אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח: האצת משבר האקלים מאיימת על עתידם של אירועי ספורט מרכזיים בכל העולם צילום: רויטרס

דו"ח: האצת משבר האקלים מאיימת על עתידם של אירועי ספורט מרכזיים בכל העולם

על פי דו"ח חדש, בשנים הקרובות כל ענפי הספורט המרכזיים – כדורגל, פוטבול, טניס, גלישת גלים, אתלטיקה קלה גולף ועוד רבים – יסבלו משיבושים משמעותיים בגלל אירועים כמו גלי חום, שריפות, שטפונות ועלייה בגובה פני היום

21.06.2020, 11:37 | עומר כביר
הטניסאית דלילה יאקופוביץ' כבר הובילה במשחק שלה נגד סטפני ווגלה במוקדמות אליפות אוסטרליה הפתוחה בטניס, כשלפתע קרסה לברכיה בהתקף שיעול בלתי-נשלט. אחרי כמה דקות, כשהיא ממררת בבכי, נאלצה יאקופוביץ' לפרוש מהמשחק ועזבה את המגרש כשהיא נתמכת במאמנת שלה. "באמת פחדתי שאתמוטט. פשוט לא יכולתי לנשום עוד ונפלתי לקרקע", היא סיפרה מאוחר יותר.

והיא לא היתה היחידה. בינואר השנה, כשהטניסאים עלו למגרש במלבורן הם נאלצו להתמודד עם יריב חדש ומפתיע: עשן סמיך ורעיל משריפות הענק שכיסו באותה עת חלקים ניכרים מאוסטרליה. המצב הקשה הוביל לדחייה בפתיחת המשחקים לפרישה הדרמטית של יאקופוביץ', ולתלונות של שחקנים אחרים על קשיי נשימה, כאבים בחזה ובפגיעה בביצועים.

קראו עוד בכלכליסט

אין זה מקרה יחיד: באוקטובר שעבר, טייפון האגיביס שיבש את גביע העולם ברוגבי והוביל בין השאר לביטול שני משחקים, ובוועד האולימפי החלו לבחון את ההשפעה של האקלים על המשחקים האולימפיים ביפן (שבגלל הקורונה נדחו בינתיים ל-2021).

כעת, דו"ח חדש של ארגון Rapid Transition Alliance מעלה שמקרים שבהם אירועי אקלים משבשים אירועי ספורט צפויים להיות הכלל ולא החריג. לפי הדו"ח, האצת משבר האקלים מאיימת על עתידם של אירועי ספורט מרכזיים בכל העולם, ובשנים הקרובות כל ענפי הספורט המרכזיים – כדורגל, פוטבול, טניס, גלישת גלים, אתלטיקה קלה גולף ועוד רבים – יסבלו משיבושים משמעותיים בגלל אירועים כמו גלי חום, שריפות, שטפונות ועלייה בגובה פני היום.

(ארכיון) הטייפון שיבש את גביע העולם ברוגבי, צילום: איי פי (ארכיון) הטייפון שיבש את גביע העולם ברוגבי | צילום: איי פי (ארכיון) הטייפון שיבש את גביע העולם ברוגבי, צילום: איי פי

הדו"ח גם בוחן את התרומה של הספורט העולמי לפליטות גזי חממה, ומעריך אותה כשווה לזו של מדינה בינונית. דמויות המפתח בתחום, נטען, צריכות להתחיל לעשות יותר על מנת להתמודד עם משבר האקלים. "ספורט מספק לחברה חלק מדמויות המופת המשפיעות ביותר", אמר לגארדיאן מנהל הארגון, אנדרו סימס. "אם הספורט ישנה את אופן פעילותו במהירות ובהיקף הדרושים כדי לבלום את מצב החירום האקלימי, אחרים ילכו בעקבותיו".

לפי הדו"ח, עליית הטמפרטורות תקשה בין השאר על קיום אולימפיאדת החורף כסדרה. כבר ב-2014, משתתפים רבים במשחקי החורף בסוצ'י התלוננו על מזג אוויר חם שהתבטא במחסור בשלג ובשלג אטי, רטוב וכבד. "לא סביר שסוצ'י תארח עוד אולימפיאדת חורף. למעשה, מבין 19 מיקומים שבהם נערכו המשחקים בעבר רק 10 יהיו אמינים מספיק לעריכת משחקים ב-2050, ורק 6 ב-2080", נכתב.

חום קיצוני כבר שיבש כמה אירועי ספורט: בינואר 2018 הקפטן של נבחרת אנגליה בקריקט אושפז אחרי משחק שהתנהל בטמפרטורה של 40 מעלות, וגל חום הביא לביטול טריאתלון ניו יורק ב-2019, ובמונדיאל הנשים בצרפת ובגביע אפריקה במצרים החום הביא להגדלת הפסקות המים במשחקים. על המגרש של אליפות ארה"ב הפתוחה בטניס ב-2018, הטמפרטורה הגיעה לשיא של 49 מעלות, וחמישה מתמודדים נאלצו לפרוש עקב כך מהטורניר, חרף התרת הפסקות ארוכות יותר. "כשעושים פעילות ספורטיבית בטמפרטורה של 33 מעלות ומעלה, זה רק חדשות רעות. ויהיו עוד הרבה ימים כאלו בלוח השנה של אירועי ספורט עולמיים בעשורים הקרובים".

בצורת משפיעה בעיקר על יכולת של מקומות ללא עודפי מים לתחזק מגרשים ראויים למשחק. קריקט, שפופולרי במיוחד בהודו, הושפע מכך בצורה משמעותית. ב-2016, 13 משחקים שהיו אמורים להערך במהאראשטרה הועברו בגלל הבצורת החמורה ביותר זה 100 שנה. הבצורת החריפה בדרום אפריקה הגבילה את השימוש במים לתחזוקת מתקני ספורט, ושחקנים מקבוצת קריקט הודית שהגיעו למשחק ב-2018 התבקשו שלא להתקלח יותר מ-90 שניות. בנוסף, בצורות משפיעות על זרימות מים בנחלים, מה שיכול לפגוע בענפי ספורט כמו חתירה.

פגיעה של שריפות באירועי ספורט כמו זו שנצפתה השנה באוסטרליה צפויה להתרחב, וכך גם זו של אירועי קיצון אחרים כמו סופות וגשמים, כשאפילו אירועים מינוריים יותר כמו שינוי בדפוסי רוח יכול להשפיע על ענפים כמו שיט מפרשיות. "אפילו כדורגל אנגלי, משחק שרגיל לתנאים גשומים, סבל מיותרמ -20 ביטולים של משחקי ליגה בעונת 2015/16".

לאירועים כמו עלייה בגובה פני הים והצפות יכולה להיות השפעה ארוכת טווח. לפי הערכות. קליפורניה יכולה לאבד עד 18% מאתרי גלישת הגלים שלה עד 2050 בגלל עלייה בפני הים, ושני שלישים מכלל החופים בדרום המדינה יאבדו עד סוף המאה. בבריטניה, שליש ממגרשי הגולף נמצאים בסכנת פגיעה מעליית פני הים, ועד 2050 כרבע ממגרשי הכדורגל באנגליה יהיו בסכנת הצפה מדי עונה.

עולם הספורט גם ממלא תפקיד משמעותי בהחרפת משבר האקלים. משחקי הקיץ בבייג'ינג ב-2008 (האולימפיאדה ואולימפיאדת הנכים) הביאו לפליטת 1.2 מיליון טון פחמן דו-חמצני, המשחקים בלונדון ב-2016 לפליטות 3.4 מיליון טון והמשחקים בריו דה-ג'נרו ב-2016 לפליטת 3.6 מיליון טון . במונדיאל האחרון ברוסיה נרשמו פליטות בסך 2.16 מיליון טון, נתון שלא כולל את הפליטות שכרוכות בבניית האיצטדיונים והמתקנים השונים.

בנוסף, הדו"ח מעלה שמתוך מאות הגופים המנהלים שאחראים על ענפי ומתקני הספורט השונים, רק חמישה התחייבו להגיע לאפס פליטות פחמן, ורק שלושה - התאחדות האתלטיקה הבינלאומית, פורמולה 1 והארגון שמנהל את ווימבלדון – התחייבו לעשות זאת עד סוף העשור הנוכחי.

"מהצפות לחום אימים, אפילו ספורט לא יכול לברוח ממצב החירום האקלימי. אבל ברור שהמגזר ממלא תפקיד בתדלוקו", אמרה לגארדיאן ראש תחום התאוששות ירוקה בגרינפיס, רוזי רוג'רס. "בין אם באמצעות מעבר ממטוסים לרכבות, הפסקת השימוש במוצרי פלסטיק חד-פעמיים או איסור על קבלת חסויות מחברות דלקי מאובנים, עולם הספורט יכול להראות שהוא בצד המנצח ולהתמודד ישירות עם משבר האקלים".

תגיות