אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשטרה עיכבה לחקירה בכירים לשעבר בפרוטרום בחשד לעבירות שוחד צילום: אבי מועלם

פרסום ראשון

המשטרה עיכבה לחקירה בכירים לשעבר בפרוטרום בחשד לעבירות שוחד

לפי החשד, הבכירים לשעבר העבירו תשלומי שוחד לעובדי ציבור ברוסיה ובאוקראינה; הם נחקרים ביחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב 433, כשרשות ני"ע מעורבת בחקירה; במקביל נערכה פשיטה על משרדי פרוטרום בהרצליה; הרקע לחקירה הוא דו"ח פנימי של חברת IFF שרכשה את פרוטרום; לפי ממצאי בדיקה זו הבכירים, בהם המנכ"ל לשעבר אורי יהודאי, היו מעורבים ישירות בתשלומי השוחד שבוצעו מתקציב השיווק של החברה

03.06.2020, 08:46 | תומר גנון

היחידה הארצית לחקירות הונאה שבלהב 433 עיכבה הבוקר (ד') לחקירה בכירים לשעבר בחברת פרוטרום בחשד למתן שוחד לעובדי ציבור זרים ברוסיה ובאוקראינה. הבכירים נחקרים בשעה זו במשרדי היחידה בלוד. צוות החקירה בפרשה כולל גם את רשות ני"ע. חוקרי המשטרה ורשות ני"ע פשטו במקביל גם על משרדי פרוטרום בהרצליה.  החשודים צפויים להשתחרר במהלך הערב בתנאים מגבילים.

קראו עוד בכלכליסט

הרקע לחקירה הוא דו"ח ביקורת פנימי שביצעה חברת IFF האמריקאית שרכשה את השליטה בפרוטרום. על פי ממצאי הבדיקה, בכירים לשעבר בחברה, בהם המנכ"ל לשעבר אורי יהודאי, היו מעורבים בתשלומי שוחד לפקידי מכס ולגורמים נוספים במזרח אירופה.

אורי יהודאי, צילום: יונתן בלום אורי יהודאי | צילום: יונתן בלום אורי יהודאי, צילום: יונתן בלום

הכסף הועבר מתקציב השיווק

על פי החשד, שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", הנהלת פרוטרום העבירה כספים מתוך תקציב השיווק שלה באופן ישיר לעובדי החברה ברוסיה ואוקראינה, על מנת שהם ישלמו אותם באופן פרטי לגורמים מקומיים שונים.

זהו אחד הממצאים המרכזיים בדו"ח החקירה הפנימי שערכה IFF, אשר הוביל אותה להאשים 4 בכירים ישראלים לשעבר בהנהלת חברת תמציות הטעם-והריח הישראלית, שנרכשה אשתקד בתמורה ל-6.4 מיליארד דולר, בידיעה ובמעורבות בתשלומי שוחד לפקידי מכס ועמלות אסורות. IFF היא חברה דואלית שנסחרת בארה"ב ובישראל לפי שווי של כ-50 מיליארד שקל - החברה עם שווי שוק הגבוה בבורסה של ת"א.  

פרשת פרוטרום המנגנון החשאי, שיטת ההסוואה ומכתב הסחיטה גילויים חדשים: IFF, שרכשה את החברה, טוענת כי זו העבירה כספי שיווק ישירות לידי עובדים ברוסיה ואוקראינה - ואלה השתמשו בהם לתשלומי שוחד. וגם: כמה שבועות לפני שהפרשה נחשפה, עורך דין רוסי דרש 500 אלף דולר מ־IFF, אחרת יתבע אותה על השוחד תומר גנון, 12 תגובותלכתבה המלאה

לטענת IFF, התשלומים שנעשו באמצעות המנגנון החשאי, שאותם היא מגדירה כ"לא ראויים", לא גולו לה במהלך המשא ומתן ובדיקת הנאותות שערכה לפני השלמת עסקת רכישת פרוטרום. "המנכ"ל לשעבר יהודאי התחייב בפני הרוכשים שהוא מוכר חברה נקייה מעזים, והתשלומים האלה לא בדיוק עונים להגדרה הזאת", אמר גורם המקורב לנושא.

גורם אחר המקורב לנושא טען כי ב־IFF הכירו היטב את מנגנון התשלומים ש"רצו לעשות אותם בשקט", כדבריו, כבר בשלב שבו נערכו בדיקות הנאותות לפני רכישת החברה. "IFF מכירה כבר חודשים רבים את הנושא", אמר הגורם. "כל הכסף שם שולם לגורמים פרטיים בלבד. לא היו תשלומי שוחד ולא עמלות אסורות. הכסף שימש רק לתשלומים למשווקים מקומיים כדי לקדם מכירת מוצרים".

עוד נודע כי הופעל לחץ על הנהלת IFF טרם הדיווח הראשוני של החברה על ממצאי החקירה הפנימית. כמה שבועות לפני הדיווח הראשוני על ממצאי החקירה, כך נודע, פנה אל הנהלת IFF במכתב עו"ד רוסי שטען כי הגיע אליו מידע על הפעילות האסורה לכאורה. אותו עו"ד דרש מהחברה לשלם לו 500 אלף דולר, ואיים שיתבע את החברה אם לא תשלם את הסכום. לטענת גורם המקורב לנושא, היה מדובר ב"כתב סחיטה". מקור המידע של אותו עו"ד, כך לפי הערכות, הוא עובד לשעבר בפרוטרום שהכיר את מנגנון התשלומים. IFF לא שילמה את הסכום, וגורמים מטעמה פנו במקביל עם ממצאי הבדיקה לרשויות בארה"ב. במקביל התפרסמו עיקרי הממצאים הראשונים בדיווחי החברה.

מעוה"ד נוית נגב ואיריס ניב-סבאג. ממשרד שיינמן-נגב-סבאג, המייצגות את החשוד הבכיר מהארבעה, מעורך הדין משה מזור ממשרד גולדפרב-זליגמן, המייצג שני חשודים נוספים, ומעורך דין נתי שמחוני ממשרד שמחוני ושות' המיצג חשוד נוסף, טרם נמסרה התייחסות.

IFF ופרוטרום, שמיוצגת בישראל על ידי עוה"ד פנחס רובין, ליאור פורת ואמנון ביס ממשרד גורנציקי ושות', טרם התייחסו לחקירה.

מטעמו של איגור אלתרמן, מנהל הפעילות של פרוטרום ברוסיה ואוקראינה לשעבר שמיוצג על ידי עורכי הדין קובי מרגולוב ואלון הראל ממשרד כץ-מרגולוב-הראל נמסר בתגובה כי ״מרשנו מילא נאמנה שורה של תפקידים בחברת פרוטרום עד אשר פוטר ממנה בשנת 2014 עקב חילוקי דיעות מקצועיים עם שדרת ההנהלה בחברה הנמצאת היום תחת חקירה״

תגיות