אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סרצ'לייט רצתה להוכיח שליטה והראתה לרודב את הדלת צילום: עמית שעל

פרשנות

סרצ'לייט רצתה להוכיח שליטה והראתה לרודב את הדלת

העצמאות שבה ניהל שלמה רודב את דירקטוריון בזק הייתה רחוקה מהשקפתם של קרן סרצ'לייט ודוד פורר, שסברו כי השקעה של חצי מיליארד שקל בלבד תאפשר להם לנהל את החברה. רודב נלחם, ניצח בקרב נקודתי, ופרש בתיזמון מפתיע כי מאס במלחמה

22.06.2020, 21:36 | גולן חזני

זה היה באוויר כבר יותר מחודשיים. העצמאות שבה ביקש וניהל שלמה רודב את דירקטוריון בזק, היו רחוקים מההשקפה של קרן סרצ'לייט ודוד פורר, שרכשו אמנם את השליטה בקבוצה תמורת חצי מיליארד שקל בלבד, אבל מבחינתם זה היה אמור להספיק לנהל את בזק. רודב סבר אחרת.

קראו עוד בכלכליסט

מבחינתו, אחזקה של 26.3% בבזק לא הצדיקה הובלה של הדירקטוריון והותירה מקום להתחשבות ביתר בעלי המניות של החברה. היו"ר טירפד 3-2 החלטות שביקשו סרצ'לייט ופורר להוביל, סרצ'לייט לא אהבה את ההתנהלות אבל הקפידה לא להתבטא בעניין. התבוסה שסרצ'לייט ופורר נחלו בחודש שעבר, כשבעלי המניות של בזק הצביעו ברוב מוחץ בעד עמדת הדירקטוריון שהוביל רודב, ומנעו שינוי תקנון החברה - ציירה אותם באור שלילי. שם חל קו השבר. היחסים שהיו קרירים וקורקטיים מרגע כניסתם של הרוכשים לחברה, הפכו קפואים.

ההתנגשות הפומבית אכן הגיעה

היום (ב') בסביבות השעה שש בערב שלח רודב מייל לחברי הדירקטוריון שבו הודיע להם: "מבקש להודיע על סיום תפקידי. בתוקף מיידי. בכבוד רב ובהצלחה". הדירקטורים נדהמו מההודעה, זאת אף שבאוויר ריחפה האפשרות. העיתוי לא היה צפוי. גם בסרצ'ילייט הופתעו מהמכתב. היה ברור שההתנגשות הפומבית בין הצדדים תגיע, ורודב יעזוב, אבל ההערכות דיברו על סוף השנה.

המחלוקת הגיעה לשיא כאשר סרצ'לייט ופורר ביקשו לשנות את תקנון החברה, לפי התחייבות שהעניקו למשרד התקשורת כתנאי לקבלת היתר השליטה, כך ש"לא תשונה שיטת מינוי הדירקטורים הקבועה בתקנון החברה ללא אישור מראש ובכתב מאת שר התקשורת". הדירקטוריון בראשות רודב סירב, כאמור, וקבע כי שינוי זה, ושינויים נוספים, הם לטובת בי־קום, שבאמצעותה מחזיקים סרצ'לייט ופורר בבזק; הם מקפחים את בעלי המניות האחרים; וכי מדובר בסמכויות שהן לטובת משרד התקשורת ושאינן לטובת בזק. הדירקטוריון פעל לטרפד את הנסיון של בי־קום באסיפת בעלי המניות במאי, וקיבל שם רוב לעמדתו. בי־קום שבשליטת סרצלייט ופורר הובסה. זה היה אירוע כמעט חסר תקדים. רודב יושב בדירקטוריון על אחד מארבעת הכסאות של סרצ'לייט ופורר, כולל כסא רביעי שאויש לאחרונה אחרי שאושר באותה אסיפה, של מנכ"ל בי־קום תומר ראב"ד. עם כל ההצגה של סרצ'לייט כאילו האירוע איננו מהותי מבחינתה, וטענה של מקורבים לבעלי השליטה שלפיה הם קיבלו את החלטת האסיפה ודעת הרוב, משום שהם לא התחיבו כלפי משרד התקשורת שההחלטה תעבור, הרי שמאחורי הקלעים הכעס היה רב. רודב חש אותו והחליט שלא להישאר בחברה. "כלכליסט" אגב, חשף את העימותים בין הצדדים כולל האפשרות הריאלית שרודב יפרוש.

שלמה רודב שלמה רודב שלמה רודב

רודב מגייס את הדח"צים למערכה

רודב טירפד גם נסיון של בי־קום להגדיל את מספר הדירקטורים שלה בדירקטור נוסף שימונה על ידה, כנראה דירקטור בלתי תלוי. הוא נעזר בוועדה מיוחדת של כמה מחברי דירקטוריון בזק שהורכבה מהדח"צים אמנון דיק, עידית לוסקי וזאב וורמברנרד,שתמכו בעמדתו לגבי הנושאים השונים. בי־קום ביקשה גם לשנות את תקנוני החברות־הבנות באופן שיאפשר לה למנות בהן דירקטורים נוספים. גם לתיקון זה בזק התנגדה בהיותו, לדעת הדירקטוריון, סעיף מקפח. בזימון ששיגרה בזק לאסיפה הכללית השנתית שלה ב־14 במאי צוינה התנגדותה של החברה לסעיף והיא זו שהתקבלה. "זה היה צפוי. הם לא יכלו לשבת בשקט אחרי מה שקרה עם ההצבעה. הם רצו להוכיח שליטה. הם הראו לו את הדלת", אמר גורם בכיר ותיק בבזק.

רודב היה יו"ר נוקשה. מדי חודשיים־שלושה הוא שלח את הדירקטורים כולם לפוליגרף, כשהפעמים האחרונות היו כש"כלכליסט" חשף את העימותים שבינו לבין סרצ'לייט. הוא שינה את מבנה הייעוץ המשפטי וניסה להחליף גם את משרד רואי החשבון של החברה, כדי לנתק אותה מהעבר בראשות אלוביץ' ועסקאות בעלי העניין, אבל בכך לא הצליח. משרד KPMG התפשר על שכר טירחה נמוך ונשאר.

סרצ'לייט ופורר ימנו כנראה דירקטור חדש במקום רודב, שאיננו קשור אליהם אלא דמות מקומית מוערכת. עד אז ימונה יו"ר זמני, כשיש סיכוי לא רע שיהיה זה דוד גרנות שהיה יו"ר זמני לפני רודב. מעמדו של המנכ"ל דודו מזרחי, אגב, לא צפוי להיפגע למרות שעבד בצמידות לרודב.

בזק מכפילה שווי בעקבות הדו"חות

עיתוי ההתפטרות מגיע לאחר התאוששות מרשימה במניית בזק בשבועות האחרונים, זאת אחרי שירדה למחיר שפל של 1.94 שקל למניה ב־16 במרץ, שיא משבר הקורונה. הציגה דו"חות טובים לרבעון הראשון, וכמעט והכפילה את שוויה בשלושה החודשים שלאחר מכן עד השבוע. רודב הצליח להדביק את הצניחה במניה, ולעזוב עם ירידה של 17% בתקופת כהונתו, לאחר שהמניה כבר ירדה בחצי משוויה מאז כניסתו. בעליות אלה באה לידי ביטוי ההתייעלות שהוביל רודב, שינוי מבנה החברה ומינוי מנהלים לחברות־הבנות. הניתוח הביא ברבעון הראשון של 2020 לעלייה של 11% ברווח הנקי לעומת הרבעון המקביל, ל־332 מיליון שקל, זאת חרף ירידה של 3% בהכנסות.

סרצ'לייט ובי־קום שהיו מופסדים על ההשקעה, עברו לרווח עם ההתאוששות במניית בזק שגררה התאוששות בבי־קום. להתאוששות תרמה גם כניסתו של השר החדש יועז הנדל שנתפס כמי שיפעל בצורה רכה יותר כלפי בזק וחברות התקשורת. עם זאת, עזיבתו של רודב היא מכה לבזק, ועלולה להוביל ירידות במניה בטווח הקצר, כשבטווח הארוך יותר גורלה יהיה תלוי בזהות היו"ר החדש.

תגיות