אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סופרים: לעגן בחוק תמלוגים על השאלת ספרים צילומים: יונתן בלום, יובל חן

סופרים: לעגן בחוק תמלוגים על השאלת ספרים

סופרים וסופרות החלו בימים האחרונים למחות כשהבינו שאת התמלוגים מהשאלות ספריהם בספריות הציבוריות, ככל הנראה לא יקבלו השנה

22.06.2020, 08:09 | שירי לב־ארי

"אולי סופרים, אני בהם, באמת חדלי וחדלות אישים, נקניקים ונקניקיות... בדיסציפלינות האמנות האחרות ידעו להתארגן ולתבוע את המגיע: תמלוגים משימוש ציבורי או מסחרי בקניין הרוחני שלהם. זה באמת הבסיס. היסוד. ורק הסופרים, ועבדכם הנאמן בהם, לא", כך כתב לפני ימים אחדים הסופר מתן חרמוני בפוסט בפייסבוק.

בשבועות האחרונים עלה לדיון מצבן של הספריות הציבוריות בישראל, שהוזנח עם עיכוב בהעברת תקציבים וסרבול בשיטת רכש הספרים. אבל בימים האחרונים סופרים וסופרות התחילו למחות כשהבינו שאת התמלוגים מהשאלות ספריהם בספריות הציבוריות, ככל הנראה לא יקבלו השנה.

מימין: מתן חרמוני וניר ברעם. “בהיעדר ועד הכל תלוי באוויר”, צילומים: יונתן בלום, יובל חן מימין: מתן חרמוני וניר ברעם. “בהיעדר ועד הכל תלוי באוויר” | צילומים: יונתן בלום, יובל חן מימין: מתן חרמוני וניר ברעם. “בהיעדר ועד הכל תלוי באוויר”, צילומים: יונתן בלום, יובל חן

סופרים וסופרות כמו ניר ברעם, מתן חרמוני, רון דהן, חגית גרוסמן, יוסי סוכרי, חגי ליניק, מגי אוצרי ואחרים החלו להתארגן וצפויים להיפגש עם שר התרבות הנכנס, חילי טרופר, ותגובת המשרד היא כי הבקשה הועברה למשרד האוצר ומחכה לאישורו.

אך מחאת הסופרים, שאינם מאורגנים באיגוד מקצועי, עקרונית יותר: מדוע השיטה לקביעת התמלוגים אינה שקופה דיה, ותקציב התמלוגים אינו מעוגן בחוק. לטענתם אין להם גישה לרשימת כלל הספרים שהושאלו, כמה פעמים, מתי והיכן. למעשה, התמלוגים נקבעים על ידי סקר שמבצעת חברה חיצונית עבור משרד התרבות, שהתבחינים שלו אינם נהירים.

"זה מצב לא הגיוני”, אומר חרמוני, "אנחנו פועלים שנים בלי לקבל תמורה על משהו שזכויות היוצרים עליו הן שלנו והקניין הרוחני שלנו. זה מביך: יש תקציב תרבות, ואין שום חוק שיפקח עליו. אנחנו רוצים להסדיר את זה עכשיו בחוק”.

איך אתם מתכוונים לפעול?

"בשלב הראשון אנחנו דורשים שקיפות של התבחינים לקביעת התמלוגים, ושזה יעוגן בחוק ולא נהיה חלק מתקציב החריגים. ואנחנו דורשים שתעריף התמלוגים לסופר יהיה מקביל לתעריף התמלוגים של יוצר קולנוע, למשל. צריך להקים גוף חדש מקביל לאקו"ם או תל"י, שתפקידו רק לדאוג לזכויות הכלכליות של סופרים. והמרכז של זה הוא ההשאלות בספריות. זה העוול הכי זועק כרגע. וגם תקציבים להרצאות של סופרים ומפגשים בספריות, זה לא צריך להיות 'תבואו ב־500 שקל, מה איכפת לכם'".

ניר ברעם כתב כי "בעבר התעסקנו בזה כמה וכמה סופרים וסופרות והשתדלנו לחולל שינוי אמרנו שעושים סקר מוזר ובוחרים כמה ספריות שלא מייצגות, שתמיד זה מתעכב ונראה כמו תרומה, שאין בזה סדר אמיתי. היה איזה שינוי אולי ברמת הסקר, אבל לא באמת הצלחנו".

במשרד התרבות, טוענים באמצעות מנהל מחלקת הספריות בועז דהן שהסופרים מקבלים דו"ח שנתי על התמלוגים, וכי באתר המשרד אפשר למצוא את הקריטריונים לסקר.

ואולם, אם הכל ממוחשב, ורשימת ההשאלות הכללית קיימת, מדוע אין לסופרים — ולציבור בכלל— גישה אליה? דוברת המשרד מיטל אדרי־כהן מסבירה ש”זה נתון שיש לו משמעות כלכלית, היות שהוא משקף את גובה התמלוגים לכל סופר, ולכן לא מתפרסם”.

ומה לגבי השוואת תעריפי התמלוגים לסופרים לזה של יוצרים מתחומים אחרים, כמו מוסיקה או קולנוע? במשרד התרבות שוללים את הרעיון, מכיוון שאי אפשר להשוות בין קטגוריות יצירה שונות במהותן. "בהיעדר כוח של ועד הדבר נשאר תלוי באוויר", כתב ניר ברעם ברשת. "דווקא בעת משבר כלכלי לא משלמים לסופרים את מה שמגיע להם. כאן לא מדובר במענק. הרי לא משמיעים שיר ברדיו ללא תמלוגים. בקיצור, זה באמת מקרה שמלמד הרבה על מה קורה כשאין כוח מאורגן".

מכאן ואילך, זה בידי הסופרים עצמם.

תגיות