אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השרה, היועץ, האח והניסיון להכשיר את המינוי יוצא הדופן

בלעדי לכלכליסט

השרה, היועץ, האח והניסיון להכשיר את המינוי יוצא הדופן

השרה לנושאים אסטרטגיים והסברה אורית פרקש הכהן, בחרה יועץ לקשרים בינלאומיים לאחר שקיבלה המלצה מהשרה גילה גמליאל, לה הוא ייעץ בעבר. רק אחר כך גילתה פרקש הכהן שאחיו של המועמד מכהן בתפקיד בכיר במשרד עליו היא ממונה. אף שהתקשי"ר קובע סייגים להעסקת קרובי משפחה בשירות המדינה, היא הורתה לבחון משפטית בקשת היתר מיוחד שיכשיר את המינוי. המהלך עורר ביקורת בקרב גורמים בשרות המדינה ובכחול לבן. פרקש הכהן: "ההחלטות בעניין המועמד יתקבלו בהתאם לשיקולים המקצועיים ולדין"

23.06.2020, 14:53 | עמיר קורץ

מה קורה כאשר שר מנסה למנות יועץ במשרת אמון, מבלי שהוא יודע כי קרוב משפחתו של המועמד הוא עובד בכיר במשרד עליו הוא ממונה? וכיצד כאשר זה מתגלה בדיעבד, אותו שר מפעיל את אנשי משרדו כדי לבחון מבחינה משפטית את האפשרות לקבל היתר מיוחד ולהכשיר את המינוי למרות הסייגים בדבר העסקת קרובי משפחה? זו הסאגה המתרחשת בימים אלה מאחורי הקלעים במשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה, שפרטיה הגיעו לידי "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

אורית פרקש הכהן (כחול לבן), השרה לנושאים אסטרטגיים והסברה, משרד של כ-40 עובדים בלבד שתפקידו להוביל את המערכה נגד הדה-לגיטימציה וההחרמות של ישראל (בין השאר להילחם ב-BDS ולהסביר את מדיניות ישראל בחו"ל), חיפשה בשבועות האחרונים יועץ לקשרים בינלאומיים, אדם עם אנגלית ברמת שפת אם וניסיון והכרות עם גורמים רלוונטיים בחו"ל. אחד המועמדים שהגיע אליה לראיון הוא בעל רקורד של עבודה בקונגרס האמריקאי, עיסוק בחקיקה נגד סימון מוצרים מישראל ועבודה כיועץ עבור השרה גילה גמליאל (הליכוד) במשרד לשיוויון חברתי, בעיקר בנושאים הקשורים לחו"ל. פרקש הכהן התרשמה ממנו בפגישה ואפילו התקשרה להתייעץ עם גמליאל שהמליצה עליו בחום.  

השרה אורית פרקש הכהן השרה אורית פרקש הכהן השרה אורית פרקש הכהן

מדובר במינוי במשרת אמון שהשרה מחליטה עליו בעצמה, אולם על המינוי לעמוד בכללי התקשי"ר של נציבות שירות המדינה, בין השאר בכל הנוגע לסייגים על העסקת קרובי משפחה, הקובעים במפורש הגבלות על העסקת עובד במשרד או ביחידת סמך אם ההעסקה עלולה להביא ליחסי כפיפות או לקשרי עבודה בינו לבין קרוב המשפחה שלו או לניגוד עניינים בשל קרבת המשפחה. למרות זאת, לנציב שרות המדינה יש סמכות לתת היתר להעסקת קרובי משפחה בתנאים שיראה לנכון, אם שוכנע כי ההעסקה לא פגע בטוהר המידות.

אולם, אותו מועמד לתפקיד יועץ לשרה לנושאים אסטרטגיים עשה כנראה טעות אסטרטגית ולא גילה לפרקש הכהן כי אחיו משמש בתפקיד בכיר באותו משרד – "ראש תחום בכיר אקדמיה". רק בתום תהליך המיון, ולאחר שפרקש הכהן כבר הודיעה ליועץ כי התקבל לעבודה אצלה, והוא החל בתהליך הביורוקרטי לקראת כניסתו לתפקיד, הוא גילה לראשונה – הן לראש מטה השרה והן בטופס ניגוד העניינים שמילא כי אחיו עובד במשרד.

אז החלה המבוכה: אנשיה של פרקש הכהן מיהרו לעדכן אותה שיש בעיה עם מינוי היועץ שהיא בחרה, היא התפלאה שהיועץ לא גילה לה על כך בעצמו, אולם החליטה לדבוק במינוי שרצתה. "תבררו מה אפשר לעשות מבחינה משפטית כדי לאפשר את המינוי", אמרה לאנשיה. וכך, הניסיון להכשיר את המינוי הועבר לטיפולה של יועמ"שית המשרד לצורך בחינה והכנת חוות דעת לגבי המינוי כחלק מהניסיון להשיג היתר העסקה מיוחד ליועץ. הסוגייה אף הגיעה עד למשרד רוה"מ - למנהלת משאבי האנוש והיועמ"שית, זאת משום שמשרד רוה"מ משמש כמשרד האם של המשרד לנושאים אסטרטגיים.

בימים אלה המינוי נבחן משפטית ואם יוחלט לקדמו הוא גם יגיע לפתחה של נציבות שרות המדינה, שהיא זו שבכוחה כאמור להחליט בסופו של דבר האם להחריג את המקרה. הנוהל קובע כי כדי לאשר מינוי כמו במקרה היועץ שאחיו עובד במשרד לנושאים אסטרטגיים, הוא צריך לידון בוועדה מיוחדת שממנה נציב שרות המדינה והיא זו שאמורה לשקול את מתן ההיתר החריג לאחר בחינת פרמטרים שונים.

גורם בשרות המדינה אומר ל"כלכליסט" כי "התקשי"ר קובע שאסורה העסקת קרובי משפחה, אז מדוע להתעקש ולבקש אישור חריג? מדובר במשרד קטנצ'יק, 'בוטיקי' של עשרות בודדות של עובדים שבו כולם מכירים את כולם ועובדים עם כולם, אז ההיגיון אומר שלא ייתכן שיועץ השרה בתחום המרכזי לפעילות המשרד יהיה אח של עובד בכיר בו. איך זה מסתדר עם ההצהרות של כחול לבן על מינהל תקין?"

בסביבת השרה פרקש הכהן מרגישים מבוכה סביב הסיפור, אך מדגישים כי לא היתה לה כל הכרות מוקדמת עם היועץ או מושג על הקשר המשפחתי שלו, וכי כעת הדברים מתבררים ונבחנים בצינורות המקובלים והם יפעלו כמובן על פי מה שיחליטו הגורמים המשפטיים והנציבות. "אם יוחלט שהמינוי עומד בכללים הוא יקרה ואם לא - אז לא. השרה תפעל רק על פי החוק ותהליך העסקת היועץ יושלם רק בהתאם לכללים", אמרו בסביבתה.

בינתיים הסיפור החלמאי הזה הגיע גם לידיעת פעילים הקשורים למפלגת כחול לבן, שמביטים על כל הסאגה הזו מהפריזמה הפוליטית. הם תהו מדוע במינוי שהוא במשרת אמון פרקש הכהן בחרה דווקא יועץ שעבד עם שרה מהליכוד ולא מקרב אנשים שסייעו למפלגה: "מה, מבין כל פעילי כחול לבן אין אף יועץ שמתאים לעבוד במשרת אמון אצל השרה? במקום לרוץ לגילה גמליאל להתייעץ איתה, היית מצפה שהיא תתייעץ, למשל, עם שר החוץ ממפלגתה בקשר למינוי יועץ במשרת אמון לקשרים בינלאומיים".

מנציבות שרות המדינה נמסר: "מבדיקה שערכנו עם מנהלת משאבי אנוש במשרד רוה"מ נמסר לנו כי העובד לא נקלט למשרד. לשאלות נוספות יש לפנות למשרד רוה"מ".

במשרד רוה"מ סירבו להתייחס לשאלות כלכליסט אודות הניסיון להכשיר את המינוי, והפנו למשרד לנושאים אסטרטגיים. במשרד עצמו הפנו ללשכת השרה פרקש הכהן.

מטעמה של פרקש הכהן נמסר בתגובה: "נשקל להעסיק את המועמד כיועץ על רקע ניסיונו המקצועי. מרגע שהתגלו קשרי משפחתו הועבר הנושא לבחינה משפטית. ההחלטות בעניינו יתקבלו בהתאם לשיקולים המקצועיים ולדין".

היועץ המיועד מסר כי "בטופס שמילאתי רשמתי את שם אחי, קרבתו אליי ותפקידו במשרד".

תגיות