אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשקיעים האירופים יברחו מהונג קונג, ארה"ב תנקום בסין צילום: גטי

המשקיעים האירופים יברחו מהונג קונג, ארה"ב תנקום בסין

הצהרת סין על הגבלת האוטונומיה בטריטוריה עלולה לפגוע בנהירת המשקיעים הזרים אליה. באיחוד האירופי לא ממהרים לשבש את יחסי המסחר עם המעצמה האסיאתית אבל ארה"ב כבר מאיימת בהטלת מכסים על סחורות הונג־קונגיות

30.05.2020, 18:37 | נועם אוסטפלד

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז אתמול כי מעמד המסחר המיוחד שמעניקה מדינתו להונג קונג יוסר וכי היחס הפיננסי אליה יהיה זהה לזה של סין. זאת, בעקבות הכרזת המעצמה האסיאתית בשבוע שעבר על כוונתה לחוקק חוק שיאפשר לה להחיל עונשים פליליים על תושבי הטריטוריה, בהתאם לחוק הסיני.

קראו עוד בכלכליסט

אל ארה"ב הצטרפו גם קנדה, בריטניה ואוסטרליה שגינו בסוף השבוע את המהלך הסיני וציינו כי הוא "יפורר באופן דרמטי את האוטונומיה של הונג קונג". לדבריהם, הדבר יערער את מתכונת ה"מדינה אחת, שתי שיטות" שעל בסיסה העניקה ארה"ב להונג קונג מעמד מסחר מיוחד.

היחס המועדף שהעניקה ארה"ב להונג קונג עד כה בענייני מסחר ומיסוי, בדגש על הפעלת נמלים חופשיים ממסי יבוא ויצוא סחורות, הפכו אותה לאחד מהמרכזים הפיננסיים החשובים בעולם. היקף המסחר הבינלאומי של הונג קונג הציב אותה ב־2018 במקום השביעי בעולם, עם שווי כולל של 1.2 טריליון דולר. שינוי היחס של ארה"ב כלפיה מאיים לסיים הובלה זו ולחשוף אותה למכסים שארה"ב הטילה ועלולה להטיל בעתיד על סחורות מסין.

ההפגנות בהונג קונג, צילום: גטי ההפגנות בהונג קונג | צילום: גטי ההפגנות בהונג קונג, צילום: גטי

צ'אד באון, עמית בכיר במכון פטרסון לכלכלה בינלאומית, טוען כי סין עשויה להשיב אש. "אם סין תרחיב את המכסים על סחורות אמריקאיות גם ליבוא הונג־קונגי, ההשפעה על ארה"ב תהיה גדולה מכיוון שבשנה שעברה הונג קונג ייבאה מארה"ב סחורות בשווי העולה על 30 מיליארד דולר", אמר באון לרשת CNN.

האיחוד האירופי דווקא נוטה להכיל את המהלך הסיני. "היחסים שלנו עם סין מתבססים על כבוד ואמון הדדי. אבל ההחלטה של סין מעלה סימני שאלה", אמר ג'וזף בורל, הממונה על היחסים הבינלאומיים באיחוד. עם זאת, הוא הדגיש כי החלת סנקציות על סין לא תפתור את המשבר.

בהתאם, קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל ממשיכה לקדם את החתימה על הסכם השקעה גדול בין האיחוד וסין שיאפשר לחברות אירופיות להתחרות בשוק הסיני. בפגישת שרי החוץ של האיחוד שהתקיימה שלשום הדגישה מרקל כי תגובת תגמול באפיקי הסחר אינה עומדת על הפרק.

שינוי פתאומי וקיצוני

האיחוד האירופי הוא שותף הסחר השני בגודלו של הונג קונג אחרי סין, וגרמניה היא השותפה המובילה, עם מסחר דו צדדי של 15.4 מיליארד דולר ב־2019. עם זאת, נציג בכיר באיחוד ששוחח עם ה"סאות' צ'יינה מורנינג פוסט", טען כי החלת חוק הלאום הסיני עלולה להניא את המשקיעים הפרטיים באירופה מהשקעה בעיר המדינה. "אחת מהבעיות המרכזיות היא השינוי הפתאומי והקיצוני במסגרת החוקית של העיר ואיך שמערכת המשפט יכולה לעבוד. אם אתם משקיעים, זה שיקול מרכזי שיש להתחשב בו לפני ההשקעה", הסביר.

בריחת משקיעים עלולה להוות בעיה גדולה עבור הונג קונג, שמתהדרת ביכולתה למשוך משקיעים זרים הודות לפתיחות שלה. ב־2017 דורגה הטריטוריה כיעד השלישי הכי פופולרי אחרי ברמודה ואיי קיימן להשקעות זרות מהאיחוד. בנוסף, יותר מחצי מ־2,200 החברות האירופיות הפועלות בהונג קונג קבעו בעיר את מרכז הפעילות האיזורי שלהן.

תגיות