אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחאה האמריקאית לא פסחה על עולם הגיימינג

המחאה האמריקאית לא פסחה על עולם הגיימינג

גל המחאה חסר התקדים שסחף את ארצות הברית בעקבות הריגתו של ג'ורג' פלויד על ידי שוטר במינסוטה אילץ גם את המותגים הא-פוליטיים ביותר להשתתף בשיח הציבורי, וגם בתעשיית הגיימינג בוצעו צעדים לא שגרתיים

08.06.2020, 10:52 | עמית קלינג

בשבוע האחרון, גל המחאה והמהומה חסר התקדים שסחף את ארצות הברית בעקבות הריגתו של ג'ורג' פלויד על ידי שוטר במינסוטה, אילץ גם את המותגים הא-פוליטיים ביותר להשתתף בשיחה הציבורית. כל דבר אחר היה משדר ניתוק מוחלט. הנסיבות הן אמנם טראגיות, אבל התוצאות הן לפעמים מעט קומיות: יש משהו משונה מאוד בלראות את בורגר קינג מצייצים "Black Lives Matter" ומתחייבים "לנצל לטובה את הפלטפורמה שלהם כדי לקדם צדק ושוויון". יש משהו עוד יותר משונה בלראות את ה-NFL נותנים במה לשחקני הליגה השונים להביע את המחאה שלהם, רק מספר שנים לאחר שאף קבוצה לא החתימה את קולין קפרניק, ככל הנראה לאחר שכרע ברך בזמן ההמנון הלאומי כמחאה על תקריות דומות, שלא לומר זהות, לאלו שהבעירו את אמריקה כיום. אפשר, כמובן, להיות גם פחות ציני לגבי זה: לומר שהזמנים השתנו, האווירה הפוליטית הקצינה ושמנהלי המותגים לא התחילו לפחד – אלא דווקא הפסיקו.

קראו עוד בכלכליסט

גם בתעשיית הגיימינג עבר שבוע לא שקט. לצד דחיות של אירועים מדוברים ל"זמנים מתאימים יותר", בראש ובראשונה הדחיה של סוני את חשיפת המשחקים הראשונים לפלייסטיישן 5 (שאמור לצאת לקראת סוף השנה), גם במפתחות המיינסטרימיות וזהירות ביותר נשמעו לראשונה קולות תמיכה במחאה נגד גזענות ואלימות משטרתית, גם אם רובם נזהרו אפילו עם לומר את המילה המפורשת "גזענות", שלא לדבר על הביטוי הטעון יותר "אלימות משטרתית".

גם במשחק Call Of Duty Warzone הופיעה תווית הזדהות עם המחאה, צילום: PlayStaion Gameplay גם במשחק Call Of Duty Warzone הופיעה תווית הזדהות עם המחאה | צילום: PlayStaion Gameplay גם במשחק Call Of Duty Warzone הופיעה תווית הזדהות עם המחאה, צילום: PlayStaion Gameplay

למי שמביט על התעשייה מבחוץ, המחוות שנעשו עלולות להיראות ריקות מתוכן. חברת רוקסטאר השביתה לשעתיים את השרתים של GTA Online ו-Red Dead Online. בלהיט האקשן החדש בסדרת "קול אוף דיוטי", Warzone, מופיעה כעת שקופית המביעה סולידריות זהירה עם המוחים – המפתחת, אינפיניטי וורד, יצאה במקביל במבצע מקיף לחסימת משתמשים שמפיצים תוכן וקללות גזעניות במשחק. התגובות לצעדים כאלו הן חלוקות, גם בקרב גיימרים, ובוודאי בקרב מי שטרם הפנים את העובדה שמשחקי אונליין הם קהילות לכל דבר, חלקן משמעותיות מאוד לחברים בהן. במשחק NBA2K20, למשל, ניתנה לכל המשתמשים האפשרות להלביש את שחקני הכדורסל שלהם בחולצות עם סלוגנים כמו "Black Lives Matter" ו-"I Can’t Breathe" – על פניו, צעד קוסמטי לחלוטין. אבל טוויטר מיד הוצפה בצילומי מסך של שחקנים שקיימו בעזרת האפשרות הזאת מחאות המוניות ודקות דומיה של ממש, ואי אפשר להתעלם, כמובן, מהעובדה שזה בוודאי איפשר פיתחון פה מסוים לילדים ונוער, שמחלקם נמנעה האפשרות לצאת להפגין ברחוב.

גם חברות ממדינות אחרות, שארצות הברית עדיין מהווה, כמובן, פלח שוק משמעותי מאוד למשחקים שלהן, הביעו תמיכה ואף תרמו כסף לאירגונים כגון אירגון זכויות האדם NAACP ולאוניברסיטאות ומכללות "שחורות מבחינה היסטורית" (כלומר, כאלו שקיבלו רק סטודנטים שחורים בימי ההפרדה הגזעית בארצות הברית, לרובן אחוז סטודנטים שחורים גבוה מאוד עד היום). Square Enix היפנים (סדרת "פיינל פנטזי"), למשל, תרמו רבע מיליון דולר; יוביסופט הצרפתים – 100,000 דולר. אלו גם בהחלט סכומים שעשויים לעלות בהמשך.

Assassin Assassin's Creed | צילום: Ubisoft Assassin

על הצעד של יוביסופט שווה להרחיב את הדיבור. יוביסופט היא חברת ענק שבאמתחתה כמה להיטי ענק, בראשם סדרת משחקי האקשן האינסופית Assassin’s Creed. אבל דווקא סדרות משחקים אחרות שלה ספגו לא מעט ביקורת על הניסיון שלהן להישאר א-פוליטיות לכאורה. המשחק Far Cry 5, למשל, שיצא בחודשים הראשונים של הנשיאות של דונלד טראמפ, התרחש במחוז כפרי פיקטיבי במינסוטה (למעשה, רק כמה קילומטרים מהמוות האמיתי מאוד של פלויד), ובעת ובעונה אחת חגג על הרגישויות של התקופה כשהציב את השחקן כנגד כת דתית-שמרנית קיצונית, עם רמיזות לאגרנות הנשק והמיליציות החובבניות האמריקאיות – אבל מצד שני התעקש לאפיין אותה כ"דתית כללית" ולא נוצרית ולשלב בה גם דמויות של שחורים ונשים. בקיצור, הכת השמרנית הפנאטית התנהלה, לכאורה, בצורה יותר ליברלית מלא מעט תאגידים אמריקאים. משחקים אחרים של יוביסופט שלחו את השחקן למגר קרטל סמים שהשתלט על בוליביה (Ghost Recon: Wildlands) או להשליט סדר בניו יורק שנפלה לאנרכיה ולחסל כנופיות בוזזים (The Division), אבל חלילה מבלי להגיד מילה על מהו סדר ומהי אנרכיה בארצות הברית או על האופן בו הצבא האמריקאי פועל בחופשיות בדרום אמריקה.

The Division , צילום: הראל עילם The Division | צילום: הראל עילם The Division , צילום: הראל עילם

התרומה המינימלית של יוביסופט בהחלט נראית בשלב זה כיציאה מדי חובה, אם כי למי שהכסף הזה יעזור לו - זה בוודאי לא כל כך משנה. החברה הצרפתית, לא חייבת לנקוט צד בסוגיות פנים-אמריקאיות. ספק אם במקרה שלהם נראה שינוי בטון של המשחקים, אותם הם עדיין רוצים לעשות כמה שיותר נייטרליים על מנת למכור אותם לכמה שיותר שחקנים. המשחקים גם לא חייבים לנקוט את העמדה הליברלית – זה אפילו קצת מצחיק כשמדובר במשחקים בהם המטרה היא, בסופו של דבר, להתקדם כמה שיותר בעודך עושה שימוש במגוון כמה שיותר רחב של כלי נשק. אבל הצעדים המהוססים של יוביסופט בהחלט מזכירים שהמשחקים שלה יכולים להיות הרבה יותר מעניינים. אם הם כבר מקבלים את ההחלטה למקם את המשחק בעולם האמיתי ולשאוב ממנו השראה – ממינסוטה או מבוליביה, מלתאר בפרטי פרטים מלחמות אפשריות או ארצות הברית שנופלת לאנרכיה וביזה – אפשר גם לא להסתפק רק בסממנים קוסמטיים.

תגיות