אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המסחר של עובדי הבורסה בבונוס יצא משליטה

המסחר של עובדי הבורסה בבונוס יצא משליטה

הבורסה לא הוכרעה אתמול על ידי מלחמה פתאומית או מגפה עולמית, אלא בשל מאבק של עובדים על בונוסים מ־2017 – עובדים שנהנים מעלות שכר ממוצעת של 50 אלף שקל, בעת שמיליון ישראלים מתנדנדים בין אבטלה לתעסוקה. איך רקם את המהלך חבר ועד ותיק שפוטר בשל אי סדרים, ולמה אפילו ההסתדרות נתנה כתף קרה

08.06.2020, 06:58 | גולן חזני

הסוחרים בשוק ההון מקווים לפתיחה סדירה של המסחר הבוקר בבורסה בתל אביב. אתמול סערו הרוחות כשהוועד המליטנטי הדהים כשהודיע על הפעלת עיצומים במסגרת סכסוך העבודה בן השנתיים עם ההנהלה. העיכוב התפתח לשביתה מלאה של המסחר לראשונה מאז 2008, אם לא לוקחים בחשבון ימי השבתה כללית של המשק. הנהלת הבורסה הודיעה מאוחר יותר כי המסחר לא ייפתח.

מנהלת משאבי אנוש בבורסה, זוהר סלע, הודיעה לעובדים שיום העבודה בוטל ולא ישולם לעובדים שכר על יום זה. "לפתיחת המסחר קודמות כמה שעות של עיבודי מחשב ואלה לא נעשו. התחלת העיבודים באמצע יום א' בו יום המסחר מסתיים מוקדם, חסרת כל תועלת. פעילותה העיקרית של הבורסה היא מסחר וסליקה, ואלה לא יוכלו להיעשות בשל שביתת ועד העובדים", כתבה לעובדים.

קראו עוד בכלכליסט

בוועד טוענים שכדי לפתוח את יום המסחר יש לבצע פעולות מחשב וסליקה על מנת לסגור את היום הקודם. לטענתם, ההחלטה של מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב לשלוח את העובדים הביתה עלולה לפגוע באופן ישיר בפתיחת המסחר של הבורסה היום. בהנהלת הבורסה אומרים כי יום עבודה מתחיל בשעה 5.00 עבור הגורמים שאמורים להפעיל את המסחר ואין סיבה לעיכוב גם היום.

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב. "אין להם עניין לסגור את הבונוסים", צילום: תומי הרפז מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב. "אין להם עניין לסגור את הבונוסים" | צילום: תומי הרפז מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב. "אין להם עניין לסגור את הבונוסים", צילום: תומי הרפז

לפארסה יהיה מחיר כדאי לוועד ללמוד מוועדים כוחניים אחרים כדאי שוועד העובדים ילמד מה עלה בגורלם של ועדים כוחניים שחשבו שהכוח שלהם בלתי מוגבל. אלון חסן מנמל אשדוד, גילה אדרעי מרכבת ישראל – אלו רק שתי דוגמאות לוועדים שהמיליטנטיות שלהם היתה בעוכריהם של העובדים שבחרו אותם גולן חזנילכתבה המלאה

ההסתדרות הודיעה אתמול כי "אסיפת ההסברה נערכה הבוקר כדין נוכח סכסוך העבודה הפתוח שקיים בבורסה. סקטור המפעילים הוחרג ממנה לאור נחיצותו לתפעול השוטף של המסחר. ההסתדרות מבהירה כי המסחר בבורסה יתקיים מחר כסדרו וקוראת לכל הצדדים – הן להנהלת הבורסה והן לעובדיה – לנהוג באחריות ולראות את התמונה הרחבה, ולחזור לשולחן הדיונים לטובת הבורסה והבראת המשק הישראלי, בפרט נוכח משבר הקורונה".

ההסתדרות והוועד בבורסה אינם משדרים על אותו גל. לאורך חודשים התלונן הוועד כי ההסתדרות איננה מגבה אותו. ארגון העובדים מתקשה לסנגר על ועד עובדים בארגון שמן, עם תנאי שכר מופלגים. ההודעה אתמול על העיצומים יצאה מדובר הוועד לבדו. ההסתדרות לא שלחה הודעה בבוקר אלא רק לאחר הפגישה של נציגיה עם העובדים לקראת הצהריים. אבל זה לא מסיר ממנה את האחריות לאירוע.

נא להכיר: חבר הוועד אורן לרנאו

שם אחד, אורן לרנאו, עומד מאחורי העיכוב בפתיחת המסחר אתמול. לרנאו הוא אחד משלושת חברי הוועד של הבורסה (וחבר הוועד הוותיק ביותר), לצד רבקוש שדה והיו"ר לארי שיפמן. שיפמן היה זה שצוטט בהרחבה בכלי התקשורת, אבל לרנאו ושדה הם אלה שנותנים את הטון.

 , צילום: עמית שעל צילום: עמית שעל  , צילום: עמית שעל

בין המנכ"ל בן זאב לבין לרנאו ישנם יחסים עכורים יותר משנתיים. בוועד טוענים שבן זאב מעוניין להזיז את לרנאו מהוועד, כמי שנחשב לרוח החיה בו, ולפרק לאחר מכן את ההסכם הקיבוצי. בבורסה מועסקים 238 עובדים בהסכם קיבוצי קשיח, באחד ממקומות העבודה המתגמלים בארץ. ממוצע השכר הוא 50 אלף שקל במונחי עלות מעביד לעובד.

לשים סוף לאבסורד הפתרון: להקים עוד שאלטר אחרי שהוחלט להקים נמלים פרטיים מתחרים, בוועדי נמלי אשדוד וחיפה גילו שלהשבתות קפריזיות יש מחיר כבד אדריאן פילוטלכתבה המלאה

העילה הרשמית לעיצומים שנקטו העובדים היא הבונוסים של 2017. אלה היו ימי הדמדומים של הבורסה תחת הבעלות הישנה של הבנקים וחברי הבורסה האחרים, ומעבר לידיים פרטיות, בראשן קרן מניקיי מאוסטרליה. בהסכם סוכמו כמה נושאים, בין היתר קיבלו העובדים 6% מהמניות. נושאים אחרים, כמו הבונוס עבור 2017, הושארו לדיון מאוחר יותר. בן זאב דהר קדימה עם תוכניות להפרטת הבורסה והנפקה שלה. ההנפקה יצאה לדרך ב־2018 ומניות העובדים קיבלו שווי של 25–30 מיליון שקל. מאז זינק שווי הבורסה ל־1.55 מיליארד שקל ומניות העובדים שוות כ־400 מיליון שקל.

לרנאו היה לכל אורך הדרך חבר הוועד שנמצא בחזית העימות מול ההנהלה. לדברי הוועד כל דאגתו היא לעובדים. אבל דו"ח ביקורת שהוזמן על פעילותו כמפעיל בחדר המפעילים חשף כי ב־170 משמרות לילה (שהשכר בהן הוא 300%) הוא נטש זמן רב לפני סוף המשמרת וקיבל שכר על שעות שבהן לא היה בעבודה. בעקבות האירוע נערך לו שימוע והוא פוטר. אבל אז יצאה ההסתדרות להגנתו כחבר ועד. העימות בינו להנהלה הגיע לבוררות, ולרנאו ישב חצי שנה בבית. פסק הבוררות של אורנית אגסי קבע כי "התנהלותו של לרנאו איננה מותרת והוא נטל לעצמו חירות לפעול כרצונו, לנוכח היותו חבר ועד. בעשותו כן מספר רב של פעמים לאורך תקופה ארוכה, עולה המסקנה החד משמעית כי מדובר בעבירת משמעת חמורה, הן בשל הישנותה והן בשל ידיעתו את הוראות ההסכמים הקיבוציים שלפיהם עליו היה לסיים את עבודתו במשמרת הלילה בשעה 4.30 ולא מוקדם מכך", ציינה הבוררת בפסיקתה, בציטוטים שחושף לראשונה "כלכליסט". הבוררת פסקה עוד כי אין שום קשר בין סכסוכי העבודה שהוכרזו בבורסה ב־2019 לבין החלטת ההנהלה על השעייתו ופיטוריו של לרנאו ואין כל ראיה לכך שבן זאב התנכל ללרנאו אישית.

יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה. ביקורת על ההשבתה, צילום: אוראל כהן יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה. ביקורת על ההשבתה | צילום: אוראל כהן יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה. ביקורת על ההשבתה, צילום: אוראל כהן

הבוררת קבעה כי לרנאו יוחזר לעבודה בתום 60 ימים נוספים של השעיה ו"ישובץ על ידי החברה במקצועו כמפעיל מחשב בכל מחלקה בחברה ולאו דווקא בתפקידו האחרון ובמשך שישה חודשים לא ישובץ למשמרות לילה".

בן זאב החזיר את לרנאו לתפקיד חדש, כשלרנאו דורש לפעול כמפעיל מחשב וההנהלה שמה דגש על "לאו דווקא בתפקידו האחרון". התפקיד של לרנאו בחדר מפעילים נחשב לנחשק במיוחד עם שכר גבוה של 300% עבור משמרות לילה. התפקיד החדש שייעד לו בן זאב היה בכפיפות ישירה אליו, כאיש מחשוב. לרנאו פנה להסתדרות, ויו"ר מרחב ת"א בהסתדרות גרשון גלמן התלונן במכתב לבן זאב: "לרנאו לא מבין מה הוא נדרש לעשות. הפעילות הנדרשת ממנו איננה של מפעיל מחשב. לא ייתכן שיצופה מאורן לבצע פעולות שמעולם לא ביצע מבלי שניתנו לו הסברים וכלים על עבודתו".

עם זאת, ההסתדרות, הוועד ולרנאו לא פנו לבוררת להתלונן על אי קיום פסק בוררות מצד הנהלת הבורסה. בסביבת ההנהלה מאשימים כי "קיבלנו מסרים לכל אורך הדרך מהוועד כי החזרה של לרנאו לחדר מפעילים לתפקידו הקודם תביא לשקט ולהסכם על הבונוסים".

בסביבת ההנהלה טוענים כי ב־12–14 פגישות הגישור שהיו בניסיון לפתור את הסכסוך בחודשים האחרונים, עלה הנושא של לרנאו. "אין להם שום עניין לסגור את נושא הבונוסים. ההנהלה הציעה לפתור את הבונוסים ל־2017–2019 ב־15 מיליון שקל שיינתנו לעובדים. הוועד סירב. כל מה שמעניין אותו זה להחזיר את לרנאו לתפקיד", אומרים בסביבת ההנהלה. בהסתדרות לקחו צעד אחורה אתמול אחר הצהריים וטענו כי על ההנהלה והעובדים לחזור להידברות ולנסות לפתור את הסכסוך. יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה תקפה את הוועד על ההשבתה שזכתה לגינויים מקיר לקיר.

"בונוס מטורף"

ועד עובדי הבורסה מסר בתגובה כי "הנהלת הבורסה שוב מכפישה חבר ועד כדי להסיט את הזרקור מהסכסוך הקיים בבורסה ובעיקר מסימני השאלה סביב הבונוס המטורף שהמנכ"ל לקח לכיסו בשיא משבר הקורונה – בגובה 678 אלף שקל. ההתנהלות היא של מנכ"ל מנותק, שמבקש לגרוף לכיסו את הרווחים האדירים שיוצרים עובדי ועובדות הבורסה המסורים תוך זלזול בתרומתם של העובדים. ועד העובדים מתנהל באחריות, ויחד עם ההסתדרות, החליט משך חודשים ארוכים לנהוג באיפוק ולא לנקוט בעיצומים למרות שההסכם הקיבוצי קובע באופן חד משמעי כי ניתן לנקוט בהם אם לא מגיעים להסכמות בנוגע לבונוס השנתי. קיווינו לסיים את המו"מ בהליך הגישור, אך לאור העובדה שבן זאב ברח מהגישור, לא נותרה לנו ברירה, אלא לנקוט בעיצומים שנועדו לשמור על הבית של מאות עובדי הבורסה".

תגיות