אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכספים האריכה את הפטור ממע"מ על דלק לעזה - רק עבור חברה של האו"ם צילום: רועי עידן

ועדת הכספים האריכה את הפטור ממע"מ על דלק לעזה - רק עבור חברה של האו"ם

תוקף התקנות המאריכות את הפטור לחברה, הדואגת לאספקת חשמל לרצועת עזה, עודכן - אך במקביל נשללה אותה הטבה מארגונים הומניטריים שפועלים ברשות הפלסטינית. אלוף כמיל אבו רוקון, מתאם פעולות הממשלה בשטחים: "האבטלה גבוהה מאוד והעוני מכפיר, צריך לשפר את המציאות ברצועה"

22.06.2020, 13:43 | עמרי מילמן

ועדת הכספים אישרה היום (ב') את התקנות המאריכות את תוקף הפטור ממע"מ על דלק הניתן לחברה של האו"ם, הדואגת בתורה לאספקת חשמל לרצועת עזה, אולם במסגרת השינויים בתקנות נשללה אותה הטבה מארגונים הומניטריים שפועלים ברשות הפלסטינית.

עד לפני שנתיים ההחלטה על מתן הפטור התקבלה בוועדה של משרד האוצר בלבד, אולם בעקבות ביקורת הוחלט להפוך את ההחלטה לשקופה יותר וכעת הגיעה לראשונה לשולחן ועדת הכספים.

קראו עוד בכלכליסט

גבול רצועת עזה, צילום: רועי עידן גבול רצועת עזה | צילום: רועי עידן גבול רצועת עזה, צילום: רועי עידן

התקנות שאושרו בוועדה מאפשרות מתן פטור ממע"מ "לארגון בינלאומי לסיוע, שהוכר בידי המנהלים הכלליים של משרד האוצר ומשרד הביטחון". במסגרת שינוי שהכניסה הוועדה, נקבע כי הפטור לארגונים ידרוש גם את אישור מתאם הפעולות בשטחים, זאת על מנת לקיים בקרה על הארגונים הנכללים ברשימה. מטרת התקנות הינה לעניין הסדרת הפעילות של ארגוני הסיוע הבינלאומיים בצד הפלסטיני, כך שיחול עליהם מע"מ אפס ברכישת דלקים.

בשבוע שעבר נדחה הדיון בנושא בוועדה לאור התנגדות של חברי הכנסת, למרות ההמלצה של מערכת הביטחון להעניק את אותה הטבה לארגונים ההומניטאריים. חברי הכנסת טענו כי אותם ארגונים פועלים נגד מדינת ישראל, מה שהביא לדחייה של הדיון להיום, אליו הגיע גם נציג של מתאם הפעולות בשטחים.

אלוף כמיל אבו רוקון, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אמר בדיון: "אנחנו יודעים שחלק מרכזי מהאלימות בשנתיים האחרונות ברצועת עזה, מקורה המרכזי במצוקות אזרחיות המוניטריות. השאלה אם אנחנו רוצים לחזור שוב לסבבים האלה, הפגנות של 85 שבועות שחווינו שבוע אחר שבוע. התשה לעוטף וכל מי שעוסק בזה. האלטרנטיבה הייתה למנוע את המצוקות ולשפר את המציאות. יש אבטלה גבוהה מאוד, עוני מחפיר, הקש ששבר את גב הגמל היה החלטת הרשות בתחילת 2018 להטיל סנקציות. עלה רעיון איך אנחנו משפיעים על המצוקות האלה, פנינו לרשות, והיא תקעה מקלות בגלגלים, על מנת לא לאפשר שיפור. אחד הרעיונות לשיפור הייתה הפעלת תחנת הכוח, עד להפעלתה היה להם 4 שעות חשמל ביום. הוחלט להטיל את המשימה על השליח של האו"ם, הוא הפעיל גוף של האו"ם – יו.אן.הופס, ארגון מוכר ומוסדר. הדבר הסתייע על מנת להפעיל את תחנת הכוח. הארגון חתם עם חברת פז. כעת המצב הוא של כמעט 12 שעות ביום חשמל מבחינת הצריכה של החשמל, לרצועת עזה".

מספר חברי כנסת ביקשו במהלך הדיון כי ההחלטות שיתקבלו על ידי מנכ"לי המשרדים ומתאם הפעולות בשטחים יחייבו את אישור ועדת הכספים, אולם ויתרו לאור הערת היועצת המשפטית של הוועדה, שגית אפיק, כי אישור פרטני של ארגונים בכנסת הוא חריג ונעשה רק סביב סעיף 46 הנוגע לזיכוי ממס על תרומות לעמותות, ואין מקום להחיל אותו על חוקים נוספים.

כדי לשמור על הפיקוח נקבע כי התקנות ייקבעו לשנה אחת בלבד במקום לשנה וחצי, במטרה לעקוב אחר החלטות המנכ"לים והמתפ"ש.

בכל מקרה בנוגע לארגוני סיוע אחרים שעד כה נהנו מההטבה, רוקון ציין כי הוא מעוניין באישור לארגון העוסק באספקת החשמל בלבד, ואין לו עניין להעניק פטור לארגונים נוספים.

יו"ר הוועדה משה גפני אמר בסיכום הדיון כי "בסופו של דבר, גיבשנו נוסח כדי שארגונים מהסוג הזה לא יכללו בהסדר, ויצטרכו גם המלצה של המתפ"ש לצד אישור של משרדי הביטחון והאוצר. המתפ"ש הודיע כעת כי יתנגד להכללת ארגונים מהסוג הזה. עמדת מתאם הפעולות בשטחים היא שהוא רק רוצה לספק את הדלק לארגון הזה של האו"ם, לצורך הדלק בעזה. לראשונה לא יהיו אישורים לארגונים האלה".

תגיות