אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניצחון לאיקאה: סניף אשתאול יישאר פתוח - כולל חריגות הבנייה צילום: שלאגר מדיה

נחשף בכלכליסט

ניצחון לאיקאה: סניף אשתאול יישאר פתוח - כולל חריגות הבנייה

בית המשפט המחוזי דחה את בקשת המדינה להוציא צו סגירה ולאטום שליש משטח החנות של ענקית הריהוט באשתאול. השופט מתח ביקורת על המדינה שפעלה באיחור נגד היזמים ולא צירפה את איקאה להליך

17.06.2020, 09:25 | שלומית צור

נדחתה בקשת המדינה לצו סגירה לשליש מחנות הרהיטים "איקאה" באשתאול שליד בית שמש, הסניף יישאר פתוח לקהל במלואו, וההליך המשפטי הנוגע לחוקיות השטחים שנבנו מעבר ל-17 אלף מ"ר המותרים בתוכנית - יימשך.

קראו עוד בכלכליסט

שופט בית המשפט המחוזי בירושלים אלכסנדר רון דחה את בקשת המדינה לצו, וקיבל את עמדת החברה היזמית "פארק מסחר תעשייה אשתאול" והשוכרת - "איקאה" שטענו כי איטום 8,000 מ"ר והותרת חנות של 17 אלף מ"ר שנבנו כדין, אינו ישים ויביא לסגירה של החנות כולה שנפתחה כבר לפני מספר שבועות. בין השיקולים לדחיית הצו – העובדה כי היזמים מחזיקים בהיתר בנייה, טופס אכלוס, ופעילות החנות שכבר פתוחה מזה זמן לקהל, כאשר המדינה העלתה טענותיה באיחור ניכר.

בחודש שעבר הוכשרו עבירות הבנייה בסניף איקאה ליד בית שמש והוא ייפתח בימים הקרובים למרות עבירות הבנייה שבוצעו בסניף אשתאול ונחשפו בכלכליסט, והתנגדות הוועדה לאשרם, ועדת הערר החליטה שהבנייה נכונה תכנונית, ואי פתיחת הסניף תפגע במאות עובדי איקאה, בתקופת אבטלה קשה כתוצאה מנגיף הקורונה שלומית צורלכתבה המלאה

"עבירות בנייה, חומרתן יתירה, ומהוות הן כפי שנטען בדין, מכת מדינה המצדיקה סעדים דרסטיים שיגנו על האינטרס הציבורי ככל שרק ניתן", קבע רון. "עם זאת לבקשה דנן, נסיבות ייחודיות ואין כלל על הפרק בעל דין המתייצב לדיון ללא היתר בנייה, לאחר שכבר קבע עובדות בשטח, ומבקשת עתה את רחמי בית המשפט. למשיבות היתר בנייה ולטובתן גם החלטת וועדת הערר. לא אלה הן הנסיבות המצדיקות צו ביניים, ומכאן שדין הבקשה לדחייה".

עוד כתב השופט: "חלק לא מבוטל מהקשיים בכל הקשור לסוגיית האכיפה של עבירות בנייה נובע מכך שנוקטות הרשויות לסוגיהן בהליכים העומדים לרשותן באיחור ניכר", הוסיף רון, "פעולות שניתן ונכון היה לעשות בשלבים מוקדמים, מורכבות שבעתיים בחלוף הזמן".

שופט המחוזי אלכסנדר רון, צילום: אתר בתי המשפט שופט המחוזי אלכסנדר רון | צילום: אתר בתי המשפט שופט המחוזי אלכסנדר רון, צילום: אתר בתי המשפט

לדברי רון דווקא בגלל חומרת העבירות להן טוענת המדינה, שלא ניתן לבנות אותן "במחשכים", היתה המדינה צריכה לנקוט "בהליכים החריפים ביותר שעומדים לרשותה כבר באותה עת. בוודאי לא לאחר שהבנייה נסתיימה ולאחר שהופעל כבר במקום עסק ממנו מתפרנסים מאות עובדים. ככל שהמעשים חמורים יותר, ידועים יותר ובולטים יותר, כך נדרשה הרשות לפעול מה יותר, בוודאי לא לאחר שהעסק כבר פועל ועל יסוד היתר בנייה ורישיון עסק".

בית המשפט התייחס בהחלטה גם לשאלת הפגיעה בעסק שמפעילה איקאה בטווח הארוך ובהחלטה צוין כי "סוגיית מאזן הנוחות קשורה בטבורה לעובדה שבמקום פועל עסק שעלול להיפגע ולעובדה שמועסקים במקום מאות אחדות של עובדים". רון אף הוסיף כי יש אחיזה להערכה שמצב בו ייסגר חלק מהעסק, יהיה בכך לפגוע בו, והזכיר כי גם המדינה הסכימה להתפשר על סגירת 3,000 מ"ר ולא 8,500 מ"ר. "היתכנות לפגיעה ממשית לא תגרם רק בשל צמצום השטח, אלא במידה לא מבוטלת בשל ההד הציבורי השלילי שיקרין הדבר על ציבור הלקוחות ויצנן את שאיפתם להגיע למקום. ספק בידי אם זו העת לכך".

יחד עם זאת, ציין רון כי "אכן מרחף צל כבד מעל כ-8,500 מ"ר בנויים, אם לא מעט יותר. אף מקובלת עליי לחלוטין החומרה בה רואה המבקשת את הדבר", אך ההליך בעניין חוקיות השטחים יתקיים במסגרת העתירה שהגישה המדינה ועדיין תלויה ועומדת.

 
 

את איקאה ייצגו בהליך עוה"ד אברהם אברמן, יאיר עשהאל, ודן ליברמן ממשרד אפרים אברמזון ושות', את חברת פארק תעשייה ומסחר אשתאול ייצג עו"ד שלום זינגר, ואת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מטה יהודה ייצג עו"ד אייל מאמו ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'.

בדיון שהתקיים היום בבקשה לביטול הצו, ציינה המדינה כי אין כווונה לסגור את החנות במלואה, ש-17 אלף מ"ר משטחה הוקמו כדין, אלא את השטחים החורגים. בנוסף ציינה המדינה כי גם היזמים עצמם הסכימו לאטום 3,000 מ"ר משטח החנות. "הטענה כי או שהחנות פועלת במלוא 25 אלף מ"ר, או שהיא מושבתת לגמרי, רחוק מלהיות מחוייבת למציאות ואינה נכונה", ציינו עוה"ד של המדינה יואב דור ומורן בראון מפרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי).

"חוק התכנון והבנייה הוא לא חוק הבנייה והתכנון"

"החברה עצמה בסיור שהתבצע במוקם הראתה למתכננת המחוז שאי אפשר לסגור שטחים של אלפי מ"ר בחנות, והציגה לוועדת הערר אפשרות לאטום 3,000 מ"ר מהחנות". עוד הוסיפו עורכי הדין, כי הם מוכנים להתפשר על אטימה של חלק מהשטחים, "ולו שישודר מסר ברור שחוק התכנון והבנייה הוא לא חוק הבנייה והתכנון, ולו כדי שנוכל בהמשך לעמוד גם מול אנשים פרטיים שסוגרים מרפסת או פרגולה ולהסתכל להם בעיניים בעת שאנו מבקשים לסגור אותם, כי אם לא נדרוש דבר כזה מאיקאה, לא נוכל לדרוש דבר כזה מאף אדם פרטי".

פתיחת סניף איקאה באשתאול התעכבה בחודשיים וחצי בשל עבירות בנייה שהתגלו במתחם. למרות תמיכת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מטה יהודה בהכשרת הבנייה, בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז ירושלים התנגדו להכשיר את הבנייה ואף הגישו ערר לוועדת הערר המחוזית בעניין. ועדת הערר של מחוז ירושלים קבעה שבחנות אמנם ישנן חריגות בנייה, אך הכשירה את השטחים החורגים, ואישרה את השטח הבנוי שכולל 25 אלף מ"ר. בין השיקולים היה השפעות נגיף הקורונה על המשק. כמו כן, קבעה וועדת הערר כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מטה יהודה רשאית להחליט אם לנהל הליך פלילי כנגד ביצוע העבירה.

איקאה: נמשיך להוכיח את צדקתנו

עו"ד איל מאמו ממשרד אגמון ושות', רוזנברג הכהן ושות' שמייצג את הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מטה יהודה, מסר: "מברך על ההחלטה הנכונה. מדובר בתוכנית ראויה למיזם הנכון במקום המתאים לו ביותר במחוז ירושלים הן מבחינה סטטוטורית, הן כלכלית ומכל בחינה אחרת, המביא ברכה, תעסוקה ושגשוג למקום. החלטת ועדת הערר שנתנה מבוססת היטב על אדנים מקצועיים ותכנוניים".

עו"ד אברהם אברמן ממשרד אפרים אברמזון המייצג את איקאה מסר כי: "החלטת בית המשפט מוכיחה את צדקתנו. סניף איקאה באשתאול ימשיך לפעול כמתוכנן ואנו נמשיך להוכיח את צדקתנו בדיונים בעתירה ובטוח כי גם בהם נוכיח שלא דבק באיקאה רבב".

מההתסדרות הלאומית נמסר: "ההסתדרות הלאומית שמחה כי בית המשפט נתן משקל לפרנסת מאות העובדים במקום, דחה את צו הביניים ובכך איפשר את המשך פרנסתם".

תגיות