורה הקשה ביותר מהמשבר. "הממשלה והחברה הספרדית לא מתכוונות להפנות את המבט בזמן שחברינו נעמדים בתור לקבלת מזון, תמונה שלצערי נתקלים בה בחלקים מהמדינה", הכריז.

מדריד, צילום: רויטרס מדריד | צילום: רויטרס מדריד, צילום: רויטרס

ואולם התוכנית סופגת גם ביקורת. "איני רואה אילו בעיות היא תצליח לפתור", אמר זולט דרבס, חוקר בכיר בחברת המחקר ברויגל בבריסל. לדבריו, המטרה לא צריכה להיות לספק לאנשים תמריץ להישאר בבית; התמריצים צריכים להיות מיועדים לאנשים שאיבדו את מקום העבודה שלהם או לחברות כדי שלא יפטרו אנשים. שר הביטוח הלאומי בספרד, חוזה לואיס אסקריבה, אמר בתגובה כי היוזמה לא תמנע מאנשים לחפש עבודה. "זה מקביל לקבלת שכר. בספרד יש אחוז גדול של עובדים שמרוויחים משכורת נמוכה ביותר", הסביר לסוכנות הידיעות רויטרס.

שיעור האבטלה בספרד הוא בין הגבוהים בגוש היורו, וצפוי לעלות אף יותר בשל השלכות הקורונה. בסוף מרץ, שיעור האבטלה עמד על 14.5%. בנוסף, שיעור האי שוויון בספרד הוא בין הגבוהים באירופה, בעקבות משבר החובות הממשלתיים מ-2011.

תוכניות דומות אומצו גם באיטליה ובפינלנד, אך לא נראה שהן עזרו להפחית את שיעור האבטלה.

בספרד ממשיכים במאמצים לחזור לשגרה לאחר הסגר הממושך. סנצ'ס אמר ביום שבת כי תיירים יורשו לשוב למדינה ביולי, זאת בתקווה להחיות את תעשיית התיירות שמהווה חלק מרכזי מהכלכלה. עוד ציין כי ליגת הכדורגל תחזור לפעילות החל מ-8 ביוני.

תגיות