אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשד: רשת טומשין נתנה שוחד לראשי מועצות – בתמורה לזכייה במכרזים צילום: אבי מועלם

החשד: רשת טומשין נתנה שוחד לראשי מועצות – בתמורה לזכייה במכרזים

מעצרם של בעלי רשת החינוך, שמואל טומשין, והמנכ"ל גד מלוביצקי, הוארך עד יום שלישי הבא על ידי בית משפט השלום בראשל"צ. הם חשודים במתן שוחד וטובות הנאה לראשי מועצות בכמה יישובים שונים ברחבי הארץ כדי להטות מכרזים ולזכות בהם. המשטרה בדיון: "נוכח היקף החקירה, כל יאח"ה מתגייסת לטובת חקירתה"

15.06.2020, 20:06 | עמיר קורץ

שמואל טומשין, בעלי רשת המכללות, בתי הספר, הצהרונים והקייטנות "טומשין", הקרויה על שמו, הוא החשוד המרכזי שנעצר בפרשת השוחד החדשה בשלטון המקומי שעברה היום (ב') לשלב הגלוי עם מעצרם הבוקר של 16 חשודים ועיכובם של 10 נוספים. כך התיר בית משפט השלום בראשון לציון לפרסם הערב, עם הארכת מעצרו של טומשין בתשעה ימים, עד ליום שלישי הבא. כן הוארך מעצרם של ראש המועצה המקומית ערערה, נאיף אבו עראר, וראש מועצת עביה-טבאש-חג'אג'רה, ראפע חג'אג'רה, וסגן ראש מועצת באר יעקב, נועם ששון.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בחקירה שמנהלת מזה קרוב לשנה יאח"ה שבלהב 433, שעניינה, כפי שהציגו נציגי המשטרה, רפ"ק עודד אררה ורפ"ק עודד ראם, בדיון בבית המשפט, "אי סדרים וחשד כבד לשחיתות במספר רשויות מקומיות הן בצפון הארץ, הן במרכזה והן בדרומה, המקיפות מספר נושאים בכלל ונושאי הארכת התקשרויות עם רשת החינוך הנמצאת בבעלות או בשליטת טומשין".

(תצלום אילוסטרציה) (תצלום אילוסטרציה) (תצלום אילוסטרציה)

החשד המרכזי הוא שהמעורבים בפרשה, כל אחד לפי חלקו, פעלו לכאורה על מנת לקדם מכרזים לטובת רשת טומשין ברשויות המקומיות השונות בתמורה לטובות הנאה שוות כסף. המשטרה הציגה בפני בית המשפט חומר ראיות רב שנאסף בשלב הסמוי של החקירה, וביקשה להאריך את מעצרו של טומשין ב-12 יום - מספר רב יחסי של ימים, יותר משאר החשודים בפרשה. טומשין חשוד בעבירות של מתן שוחד כדי לקדם אינטרסים עסקיים של רשת החינוך שבבעלותו, בהלבנת הון ובעבירות מס. חקירתו של טומשין נקטעה היום כעבור זמן קצר נוכח מצבו הרפואי. הדיון בהארכת מעצרו נערך שלא בנוכחותו. סנגוריו, עורכי הדין רועי בלכר וגיא זאבי, ייצגו אותו בדיון. הוא כפר בחשדות נגדו.

"קידום אינטרסים כלכליים בכל דרך אפשרית"

במהלך הדיון אמרו נציגי המשטרה כי "חומר הראיות מלמד כי על מנת לקדם את מטרותיה של רשת החינוך טומשין נקטו החשודים כולם איש איש על פי חלקו בהתנהגות פסולה המקפלת בתוכה אלמנטים של שוחד בכסף ובשווה כסף ובדרכים נוספות". לדבריהם, "נדמה כי הרשת, חלק מבעליה וחלק מעובדיה, נוקטים בכל דרך אפשרית על מנת לקדם את האינטרסים הכלכליים שלה".

השופט גיא אבנון השופט גיא אבנון השופט גיא אבנון

מדובר בחקירה רחבת היקף, וניתן ללמוד על כך מדברי נציגי המשטרה בדיון הארכת המעצר של טומשין: "נוכח היקף החקירה, כל היחידה מתגייסת לטובת חקירתה".

השופט גיא אבנון כתב בהחלטת הארכת מעצרו של טומשין כי "עסקינן בחקירה סמויה הנמשכת מזה תקופה ממושכת, במהלכה נאספו חומרי חקירה רבים הקושרים את החשוד, לכאורה במישרין, לביצוע העבירות המיוחסות לו בריבוי מקרים ואירועים ובצוותא עם אחרים". בנוסף דחה השופט את הבקשה לאסור את פרסום שמו של טומשין.

בנוסף, מעצרו של מנכ"ל רשת טומשין, גד מלוביצקי, הוארך גם כן עד יום שלישי הבא. לדברי המשטרה בדיון, "החקירה הסמויה העלתה כי רשת טומשין העומד בראשה וחלק מעובדיה הבכירים פעלו לשחד גורמים ציבוריים שונים במועצות מקומיות שונות כל אימת שעניינה של רשת טומשין עמד להכרעה. חומר החקירה מלמד כי החשוד שבפנינו נחשף על פי החשד והיה מודע על פי החשד לכל הפחות לחלק מהמהלכים בהם נקט החשוד טומשין ואף לקח חלק בכך". הוא יוצג בדיון בידי עורכי הדין אריאל כפרי וסתו שוורצברג.

בשעות אלה מובאים נבחרי ציבור ועובדי ציבור ממועצות מקומיות ויישובים שונים ברחבי הארץ להארכת מעצרם בפרשה. בין החשודים בפרשה שלושה ראשי מועצות מקומיות מהמגזר הערבי – שניים מהצפון ואחד מהנגב, ושלושה סגני ראשי מועצות, אחד מהם מיישוב מהמגזר היהודי במרכז הארץ.

נכון לשעה זו, הותר לפרסום שמם של חלק מהחשודים בפרשה בלקיחת שוחד בתמורה לכך שקידמו את זכייתה של רשת טומשין במכרזים או בהארכת מכרזים. כמו כן הם חשודים בעבירות מירמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס. בין השמות שעד כה הותרו לפרסום של נבחרי הציבור החשודים: ראש מועצת ערערה, נאיף אבו עראר, סגנו עלי אבו גויעד וראש מועצת כעביה-טבאש-חג'אג'רה בצפון, ראפע חג'אג'רה. מעצרם הוארך בשבעה ימים, עד ליום ראשון.

"פרשיית באר יעקב"

חשוד נוסף שמעצרו הוארך עד יום ראשון הוא סגן ראש מועצת באר יעקב, נועם ששון, החשוד בקבלת דבר במירמה והפרת אמונים בקשר למגוון פעולות ועניינים הנחקרים ביחס למועצה ולמכרזים שלה, אותה מגדירה המשטרה כ"פרשיית באר יעקב", ככל הנראה תת-פרשה שעלתה במהלך השלב הסמוי של החקירה, בה מעורבים עובדים נוספים במועצה המקומית במרכז הארץ.

לדברי המשטרה בדיון הארכת המעצר של ששון, "במסגרת החקירה עולה מעורבותו במספר נושאים שהתנהלותו בהם היא פסולה, נגועה בניגוד עניינים, כרוכה בקשר עם בעלי אינטרסים במיזמים שונים וביצוע פעולות מצידו כדי לקדם את האינטרסים של אותם גורמים", אמרו נציגי המשטרה בדיון.

במהלך הדיון הסתבר כי צו המעצר נגד ששון הוצא כבר בדצמבר 2019, אולם, לדברי המשטרה, "מועד היציאה לחקירה הגלויה נדחה בין היתר עקב משבר הקורונה ומשיקולי חקירה".

ששון נחשד תחילה גם בחשד ללקיחת שוחד והלבנת הון, אולם לדברי המשטרה בדיון, "הראיות בחשדות אלו עדיין לא הבשילו". סנגורו של ששון עו"ד איל בסרגליק הכחיש את החשדות כלפי מרשו ואמר כי הוא משוכנע שגם שאר החשדות יוסרו בהמשך. לדבריו, "לא הייתה ביכולתו להשפיע על שום מכרז והוא אף מנע מעצמו כל פעילות בכל נושא בהסדר ניגוד העניינים עליו הצהיר מראש".

 

יצויין כי כל החשודים בפרשה המוזכרים בידיעה הכחישו את החשדות שיוחסו להם.

תגיות