אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השקל מתחזק: "מתקרב בצעדי ענק לערכו מול הדולר לפני הקורונה" צילום: שאטרסטוק

השקל מתחזק: "מתקרב בצעדי ענק לערכו מול הדולר לפני הקורונה"

הדולר נחלש ב-0.1% מול המטבע הישראלי ונסחר תמורת 3.459 שקלים, היורו מאבד 0.3% ויורד לרמה של 3.89 שקלים; האנליסט קובי לוי מלאומי שוקי הון ציין כי היחלשות הדולר בשוק המקומי מתרחשת ברקע ירידת המטבע האמריקאי בעולם בשבועיים האחרונים, במקביל לחזרה לאופטימיות בשוק המניות

09.06.2020, 11:37 | שיר רייטר

השקל מטפס הבוקר (ג') בשוק המט"ח המקומי, ברקע האופטימיות בעולם ששולחת את המשקיעים בחזרה למניות, על חשבון השקעה בדולר.

קראו עוד בכלכליסט

הדולר נחלש ב-0.1% מול המטבע הישראלי ונסחר תמורת 3.459 שקלים, היורו מאבד 0.3% ויורד לרמה של 3.89 שקלים.

בשווקים הבינלאומיים, היורו נופל ב-0.4% מול הדולר וצמד המטבעות נסחר ב-1.125 דולר ליורו.

"השקל נסחר הבוקר מול הדולר ברמת שיא של השבועות האחרונים", כתב קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון. "המטבע הישראלי מתקרב בצעדי ענק לערכו מול הדולר טרם התפרצות הקורונה והירידות בשוקי המניות, כשהדולר נסחר ב-3.42-3.4 שקלים". 

שטרות של 200 שקל, צילום: שאטרסטוק שטרות של 200 שקל | צילום: שאטרסטוק שטרות של 200 שקל, צילום: שאטרסטוק

לוי ציין כי היחלשות הדולר בשוק המקומי מתרחשת ברקע ירידת המטבע האמריקאי בעולם בשבועיים האחרונים, ובמקביל לעליות חדות בשוקי המניות.

"להערכתנו יש שלוש סיבות עיקריות להיחלשות הדולר בעולם. הסיבה הראשונה היא העובדה שהדולר נתפס כ'מטבע מקלט', שמתחזק בתקופות של חששות בשווקים ונחלש בתקופות של אופטימיות בשווקים. הסיבה השניה היא שמדיניות ההרחבה המוניטרית בארה"ב ובעולם מתחזקת את נכסי הסיכון, כפי שניכר בשערי מדדי המניות ששוברים שיאים, ותורמת אף היא להיחלשות הדולר.

"סיבה שלישית ומעניינת להיחלשות הדולר היא העלייה בציפיות האינפלציה בארה"ב בשבועות האחרונים. האינפלציה חשובה שכן אם נשווה בין החלופות העיקריות להשקעה, שהן השקעה באג"ח או השקעה במניות - אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים נסחרות בתשואה של פחות מ-1% לשנה. בהנחה שהאינפלציה תהיה גבוהה מ-1% בממוצע לשנה בעשור הקרוב, כפי שהשוק מתחיל להעריך, התשואה הריאלית על אג"ח ממשלת ארה"ב צפויה להיות שלילית.

"לעומת זאת, מניות מציעות תשואה ריאלית והצמדה מסוימת לשינויים באינפלציה, שנסיון העבר מלמד שקיים סיכוי גבוה שייצרו תשואה ריאלית גבוהה יותר בממוצע בעשור הקרוב. לפיכך המשקיעים בוחרים במניות על פני השקעה באג"ח, ומכאן שהעלייה בציפיות האינפלציה בארה"ב מתדלקת עוד יותר את נכסי הסיכון ומחלישה את הדולר".

לוי הוסיף כי קיימת מגמה של העברת כספים לשווקים מתפתחים, כאשר מנהלי השקעות שמחויבים להשקיע באג"ח בוחרים להשקיע באג"ח של מדינות אחרות, שהתשואה עליהן גבוהה יותר, כמו ברזיל, מקסיקו ואיטליה. "הריאל הברזילאי הניב בשבוע האחרון תשואה של למעלה מ-10% והפזו המקסיקני התחזק בכ-11% בחודש האחרון. תוצאה של הסטת הכספים לאירופה היא שהיורו השלים בחודש האחרון זינוק של 4.5% בערכו מול הדולר".

לוי הדגיש כי "צריך לבחון את עוצמת השקל לא רק מול הדולר אלא מול מטבעות נוספים, כלומר – מול סל המטבעות, שמולו השקל שומר על יציבות. להערכתנו, הסיבה ליציבות השקל מול הסל היא רכישות המט"ח שביצע בנק ישראל בחודש מאי, בהיקף כולל של כ-2.6 מיליארד דולר, אשר הביאו את יתרות המט"ח של ישראל לשיא כל הזמנים. האפקטיביות של פעולות בנק ישראל באה לידי ביטוי ביציבות השקל מול סל המטבעות. העובדה שהשקל מתחזק מול הדולר למרות רכישות המט"ח של בנק ישראל נובעת מהכוחות החזקים הפועלים להיחלשות הדולר בעולם. אפשר לומר שלולא התערבותו של בנק ישראל, סביר להניח שהשקל היה מתחזק גם מול הסל, ומתחזק הרבה יותר מול הדולר, ומתקרב לרמה של 3.4 שקלים לדולר".

ביום ראשון הודיע בנק ישראל כי נכון למאי 2020 הגיעו יתרות המט"ח לשיא חדש של 142.5 מיליארד דולר (כ-35.5% מהתוצר) - גידול של כ-9 מיליארד דולר לעומת סוף אפריל. יתרות המט"ח מקנות למשק מלאי חירום של מטבע חוץ בהיקף שצריך להספיק לזמן משבר.

"בנק ישראל נדרש לשמור על רווחיות היצוא המשמש כקטר מרכזי בעידוד הפעילות הכלכלית גם כאשר זו מבוצעת בתנאי סגר ותחת מגבלות מפגש ותנועה חמורות. נתונים כלכליים מעודדים בארה"ב, תוכניות מוניטריות מרחיבות וריבית אפסית תומכים בשוק ההון ובהמשך בעידוד הביקושים. כל זמן שבשווקים לא נצפים לחצי מחירים תשמר רמת הריבית המרחיבה והנוחה וצעדי הממשלות באירופה ובארה"ב יעודדו פעילות כלכלית", אמר יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות.

תגיות