בלעדי לכלכליסט
דרושים: 300 מיליון שקל למובטלים ותיקים ופנסיונרים
הסכום יאפשר תשלום דמי אבטלה על חודש יוני ל־83 אלף דורשי קצבה שאיבדו את עבודתם לפני הקורונה ולבני 67 ומעלה שנפגעו במשבר. שר העבודה והרווחה שמולי: "הם יהיו העניים החדשים. אם לא יימצא פתרון נעלה את הסוגיה לממשלה"
שר העבודה והרווחה איציק שמולי תובע לדון מחדש במתווה דמי האבטלה ולשלב בו גם את המובטלים הוותיקים — מי שאינם עובדים עוד מלפני תקופת הקורונה — ואת בני ה־67 פלוס. כפי שפרסם כלכליסט, המתווה השאיר שתי קבוצות אלו, המונות 83 אלף איש, ללא כל סיוע בחודש יוני. לכלכליסט נודע שעלות שילוב שתי הקבוצות במתווה דמי האבטלה ליוני תעמוד על 287 מיליון שקל. זאת לעומת 555 מיליון שקל שכבר הקצתה הממשלה להארכת דמי האבטלה למובטלי קורונה צעירים לאותו חודש.
קראו עוד בכלכליסט
מתווה דמי האבטלה שהציג שר האוצר ישראל כץ התיימר להיות נדיב מאוד. אבל בפועל הוא מפסיק את הסיוע ל־83 אלף מובטלים כבר מסוף מאי. מדובר ב־58 אלף מובטלים ותיקים, עוד מלפני הקורונה. אלה אנשים שאינם עובדים כבר חצי שנה לפחות, מצבם הכלכלי קשה במיוחד ואין להם כמעט כל סיכוי למצוא כרגע עבודה חדשה. על פי הערכות הביטוח הלאומי, עלות דמי האבטלה לקבוצה זו עומדת על 197 מיליון שקל. במקרה שלהם לא עומדת גם הטענה שהמשך תשלום דמי האבטלה יעודד את המעסיקים לא להחזיר עובדים. מדובר באנשים שכמעט כולם פוטרו — לא הוצאו לחל"ת, וסיום דמי האבטלה ישלח אותם לעוני.
המתווה של כץ גם מסיים את מענק האבטלה ל־25 אלף בני 67 פלוס שעומד על עד 4,000 שקל ו־3,600 שקל בממוצע. עלות המשך המענק ביוני עומדת על 90 מיליון שקל. מדובר במקרים רבים באוכלוסייה חלשה במיוחד שנאלצת לעבוד בשמירה או בניקיון משום שאין לה פנסיה או שהגמלה קטנה מאוד. עם זאת התקווה היא שבמהלך יוני יחזרו 40% מהגמלאים המובטלים מחל"ת לעבודה ואז תרד העלות ל־56 מיליון שקל בלבד.
לעומת זאת, הממשלה מתכוונת להאריך את דמי האבטלה ל־234 אלף מובטלי קורונה צעירים שתקופת הזכאות שלהם הסתיימה. העלות של המהלך הזה היא 555 מיליון שקל. זה צעד סביר לאור העובדה שגם להם אין אפשרות למצוא עבודה חדשה, אבל ההבחנה בין הקבוצות נראית תמוהה. הנימוק של האוצר הוא שהמובטלים מלפני הקורונה כבר קיבלו תוספת של עד שלושה חודשים ולכן הגיוני ושוויוני שההארכה שלהם תסתיים.
שר העבודה והרווחה שמולי אמר ש"הארכת תקופת תשלום דמי האבטלה למובטלי הקורונה עד לסוף החודש היא צעד בכיוון הנכון". אבל לדבריו, "המהלך לא שלם ללא הארכת דמי האבטלה למי שפוטר לפני תחילת המשבר ולא מוצא עבודה, וללא והארכת תשלום מענקי הקיום לבני 67 ומעלה. הפקרתם אינה באה בחשבון ואם הנושא לא ייפתר לאלתר נביא זאת להכרעת הממשלה. מאות אלפי ישראלים מובטלים היום שלא באשמתם. אם לא נפרוס עבורם רשת ביטחון הם פשוט ייהפכו לעניים החדשים".
בלשכת שר האוצר לא היו מעוניינים להגיב.
במקביל ועדת הכספים של הכנסת אישרה שלשום לקריאה שנייה ושלישית ביטול של אחת העוולות הגדולות של משבר הקורונה — האיסור על כפל קצבאות. מדובר בכ־33 אלף מקבלי קצבאות ביטוח לאומי שהפכו למובטלים אבל נדרשו לבחור בין הקצבה המקורית שלהם לדמי האבטלה במקום לקבל את שתיהן. הם נמנים עם קבוצות חלשות במיוחד ובהן מקבלי הבטחת הכנסה וגמלאיות בנות 62 פלוס. עלות המהלך מוערכת ברבע מיליארד שקל.