אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יוטיוב הפכה להצלחה מסחררת בטלוויזיה - אבל לא מצליחה להרוויח מזה כסף צילום: MintPress

יוטיוב הפכה להצלחה מסחררת בטלוויזיה - אבל לא מצליחה להרוויח מזה כסף

המעבר של המשתמשים לשימוש במסכי טלוויזיה כדי לצרוך שירותי סטרימינג, בעיקר בבית, התגבר מאוד בחודשים האחרונים - אך המודל העסקי של יוטיוב סובל מכך באופן קיצוני, מכיוון שעד כה אף אחד לא ממש תופס את השירות כמקבילה לנטפליקס או פריים וידאו - מה שמוביל לפגיעה בהכנסות מפרסום

02.06.2020, 19:47 | רפאל קאהאן

יוטיוב הפך בשנה האחרונה לשירות וידאו פופולרי בקרב צופי הטלוויזיה, והשינוי הזה מייצר בעיה גדולה לגוגל. המעבר של המשתמשים לשימוש במסכי טלוויזיה כדי לצרוך שירותי סטרימינג, בעיקר בבית, התגבר מאוד בחודשים האחרונים בהם אנשים נאלצו להישאר ספונים בפנים. המודל העסקי של יוטיוב סובל מזה באופן קיצוני, וזאת מכיוון שעד כה אף אחד לא ממש תפס את השירות כמקבילה לנטפליקס או פריים וידאו.

קראו עוד בכלכליסט

 , צילום:  MintPress צילום: MintPress  , צילום:  MintPress

על פי פרסום של הוול סטריט ג'ורנל היום (ג'), המפרסמים הם הבעיה העיקרית. בעוד שיוטיוב מחזרת אחרי כספי המפרסמים ומוכרת את עצמה כשירות סטרימינג גם לטלוויזיות, היא נתפסת בעיניהם כשירות מובייל ומחשב תחילה. אחת הבעיות העיקריות היא התכנים שיוטיוב לא באמת מסננת ואוצרת, ושהמפרסמים מפחדים שלא יתאימו לתדמית של המותג. קשה להתמודד עם ההיגיון הזה. מותג שמחזר אחרי הקהילה השחורה למשל יסבול מאוד אם הפרסומת תוצג לצד סרטון על תיאוריות עליונות לבנה שעדיין זמינים ביוטיוב.

מערכת סינון התוכן של יוטיוב מתבססת בעיקר על בינה מלאכותית ודיווחים של המשתמשים. זאת אומרת שהיא פועלת היטב לאחר מעשה ולא באמת יודעת לברור את המוץ מהתבן. ויש הרבה מאוד ממנו בשירות הווידאו הפופולרי ביותר בעולם. "הליבה של העסק שלהם זה מדיה חברתית עם סרטוני וידאו שהמשתמשים מעלים", הסביר ג'יאנלוקה טוקפונדי, מנכ''ל קבוצת Ingka, הזכיין הגדול ביותר של איקאה בצפון אמריקה. לדבריו זה עסק נהדר, אבל כזה שאינו מאפשר למפרסמים את השליטה על הנראות של הפרסומות שלהם.

ליוטיוב ומקבילתה הטלוויזיונית שזמינה בינתיים רק בארה"ב, יוטיוב TV, יש כיום כ-100 מיליון משתמשים שצורכים אותם באמצעות מסכי הטלוויזיות בצפון אמריקה. מחוץ לארה"ב יוטיוב מפעילה רק את שירות האינטרנט המוכר וכן את גרסת הפרימיום שלו, שמאפשר גם גישה בתשלום לתכנים המקוריים של יוטיוב TV, כגון סדרות וסרטי קולנוע, מוזיקה וללא פרסומות. העלייה בשימוש בטלוויזיות בארה"ב זינקה במרץ האחרון ב-80% ביחס לחודש מרץ ב-2019. אבל המפרסמים רוצים לראות יותר שליטה על התכנים מצד יוטיוב לפני שהם משקיעים בקמפיינים יקרים.

כ-2 מיליארד משתמשים מתחברים בכל חודש לאפליקציה, לאתר יוטיוב וכן לגרסת הטלוויזיה שלהן, כאשר האפליקציה והאתר מייצגות כ-70% מתנועת המשתמשים. גרסת הטלוויזיה זמינה במספר צורות: כאפליקציית אנדרואיד TV שניתן להתקין על סטרימרים וממירים תומכים; כאפליקציית טלוויזיות חכמות, שחלקן אינן מבוססות אנדרואיד, כגון אלה של סמסונג או LG; ובנוסף יוטיוב מותקנת גם על ממירים קנייניים של שירותי לוויין, כבלים או שידורים מבוססי אינטרנט (כגון פרטנר, נקסט, יס או סלקום TV למשל בישראל). בשירות מנסים לדחוף את הפלטפורמות האלה למפרסמים כמסך נוסף.

על פי מחקר של חברת eMarketer, המפרסמים הוציאו בארה"ב בשנה שעברה כ-6.5 מיליארד דולר על הצגת פרסומות במסכי טלוויזיה המחוברים לאינטרנט. אבל ההבדל העיקרי מול המובייל והמחשב הוא ששניהם מאפשרים למפרסמים יכולת למקד את הפרסום באופן אישי למשתמש, בעוד פרסום בטלוויזיה חייב להתחשב בכל דרי הבית. "כשאני מפרסם ביוטיוב אני ממקד את האסטרטגיה למשתמש הבודד", הסביר איש פרסום בכיר שאחראי על תקציבי פרסום וידאו של כ-100 מיליון דולר בשנה ושרובם מושקעים בפרסום ממוקד ביוטיוב. לדבריו, האויב הכי גדול של יוטיוב עקב כך היא יוטיוב עצמה.

תגיות