אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אמסטרדם תנצל את הסגר כדי לדלל את הקופי שופס לתיירים צילום: שאטרסטוק

אמסטרדם תנצל את הסגר כדי לדלל את הקופי שופס לתיירים

הקורונה העלימה את התיירים מהקופי שופס ורובע החלונות האדומים, וראשת העיר מנצלת את המשבר כדי להחזיר את מרכז העיר לתושבים. החזון: עוד מקומות עבודה, דיור וחנויות למקומיים. ענקית הפינטק אדיין NV כבר הודיעה שתשכור משרדים בעיר

11.06.2020, 08:05 | בלומברג ושירות כלכליסט

מגפת הקורונה שהשתוללה ברחבי אירופה והעולם בחודשים מרץ ואפריל השאירה את מרכז אמסטרדם העתיק, בן 500 השנים, דומם כמו עיר רפאים. לאחר שהנגיף הבריח את כמיליון התיירים הפוקדים את העיר מדי חודש, שמספרם גבוה מ־863 אלף תושביה, נחשפה האמת שהסתתרה במשך שנים — התושבים איבדו את המרכז העתיק לטובת התיירים. כעת, הממשל המקומי נלחם כדי להשיב את המרכז לידיהם של המקומיים וליצור איזון חדש.

"המגפה הראתה באופן כואב כמה מעט אנשים באמת גרים במרכז וכמה מעט יש לו להציע למקומיים", אמרה לסוכנות בלומברג מוסחה טן ברוכנקאטה, יו"ר המועצה של מרכז אמסטרדם. "אנחנו צריכים לשנות את זה". עבור העיר שהתיירים מזרימים אליה למעלה מ־6 מיליארד יורו בשנה, הקורונה מהווה הזדמנות להגיע לאיזון הרצוי בין שטחי הבילוי, העבודה והמחייה.

ראשת העיר של אמסטרדם, פמקה הולסמה, שלחה מכתב למועצה המקומית בסוף מאי, שבו היא הציגה את תוכניתה. עם הפעולות המתוכננות נמנות רכישת נכסים והגבלת היתרים, כדי שהעיר לא תהיה מרוצפת רק בחנויות לתיירים. המטרה היא לשלב חברות שבהן יוכלו תושבים לעבוד, עוד נדל"ן למגורים וחנויות שבהן הם יוכלו לבצע את הקניות שלהם.

ראשת עיריית אמסטרדם, פמקה הולסמה, צילום: בלומברג ראשת עיריית אמסטרדם, פמקה הולסמה | צילום: בלומברג ראשת עיריית אמסטרדם, פמקה הולסמה, צילום: בלומברג

ניצחון לטובת העיר נרשם בסוף אפריל, כאשר אחת מחברות הפינטק המובילות במדינה, אדיין NV, הודיעה כי תשכור משרדים בשטח 17 אלף מ"ר בלב אמסטרדם. החברה, שמעבדת תשלומים עבור ענקיות כמו אובר, איביי ובוקינג.קום מסרה כי מוקד המשיכה היה הסביבה הקמעונאית השוקקת שתעניק איכות חיים לעובדים הצעירים שלה.

אנג'ליק שוטן, מנהלת בחברת הפינטק אוהפן, שגם היא עברה לאזור לפני שמונה שנים אומרת כי הממשל המקומי פועל כדי למשוך חברות לאזור. "ב־15 השנים האחרונות יצאו מכאן המון חברות. אחרי שהגיעה אדיין, האיזון חזר לרחובות שלנו", היא אמרה.

תיירים באמסטרדם לפני תקופת הקורונה, צילום: שאטרסטוק תיירים באמסטרדם לפני תקופת הקורונה | צילום: שאטרסטוק תיירים באמסטרדם לפני תקופת הקורונה, צילום: שאטרסטוק

מתירנות וסמטאות ציוריות

 

חלק מרכזי מתוכניתו של הממשל המקומי הוא העברת בתי הבושת אל מחוץ למרכז וצמצום מספר הקופי שופס שמשרתים תיירים. הגישה המתירנית לסקס, סמים ומסיבות, בשילוב המראה הציורי של תעלות העיר וסמטאותיה, הופכים את אמסטרדם ליעד תיירות פופולרי. אבל כמו בוונציה וברצלונה, שטף המבקרים פגע בחיי המקומיים והגביר תופעות כמו רחובות מלוכלכים ומטרידנים שעוקבים אחרי יצואניות.

הרשויות המקומיות כבר ניסו בעבר לשפר את חזות המרכז, ואף הציעו תשלום למפעילי בתי הבושת כדי שיעבירו אותם לאזורים אחרים, אולם בשל התלות שלהם בכספי התיירים, העסקים הללו אינם נלהבים לעזוב. עבור היצאניות שעובדות ב־330 החלונות ברובע החלונות האדומים, האזור המרושת במצלמות נחשב בטוח. עם זאת, המגפה פגעה בעסקיהן בצורה קשה, ולמרות שבתי הבושת צפויים להיפתח מחדש בספטמבר, על פי התחזיות הם ייצרו רק 30% מההכנסה הרגילה שלהם, בעיקר משום שהתיירים לא יגיעו.

גם בעלי הקופי שופס לא ממש מתלהבים מהתוכניות של המועצה. פול ווילהלם, שבבעלותו שני קופי שופס, אומר שאחרי שנעלמו התיירים צנחו הכנסותיו ב־50%. הוא מזהיר כי הרשויות עלולות ללכת רחוק מדי. "התיירים אולי נמשכים לעיר בשלב ראשון בגלל הקופי שופס, אבל הם גם שוכרים חדרים בבתי מלון, אוכלים במסעדות, מטיילים ומבזבזים כסף. המצב הכלכלי יהיה קשה מאוד בשנים הבאות, וגם אנחנו צריכים עבודה. אי אפשר לאמץ אידיאולוגיה של כפר ובמקביל לתפקד כמטרופולין כלכלי", הוא הסביר.

גם בית אנה פרנק בקשיים

 

בית אנה פרנק, שקלט 1.3 מיליון תיירים ב־2019, נסגר לפעילות בעקבות התפשטות המגפה וכעת משלם את המחיר. "92% מהמבקרים שלנו הם תיירים", כך לפי דוברת המוזיאון, מטחה מוסטארט, שאמרה את הדברים בחודש שעבר לרשת CNN. "משום שאנחנו מוזיאון עצמאי שאיננו מסובסד, אפשר רק לתאר את חשיבות המבקרים הללו עבורנו. יש לנו רזרבות פיננסיות, כך שנצליח להסתדר השנה, אבל לא יותר מכך". המוזיאון נפתח מחדש ב־1 ביוני תחת מגבלות תקנות הקורונה, לאחר שהמשיך להיות פעיל באופן מקוון במהלך הסגר. תושבת מקומית, שרון או'דיאה, המתגוררת מול בית אנה פרנק, ציינה כי העיר איבדה חלק מהאנרגיות שלה בגלל היעלמות המבקרים, אף שיש בכך יתרונות. "צריך להיזהר למה מייחלים", סיכמה. "הרבה מקומיים סבורים שהמוני התיירים הם מעצבנים, במיוחד הקבוצות הגדולות שבאות לחגוג, אבל חלקים מהעיר נטושים בלעדיהם".

בית אנה פרנק באמסטרדם, צילום: oculus בית אנה פרנק באמסטרדם | צילום: oculus בית אנה פרנק באמסטרדם, צילום: oculus

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בהולנד, בחודש אפריל טיפסה האבטלה במדינה מ־2.9% ל־3.4%, העלייה החדה ביותר שחוותה הולנד אי־פעם. עם זאת, עדיין מדובר באבטלה נמוכה ביחס לנתונים הדו־ספרתיים שנרשמו במדינות אחרות. על פי תחזית קואופרטיב הבנקים ההולנדי רבובנק, עד סוף השנה צפויה האבטלה לטפס ל־7%.

בין החודשים מרץ ליוני, הצפי היה להתכווצות של 8% בכלכלה, כאשר הפגיעה הקשה ביותר נרשמה בענף ההסעדה. "מסעדות ובתי קפה נפתחים מחדש כעת, מה שמאפשר לתעשיית ההסעדה להתחיל לצאת מהמשבר של הרבעון השני", כך לפי דוברת מטעם רבובנק. "אבל עבור השנה כולה, צפויה התכווצות של 41% בענף", ציינה. ענף הבנייה בהולנד צפוי לרשום פגיעה קשה גם כן, שתימשך בשנת 2021.

תגיות