אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות האקזיט בארד: "חברי הקיבוץ רוצים יותר עצמאות ויותר כסף" צילום: ויקיפדיה

נחשף בכלכליסט

בעקבות האקזיט בארד: "חברי הקיבוץ רוצים יותר עצמאות ויותר כסף"

קיבוץ דליה מימש חלק מאחזקותיו בארד מערכות למדידת מים תמורת 156 מיליון שקל יו"ר הקיבוץ, שמוליק לשם, שוחח עם כלכליסט; "לא מעט קיבוצים עושים דברים כאלה וגם כאן התקבלה החלטה כזו"; לדבריו, "חלק מהסכום ישמש לפיתוח תשתיות ופיתוח קהילתי" וחלק ישמש להגדלת קרן הערבות ההדדית

01.06.2020, 19:26 | גולן חזני
קיבוץ דליה מימש שלשום 11.8% מאחזקותיו בחברת ארד יצרנית מדי המים, שפועלת משטחי הקיבוץ, כך פורסם בכלכליסט. חברי הקיבוץ יפגשו עם 156 מיליון שקל, כשלאחר ניכוי מס של כ-20% יוותרו בידיהם כ-125 מיליון שקל. חצי מהסכום יחולק בין 350 חברי הקיבוץ, אם כי המספר המדויק טרם נקבע.

קראו עוד בכלכליסט

קיבוץ דליה שוכן ברמות מנשה והוקם ע"י עולים מגרמניה ורומניה ב-1939 במסגרת ישובי חומה ומגדל. הקיבוץ נחשב למבוסס. מלבד מפעל ארד דליה, הוא מחזיק גם בחברה אחרת, זהר דליה, שמתמחה בייצור גלם וחומרי ביניים לתעשיית הדטרגנטים ומוצרי ניקוי למשק הבית ולשוק המוסדי. חקלאות ותיירות הם מקורות הכנסה נוספים של הקיבוץ.

מדי מים של ארד בקיבוץ דליה, צילום: ויקיפדיה מדי מים של ארד בקיבוץ דליה | צילום: ויקיפדיה מדי מים של ארד בקיבוץ דליה, צילום: ויקיפדיה

כיו"ר הקיבוץ משמש שמוליק לשם, בן קיבוץ גבעת חיים איחוד, בשיחה עם כלכליסט: "ההחלטה הזו מתבשלת כבר כמה חודשים והחברים רוצים לממש רצונות ותכניות שלהם. החברה מצוינת, אבל יש מגמה בקיבוצים שעברו הפרטה לממש חלק מהנכסים, ולא מעט קיבוצים עושים דברים כאלה וגם כאן התקבלה החלטה כזו".

ההחלטה התקבלה במהירות?

"היו דיונים. בפברואר דיברנו על זה והתכוננו למהלך, אבל מכל מיני סיבות של שווי שוק לצד סיבות נוספות, החלטנו לדחות. התנאים הבשילו רק עכשיו. ברגע שיש הפרטה בקיבוצים, חברים רוצים יותר עצמאות ויותר כסף". למעשה, חלק נכבד מהסכום יועבר להגדלת קרן הערבות ההדדית - המוקמת בקיבוצים לתמיכה וסיוע כלכלי לחברי הקיבוץ בתחומי בריאות, סיעוד ועוד.

לשם מוסיף כי "חלק אחר מהסכום ישמש לפיתוח תשתיות בקיבוץ ופיתוח קהילתי".

לדברי לשם, "החלטנו לממש רק חלק מהאחזקה ונישאר עם היתרה שלה. המפעל הוא מפעל טוב ומדובר בחברה מצליחה שהרוויחה גם בתקופת הקורונה יפה. חלק מהסכום ישמש גם למימון 'שיוך דירות' – רישום דירות החברים במינהל על שמם במקום על שם הקיבוץ, וזה תהליך ארוך ומייגע".

במכירת המניות תמכו 80% מחברי הקיבוץ בהצבעה שנערכה לפני מספר חודשים. הקיבוץ שכר את צבי מנס מברק קפיטל חיתום כדי להוביל את המכירה לגופים המוסדיים. "יש כאן שמחה לא קטנה. יכול להיות שנציין את האקזיט באירוע", כך לדברי לשם.

למשבר הקורונה היתה השפעה על ביצוע התכנית?

"ממש לא. היתה לנו תכנית סדורה איך לבצע את המהלך ועמדנו בה אחד לאחד".

ארד, שהונפקה בדצמבר 2004, מפתחת ומייצרת מערכות תקשורת ממוחשבת לקריאה מרחוק של מדי מים ומדי מים מכניים. בראש דירקטוריון החברה מכהן הוגו צ'אופן. המנהל העסקי של הקיבוץ, שמשמש גם כחבר דירקטוריון, הוא אורי מיטל. מנכ"ל החברה הוא גבי ינקוביץ. כבר בפברואר דיווח כלכליסט על הכוונה למכור את המניות, כשבסופו של דבר מכרה הקיבות פחות ממחצית מהחאזקה.

השליטה בחברת ארד התחלקה עד היום בין קיבוץ דליה והקיבוץ השכן רמות מנשה. כל אחד מהקיבוצים החזיק ב־27.14% מהמניות. השליטה היא משותפת, אך מכירת המניות עשויה להקטין את כוחו של קיבוץ דליה בדירקטוריון לעומת הקיבוץ השכן שישאר עם אחזקתו המקורית.

קיבוץ דליה הופך להיות בעל המניות הזהה בגודלה לקבוצת מיילסטונס שמחזיקה ב-15.5% מהמניות. קרן מיילסטונס, היא קרן פרטית אמריקאית שמנוהלת בארץ בידי מנכ"ל מנופים פיננסים לשעבר - דני וקנין.

תגיות