אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יהודה הרציג: השיפוצניק שהפך לבעלים של חברת נדל"ן מהגדולות בישראל

יהודה הרציג: השיפוצניק שהפך לבעלים של חברת נדל"ן מהגדולות בישראל

10 שנים לאחר שהקים את פרויקט היזמות הראשון שלו וכשהוא נמנה כיום על השמות הבולטים בתחום ההתחדשות העירונית, מספר הבעלים של קבוצת הרציג נדל"ן איך פרץ בניגוד לכל הסיכויים: "כשאנשים פוגשים בי אני מיד מקוטלג; חלק מהעבודה שלי היא לנפץ סטיגמות"

19.06.2020, 09:32 | דב כהן

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

את החיבור והמשיכה לענף הנדל"ן ינק היזם יהודה הרציג עוד מילדות. מי שמנהל היום קבוצת חברות יזמות נדל"ן מוכרת המקימה עשרות פרויקטים ואלפי יחידות דיור בכל רחבי הארץ, ראה את אביו, ידידיה הרציג ז"ל, פועל כיזם וכקבלן בסוף שנות ה-70. או אז החליט הבן כי גם הוא עתיד ללכת באותו המסלול.

על אף ואולי בגלל הייחוס המשפחתי, את צעדיו הראשונים בתחום, לפני למעלה מ-15 שנים, בחר הרציג (38) לעשות דווקא באופן עצמאי ובנפרד מהחברה המשפחתית – כקבלן ביצוע. "היה לי חשוב להתפתח בצניעות ובהדרגה, ובדרך שלי", הוא משחזר בראיון שנערך במשרדי החברה, במגדלי חג'ג' בבני ברק. "התמקדתי אז בעיקר בשיפוצים, ושמתי לעצמי למטרה ללמוד את התחום ביסודיות, להכיר את השחקנים הפועלים בו ולהעמיק בנבכי הביורוקרטיה".

קראו עוד בזירת הנדל''ן

ב-2010, בעזרת ההון שצבר בעסקי הקבלנות, הרגיש הרציג בשל להקים יזמות משלו. בפרויקט הבכורה של קבוצת הרציג נדל"ן כבר חבש יהודה את כובע היזם – עם פרויקט צנוע שכלל בניית 10 יחידות דיור. מנקודה זו הרציג כבר לא הסתכל לאחור, ועם השנים מספר המיזמים שאותם הוביל, כמו גם היקפם, נסק.

בעקבות מחלתו של אביו ופטירתו לפני שלוש שנים, שילב הרציג את העסק הפרטי עם פעילות החברה המשפחתית, וכיום הוא ממקד את פעילות הקבוצה בשלוש זרועות עיקריות: התחדשות עירונית, נדל"ן מסחרי ומניב ויזמות לבנייה רוויה חדשה.  

יהודה הרציג  יהודה הרציג יהודה הרציג

יהודה, 2014 היתה השנה שבה קבוצת הרציג נדל"ן קפצה לליגה של הגדולים.

"נכון. באותה שנה נכנסנו לתחום ההתחדשות העירונית, והיקפי העבודה שלנו השתנו באחת. צריך לזכור שבאותן השנים ההתחדשות העירונית היתה רק בחיתוליה, ורק מעטים מהיזמים הבינו את הפוטנציאל הכלכלי והחברתי הטמון בה. התחום הזה מהווה למעשה את ליבת הפעילות של החברה ומרכז רוב מכריע מהפעילות שלה, עם כ-3,000 יחידות דיור שאנו יוזמים ומבצעים כיום רק באזור המרכז".

מדברים היום על סופה של תמ"א 38. אפילו קצבו את חייה עד 2022.

"זה לא ישנה את העובדה שמדובר בתחום שכל העת מתרחב ומתעצם. להערכתי, תוך פרק זמן של עד חמש שנים ההתחדשות העירונית תתפוס נתח של לא פחות מ-80% משוק הבנייה בישראל. גם אנחנו בחברה ידענו לעשות תוך כדי תנועה את ההתאמות הנדרשות, ואם בתחילת הדרך התרכזנו יותר בפרויקטים במסלול של 38/1 (חיזוק ועיבוי, ד"כ), הרי שהיום אנחנו לגמרי לא נכנסים לשם. תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה) להערכתי לא תיעצר בתום התקופה שציינת. כעיקרון המדיניות תופנה בעיקר למתחמים, אך עדיין יאשרו מקרים נקודתיים.

"תשומת הלב שלנו מופנית לפרויקטים רחבים יותר, הן במסלול של 38/2 (הריסה ובנייה מחדש) והן במסגרת פינוי-בינוי, עם מתחמים בסדר גודל בינוני של 60 דירות ועד מתחמים גדולים שמספר יחידות הדיור הקיימות כיום עולה על 200. לראייתי, עתיד ההתחדשות העירונית מצוי בפרויקטים הגדולים האלה".

מה דעתך באשר לקידום התחדשות עירונית בפריפריה?

"הדבר הראשון והעקרוני שצריך להנחות את קובעי המדיניות הוא מידת הדחיפות והצורך בהתחדשות עירונית – ובפריפריה היא נדרשת במיוחד. רבים מהישובים שם נמצאים תחת סיכון ססמי גבוה, על השבר הסורי-אפריקאי, שלא לדבר על איומי הטילים שמרחפים מעליהם. בסופו של דבר, חידוש פני השכונות הוותיקות הוא אינטרס קודם כל של המדינה. אם המדינה באמת היתה רוצה למשוך יזמים לפריפריה, זו לא היתה בעיה. היא היתה יכולה, למשל, לתת פטור מהיטלי השבחה, לספק ליזמים שטחי השלמה במרכז הארץ ובעיקר – לא לשפוך מיליארדי שקלים על תוכניות חסרות תוחלת כמו מחיר למשתכן. כמו כל דבר בתחום, זה לא יקרה ביום אחד, אבל אולי יום אחד זה יקרה".

הפרויקט של הרציג נדל"ן ברחוב הררי ברמת גן, מבטים הדמיות הפרויקט של הרציג נדל"ן ברחוב הררי ברמת גן | מבטים הדמיות הפרויקט של הרציג נדל"ן ברחוב הררי ברמת גן, מבטים הדמיות

מפגש תרבויות

אף שלכאורה הוא עוד דוגמה לצעיר שאפתן הנהנה משנות הזהב של ענף הנדל"ן, הרי שהרציג הוא אישיות חריגה בנוף היזמים המקומי. כחרדי יליד בני ברק, שפועל בעיקר מול ציבור לקוחות חילוני, הרציג מספר כי "ברור לי שההסתכלות עלי היא אחרת. אני מקוטלג ומתויג, ולכן בפעילות שלי חשוב לי בין השאר לנפץ סטיגמות. בהתחלה קשה לאנשים לשים את הדעות הקדומות בצד, אבל בסוף הם רואים את הידע והבקיאות, ומבינים שאת תחום הנדל"ן אני חי ונושם מלידה".

אילו יתרונות אתה מרגיש שהרקע שלך נותן לך בעיסוק היומיומי?

"כמו כל אדם, ובטח כחובש כיפה, אני מחויב ליושרה ולהגינות. אבי ז"ל מיתג את שמו אודות לאמינות שהיתה נר לרגליו. מילה שלו היתה מילה. אנשים ידעו שאפשר לסמוך עליו, ושעבורו לא תמיד השיקול הכלכלי הוא שקובע אלא דווקא טובת האנשים שמולו. במיוחד כאשר יוצאים לפרויקט נדלני, אמינות, רגישות והתנהלות שקופה הן עקרונות מפתח. המנטרה שאני מזכיר לעצמי כל הזמן היא שבסופו של דבר בכל מיזם אנחנו מתעסקים עם אנשים ולא עם מספרים, וכסף הוא אמצעי אבל לא מטרה".

כמו לפריפריה הגאוגרפית, גם ליישובים החרדיים ההתחדשות העירונית עדיין לא הגיעה. מה צריך לקרות כדי שזה ישתנה?

"החיבור בין התחדשות עירונית לציבור החרדי הוא מורכב ומאתגר. מחד, הציבור הזה רוצה התחדשות עירונית וזקוק לה, במיוחד כשמביאים בחשבון שמדובר על פי רוב במשפחות מרובות ילדים שכל תוספת של שטח לדירתן היא בעלת משמעות גדולה. מאידך, יש לא מעט מגבלות כמו מעלית שבת ומרפסות סוכה שהופכים פרויקטים כאלה למסובכים יותר.

"גם המדיניות של העיריות לא תמיד מסייעת. בבני ברק למשל, שבה אני מקדם פרויקטים להריסת מבנים שאבי ז"ל בנה לצורך בנייתם מחדש, ההגבלות על מספר הקומות מעקרות את הכדאיות הכלכלית של פרויקטים ומרחיקה מהעיר יזמים. זה נושא שצריך לתת עליו את הדעת".

איך התושבים שם מגיבים ליזמים שפונים אליהם?

"במקרה שלי אנשים שם מכירים אותי, וזה עוזר. אבל בסופו של דבר זה הולך גם לכיוון השני – הציבור החרדי הוא כוח צרכני בעל כוח אדיר, ואם דיירים של פרויקט אחד יוצאים לא מרוצים עד הסוף – אתה כיזם לא תקבל שם עוד פרויקטים. בכל מקרה ברור שהגיע הזמן לספק פתרונות הולמים גם לציבור הזה, שמהווה 15% מהאוכלוסייה בישראל".

לשמחתו של הרציג, גם המדינה הבינה כי הגיעה השעה לחדש את הערים החרדיות, וכיום הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מקדמת יוזמה להקמת פורום חשיבה מיוחד שיתמקד בקידום הנושא הזה בדיוק.

הפרויקט של הרציג נדל"ן ברחוב עוזיאל בבת ים , הדמיה: מבטים הדמיות הפרויקט של הרציג נדל"ן ברחוב עוזיאל בבת ים | הדמיה: מבטים הדמיות הפרויקט של הרציג נדל"ן ברחוב עוזיאל בבת ים , הדמיה: מבטים הדמיות

פרויקטים בפינצטה

נכון לראשית 2020, הרזומה של הרציג נדל"ן כולל עשרות פרויקטים ואלפי דירות בשלבים שונים של תכנון וביצוע. עם זאת, הרציג מקפיד להתייחס לחברה כאל חברת בוטיק, וכנגזרת מזה גם מצבת העובדים שלו –אנשים שצועדים לצדו כבר שנים – צנועה למדי. "לצערי ולשמחתי, בהליך העבודה שלי אני מאוד ריכוזי", מעיד על עצמו הרציג. "אני חייב לשלוט בפרטים מגדול עד קטן, אני מסייר באתרים על בסיס שבועי כדי לבחון מקרוב את ההתקדמות ואת הנעשה, דואג לפגוש את הדיירים ולשמוע מכלי ראשון את הבעיות או הדרישות שלהם ככל שישנן, ולוודא שיקבלו מענה מיידי".

בהרציג נדל"ן סוגרים כעת קצוות אחרונים לקראת הנפקת אג"ח המתכוננת לחודשים הקרובים, במה שעתיד להוות נדבך משמעותי נוסף בצמיחתה של החברה. "שוק הנדל"ן בישראל הוא כמו שוק הסלולר בעולם – הוא חייב כל הזמן להתקדם ולהשתכלל, ובעיקר לחשוב מחוץ לקופסה. יש תמיד מה ללמוד ומה לייעל, ולא כדאי לנוח על זרי הדפנה. והכי חשוב לזכור", הוא מסכם, ש"טוב שם טוב משמן טוב, ושתמיד צריך לזכור את אלו שאין להם".

קבוצת הרציג נדל"ן – תעודת זהות

שנת הקמה: 1978

משרדים: בני ברק

מייסד ומקים הקבוצה: ידידיה הרציג

מנכ"ל ובעלים: יהודה הרציג

התמחות ועיסוק עיקרי: ייזום וביצוע מיזמי נדל"ן בישראל, תחת שלוש זרועות: התחדשות עירונית, נדל"ן להשבחה ונדל"ן מניב, וייזום בקרקעות לבניה רוויה

פרויקטים: עשרות בפרישה ארצית רחבה, בלב אזורי הביקוש ובפריפריה

היקף כספי: על פי היקף הפרויקטים המקודמים כיום, צפויה הקבוצה למחזור מכירות בהיקף של מעל ל-4 מיליארד שקל בעשור הקרוב

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

תגיות