אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב: ההפגנות נמשכו למרות העוצר; עימותים ליד הבית הלבן צילום: רויטרס

ארה"ב: ההפגנות נמשכו למרות העוצר; עימותים ליד הבית הלבן

גם הלילה הפרו המוני אמריקנים את העוצר שהוטל בעשרות ערים כדי להפגין על מותו של ג'ורג' פלויד. שריפות הוצתו ליד מעון הנשיא, המוחים העלו באש את דגל ארה"ב. הרס וביזה בקליפורניה, התנגשויות בניו יורק. גם בתו של ראש העיר נעצרה. מייקל ג'ורדן קורא למחות בדרכי שלום: "חש את הכאב והזעם"

01.06.2020, 09:18 | ynet

ההפגנות בארצות הברית בעקבות מותו של העצור השחור ג'ורג' פלויד נמשכו גם הלילה (בין ראשון לשני), זה היום השישי ברציפות. ליד הבית הלבן בוושינגטון פרצו עימותים בין שוטרים למפגינים, ופעילי המחאה הציתו אש בכמה מוקדים. לצד ההפגנות האלימות נרשמו הלילה ברחבי ארה"ב גם הפגנות שקטות, אולם באחת מהן – בעיר מיניאפוליס – הופר השקט כשנהג משאית נסע, ככל הנראה בכוונה תחילה, אל עבר המון שהפגין על כביש. לא היו נפגעים. הלילה אמר אחיו של פלויד, פילונס, כי ההפגנות צפויות להימשך: "אנשים רק רוצים צדק".

כבר כשעה לפני כניסתו לתוקף של הסגר בבירה, ב-11 בלילה שעון מקומי, ירו שוטרים גז מדמיע ורימוני הלם נגד מפגינים באזור פארק לפאייט הסמוך לבית הלבן, ואלה ברחו לרחובות הסמוכים. באחת השריפות זרקו מפגינים את דגל ארה"ב אל האש. המפגינים בוושינגטון הציתו שריפות בכמה מוקדים קרוב למעון הנשיא, והעשן שעלה מהן התערבב בענני הגז המדמיע שפיזרו שוטרים כדי להרחיקם מהאזור. אחת השריפות הוצתה בכנסיית סנט ג'ונס, שבה נוהגים נשיאי ארה"ב לבקר כבר קרוב ל-200 שנה.

 

מפגינים בניו יורק, צילום: רויטרס מפגינים בניו יורק | צילום: רויטרס מפגינים בניו יורק, צילום: רויטרס

מכונית משטרה עולה באש במיניסוטה, צילום: רויטרס מכונית משטרה עולה באש במיניסוטה | צילום: רויטרס מכונית משטרה עולה באש במיניסוטה, צילום: רויטרס

מפגינים במיניסוטה, צילום: רויטרס מפגינים במיניסוטה | צילום: רויטרס מפגינים במיניסוטה, צילום: רויטרס

ניו יורק, צילום: איי פי ניו יורק | צילום: איי פי ניו יורק, צילום: איי פי

מפגינים בסמוך לבית הלבן, צילום: רויטרס מפגינים בסמוך לבית הלבן | צילום: רויטרס מפגינים בסמוך לבית הלבן, צילום: רויטרס

מפגינים בסמוך לבית הלבן, צילום: אי פי איי מפגינים בסמוך לבית הלבן | צילום: אי פי איי מפגינים בסמוך לבית הלבן, צילום: אי פי איי

הלילה נודע כי בשל הפגנות דומות מול הבית הלבן הורידו ביום שישי האחרון אנשי השירות החשאי את הנשיא דונלד טראמפ אל בונקר תת-קרקעי במעונו. אנשי השירות החשאי נדרשים לעמוד בפרוטוקולים שקובעים כי במקרה שנשקפת סכנה למבנה – יש להעביר את הנשיא אל הבונקר. טראמפ, רעייתו מלניה ובנו בארון שהו שם פחות משעה. הבונקר נמצא בשימוש רק במקרים חריגים – כמו במתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001, אז הורד אליו סגן הנשיא דאז דיק צ'ייני.

ההפגנות הלילה נפרסו לרוחבה ולאורכה של ארה"ב, מהחוף המזרחי ועד החוף המערבי. בערים פילדלפיה וסנטה מוניקה שבקליפורניה נרשמו מקרי ביזה של חנויות, גם לאור יום. עוצר הוטל ביותר מ-40 ערים ברחבי המדינה, ובהן הבירה וושינגטון, לוס אנג'לס, שיקגו ואטלנטה. זהו העוצר הנרחב ביותר שהוטל בארה"ב מאז הימים שאחרי רצח מרטין לותר קינג ב-1968.

ג ג'ו ביידן ומפגין במיניאפוליס | צילום: רויטרס ג
מפגינים במיניסוטה, צילום: אי פי איי מפגינים במיניסוטה | צילום: אי פי איי מפגינים במיניסוטה, צילום: אי פי איי

הפגנת הזדהות באוקלנד, צילום: איי פי הפגנת הזדהות באוקלנד | צילום: איי פי הפגנת הזדהות באוקלנד, צילום: איי פי

המפגינים בפילדלפיה לא נענו להוראות העוצר והתפרעו. הם השליכו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר שוטרים, וגרמו לפציעת ארבעה. עימותים ספורדיים התלקחו הלילה גם בבוסטון, ומפגינים יידו שם בקבוקים על שוטרים והציתו ניידת.

בעיר ניו יורק עצרה המשטרה כ-350 בני אדם, וכ-30 שוטרים נפצעו בעימותים עם המפגינים. רוב ההפגנות שנערכו שם לאורך היממה האחרונה התקיימו בדרכי שלום, אך לפנות בוקר (שעון ישראל), עם רדת החשכה, הפכו חלקן לאלימות. במרכז ברוקלין ובחלקים ממנהטן יידו מפגינים חפצים על שוטרים והציתו שריפות. קבוצות קטנות של מתפרעים ניפצו חלונות של חנויות וגנבו מוצרים. ראש העיר ביל דה בלזיו הבהיר כי הוא אינו מתכוון להטיל עוצר בעיר כפי שעשו ראשיהן של ערים אחרות, ושיבח את "האיפוק הבלתי רגיל" שמפגינים השוטרים. הלילה נודע כי בין המפגינים שנעצרו בלילה שבין שבת לראשון הייתה בתו בת ה-25 של דה בלזיו, קיארה. היא שוחררה בהמשך.

במקביל, קרוב ל-5,000 אנשי המשמר הלאומי הופעלו ב-15 מדינות שונות כדי להשיב את הסדר הציבורי אל מקומו. בתיעוד מהערים השונות הם נראו כשהם מגיעים בג'יפים צבאיים משוריינים. בארה"ב דווח כי אם יהיה צורך – 2,000 אנשי משמר נוספים מוכנים להפעלה. לפי הערכה של סוכנות הידיעות AP, לפחות 4,100 בני אדם נעצרו בהפגנות מאז יום מותו של פלויד.

בראיון לרשת CNN הלילה, אמר פילונס פלויד, אחיו של ג'ורג', כי ההפגנות צפויות להימשך עד שיושג צדק, כלשונו. "ביקשתי מכולם לעשות זאת בצורה לא אלימה, אבל אנחנו רוצים צדק וזו הסיבה שאנחנו מתנהגים כך", אמר. "אנשים שחורים נהרגים זה זמן רב. לאנשים פשוט נמאס מזה עכשיו. האפרו-אמריקנים רוצים להיאבק למען מה שצודק".

מפקד משטרת מיניאפוליס, מדריה ארדונדו, התייחס בריאיון שקיים עם CNN לפיטורי ארבעת השוטרים שהיו מעורבים בתקרית. "לדעתי, המעשה היה הפרת אנושיות. זו הייתה הפרה של השבועה של רוב לובשי המדים. זה ממש נגדה", אמר. "זה נוגד את מה שאני מאמין בו".

מפקד המשטרה פנה אל משפחתו של פלויד והסיר את הכובע שחבש: "אני רוצה לומר למשפחת פלויד שאני לחלוטין מצטער על האובדן שלהם. אם היה דבר שיכולתי לעשות להחזיר אותו – הייתי עושה זאת. הייתי עושה עולם ומלואו. אני מאוד מצטער".

בפאנל שבו השתתף גם אחיו של פלויד וגם מפקד המשטרה, פנה האח אל ארדונדו בתהייה מה הסיבה ששלושת השוטרים שהיו מעורבים בתקרית גרימת מותו של אחיו טרם נעצרו. "האישומים וההחלטות הללו יגיעו לפתחו של התובע המחוזי", אמר מפקד המשטרה לאחיו של פלויד, שהשיב: "אם יש מספיק ראיות לפטר אותם - יש מספיק ראיות לעצור אותם".

במהלך הלילה פורסם גם תיעוד מהכלא של השוטר דרק צ'אובין, שדרך על צווארו של פלויד. הוא הועבר לבית סוהר במחוז הנפין שבמינסוטה לאחר שהוסר החשש שהמקום עלול להינזק כתוצאה מההפגנות. במקביל, הודיע מושל מינסוטה טים וולץ כי התובע הכללי של המדינה, קית' אליסון, יעמוד בראש צוות התביעה נגד צ'אובין.

   

 

 

 

 

לוס אנג לוס אנג'לס | צילום: איי פי לוס אנג

 

"הם שלחו צבא - אנחנו רק רצינו מעצרים"

 

הנשיא דונלד טראמפ, שכבר נערך לבחירות שיתקיימו בנובמבר הקרוב, בילה את רוב יומו בטוויטר, בניסיון להביא "חוק וסדר", כהגדרתו – ולעודד פעולות משמעותיות יותר מטעם המשטרה נגד המפגינים ברחבי המדינה.

מנגד, ג'ו ביידן, שצפוי להיות מועמד המפלגה הדמוקרטית בבחירות לנשיאות, ביקר בשקט במוקד ההפגנות בעיר הולדתו ווילמינגטון שבמדינת דלאוור, שם שוחח עם מפגינים. מוקדם יותר הוא כתב פוסט שבו הזדהה עם אלה שכבר התייאשו בעקבות מותו של פלויד. 

 

"כנשיא, אסייע להוביל את השיח הזה, ויותר חשוב – אקשיב, כמו שהקשבתי במהלך הביקור בווילמינגטון", כתב ביידן בציוץ בחשבון הטוויטר שלו. לדברי ואל דמינגס, חברת בית הנבחרים מטעם מדינת פלורידה הנחשבת לאחת המועמדות להיות סגניתו של ביידן במרוץ לנשיאות, "הוא לא בתפקיד רשמי ובהחלט אין לו מגפון כמו שיש לאדם שמאייש כרגע את הבית הלבן. אבל אני חושבת שאנשים מחפשים מישהו שיכול לגרום להם להרגיש טוב יותר בזמנים הקשים הללו. אמריקה צריכה להיות רגועה ולדעת שיש מישהו שמבין ומתכוון לומר 'כן, יש לנו בעיות'". 

 

ג ג'ורג' פלויד ג

דרק צ דרק צ'אובין | צילום: איי אף פי דרק צ

לדברי דרנלה ווייד, שארגנה את ההפגנות בעיר סנט פאול הסמוכה למיניאפוליס, למרות שאלפי אנשי המשמר הלאומי נשלחו למקום – ההפגנות לא ייפסקו. "הם שלחו לנו צבא, ואנחנו רק ביקשנו מהם מעצרים", אמרה בהתייחסה לרצון המפגינים לעצור את השוטרים שהיו מעורבים בתקרית.

גבריאל לברוס-אליס, תושבת מרילנד, הגיעה אל הבית הלבן כדי להפגין מול מעון הנשיא. "זה בלתי-מתקבל. זה הקש ששבר את גב הגמל", אמרה. "זה חייב להיות". עם זאת, היא ציינה כי היא תעזוב את המקום מחשש שתיקלע להפגנה אלימה כפי שנרשמה בלילה הקודם.

 

מאהירה לואיס, נערה בת 15 שהגיעה יחד עם אמה למחות בבוסטון, אמרה כי "הם ממשיכים להרוג את האנשים שלנו. נמאס לי מזה". לקס סקוט, שמוביל את ההפגנות ביוטה, הוסיף כי "אולי המדינה הזו צריכה תזכורת שנמאס לנו משוטרים שרוצחים גברים שחורים לא חמושים. אולי בפעם הבאה ששוטר לבן יחליט ללחוץ על ההדק הוא ידמיין תמונות של ערים נשרפות".

הלילה פרסם גם כוכב ה-NBA לשעבר מייקל ג'ורדן הודעה על האירועים ומסר כי הוא חש צער עמוק, כאב גדול וזעם על מותו של פלויד. "אני רואה ומרגיש את הכאב, הזעם והתסכול של כולם", אמר. "אני ניצב לימינם של המוחים על הגזענות המושרשת כלפי שחורים בארצנו. נמאס לנו". ג'ורדן, שבשבועות האחרונים זוכה לתשומת לב רבה בשל הסדרה הדוקומנטרית על ימי שיא תהילתו, הוסיף: "אנחנו חייבים להקשיב זה לזה, להפגין חמלה ואמפתיה ולעולם לא להפנות את גבנו לאכזריות חסרת היגיון. עלינו להמשיך להביע את עצמנו בדרכי שלום נגד אי-צדק ולדרוש מיצוי של הדין".

בלונדון, בברלין ובברזיל

 

בלונדון התכנסו אלפי בני אדם כדי לתמוך במפגינים האמריקנים. הם קראו "אין צדק, אין שקט" והניפו כרזות שעליהן נכתב "כמה עוד?". בכיכר טרפלגר שבבירה הבריטית התגודדו המפגינים למרות הנחיות הריחוק החברתי, והתעלמו מהן לחלוטין. גם המשטרה לא עצרה בעדם. לאחר מכן נרשמה הפגנה דומה בהשתתפות של מאות בני אדם באזור שגרירות ארה"ב בלונדון, שאותה הקיפו שוטרים רבים.

גם בברלין נרשמו כמה הפגנות. מול שגרירות ארה"ב בעיר מחו מפגינים תחת המסר "צדק לג'ורג' פלויד", בעוד מאות בני אדם נוספים הפגינו ברחובות של רובע קרויצברג, כשהניפו שלטים שעליהם נכתב "שקט הוא אלימות", "להטיל את האשמה על השוטרים" ו"למי מתקשרים כשהמשטרה רוצחת?". לא נרשמו אירועים חריגים או עימותים עם המשטרה בהפגנות. גם בקופנהגן בירת דנמרק התקיימה הפגנה מול שגרירות ארה"ב. המפגינים נשאו כרזות שעליהן נכתב "הפסיקו להרוג אנשים שחורים".

בברזיל הביעו סולידריות מסוימת עם ההפגנות בארה"ב, לצד אינטרס מקומי אחר. מאות בני אדם התכנסו מול מעונו של מושל מדינת המחוז ריו דה ז'ניירו כדי להפגין בין היתר נגד מה שהגדירו "פשעים" נגד תושבי הפאבלות השחורים. ההפגנה, שבמרכזה עמד המסר "לחיי שחורים יש ערך", פוזרה לאחר ששוטרים החלו לירות לעבר המפגינים גז מדמיע. "אני לא יכול לנשום", אמרו כמה מהמפגינים, בניסיון להזכיר את מותו של ג'ורג' פלויד.

המפגינים קראו להפסיק את המבצעים המשטרתיים בתוך הפאבלות וקראו בשמות קורבנות שמתו בהם. המשטרה בריו גרמה למותם של הכי הרבה אזרחים בברזיל. בשנת 2019 נהרגו 1,546 בני אדם על-ידי שוטרים, המספר הגבוה ביותר מאז 1998. רוב הקורבנות נהרגו במסגרת מבצעים משטרתיים בפאבלות.

תגיות