אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתעה: בור של 400 מיליון שקל בתקציב קצבאות הנכים צילום: יריב כץ

בלעדי לכלכליסט

הפתעה: בור של 400 מיליון שקל בתקציב קצבאות הנכים

רשלנות באופן ניסוח חוק קצבאות הנכים, שלא מתמודד עם העלייה במספר מקבלי הקצבאות, צפויה לגרום לכך שהתוספת התקציבית שהצטברה ב־2020–2018 תקוזז מתוך התקציב המיועד למימון הפעימות הבאות של העלייה בגובה הקצבאות

25.06.2020, 06:53 | שחר אילן

שתי הפעימות הבאות של עדכון קצבאות הנכים צפויות לעמוד על 1.7 מיליארד שקל לשנה במקום 2.1 מיליארד שקל, שהוא הסכום לו מצפים הנכים והמערכת הפוליטית. כלומר העדכון יהיה קטן ב־400 מיליון שקל שהם 19% פחות מהציפיות. לשתי הפעימות הבאות נשאר ב־2018 סכום של 2.1 מיליארד שקל והנכים וגם המחוקקים הניחו שזה הסכום העומד לרשותם. אבל בפועל החוק קובע חישוב אחר, שמקזז את הגידול בעלות הקצבאות בשנים 2020-20180. לכן נשארו רק 1.7 מיליארד שקל. בשבועות האחרונים התחדשו מחאות הנכים וחסימות הכבישים. הפרסום שהסכום המיועד להם קטן מהציפיות, עתיד כנראה להחמיר אותן.

קראו עוד בכלכליסט

בשנים 2018-2017 התנהל מאבק הנכים ששני המוקדים שלו היו הדף הפופולרי בפייסבוק "נכה לא חצי בן אדם" וחסימות הכבישים שיזם ארגון "הנכים הופכים לפנתרים". המאבק קיבל דחיפה רבה מכך שהצעת חוק של ח"כ לשעבר אילן גילאון ממרצ להעלאת קצבאות הנכים לשכר המינימום עברה בקריאה טרומית וזכתה לתמיכה רבה בקואליציה.

שתי הפעימות אוחדו

חוק קצבאות הנכים, שאושר בפברואר 2018, קבע שקצבאות הנכים יגדלו בסכום כולל של 4.34 מיליארד שקל בארבע פעימות. מתוכם הוקצו 2.2 מיליארד שקל כבר בשתי הפעימות הראשונות שאוחדו לאחת ב־2018 וחלוקת סכום של 2.1 מיליארד שקל נדחתה. כתוצאה מכך הועלו הקצבאות לכ־3,300 שקל לחודש, תוספת של 800-500 שקל לאיש. עוד קבע החוק שעד סוף 2019 יביאו שרי האוצר והעבודה והרווחה לממשלה המלצות לאופן החלוקה של יתרת הכספים בשתי פעימות ב־2020 וב־2021.

הפגנת נכים, צילום: יאיר שגיא הפגנת נכים | צילום: יאיר שגיא הפגנת נכים, צילום: יאיר שגיא

חוק קצבאות הנכים נוסח בצורה רשלנית מאוד שיוצרת אי בהירויות. אחד הפגמים הוא שהחוק כלל אינו קובע מתי יהיו הפעימות השלישית והרביעית אלא רק ששרי האוצר והעבודה והרווחה ימליצו על מועדים לביצוע הפעימות עד סוף 2019. בהיעדר ממשלה קבועה ותקציב מאושר, ההמלצות לא הובאו עד היום, ובאוצר מתכוונים לצרף אותן לתקציב.

בנוסף החוק קובע שסך העלות של הקצבאות ב־2021 יהיה 4.3 מיליארד שקל. הבעיה היא שמאז 2018 היה גידול במספר מקבלי הקצבאות. בסוף 2017 עמד מספר מקבלי קצבת הנכות על 242 אלף איש. בסוף השנה הוא צפוי להגיע ל־270 אלף. זוהי עלייה של 12% שמורכבת כנראה מגידול טבעי וגם מעלייה בביקוש לקצבאות והיא הסיבה המרכזית לגידול בעלויות. כתוצאה מכך נותרו לחלוקה רק 1.7 מיליארד שקל.

לא יישאר כסף לנכי הנפש

 

רוב הסכום הזה יוקדש לעדכון קצבת הנכות הכללית מ־3,300 שקל ל־3,700 שקל. מה שישאר יופנה להעלאת הדיסריגארד — הסכום שיכולים הנכים להרוויח מעבודה בלי שינכו מהקצבה שלהם. באוצר רצו להעלות את הקצבאות של נכי הנפש, שהקצבאות שלהם נמוכות יחסית, אבל לא יישאר לכך כסף.

מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר אומר שיש לתת לנכים תוספת של 2.1 מיליארד שקל על פי חישוב נומינלי. "אני חושב שכך המחוקקים התייחסו אל זה ולא כאל כספים שמתכלים עם הזמן", אמר שפיגלר. לדבריו, "יש גרירת רגלים ומשיכת זמן של האוצר וזה לא בסדר".  

מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, צילום: דנה קופל מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר | צילום: דנה קופל מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, צילום: דנה קופל

יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות חיים כץ, שהוביל את הצעת החוק להעלאת קצבאות הנכות כשר העבודה והרווחה אמר ש"דרשתי מהאוצר להציג מתווה ברור לחלוקת הפעימה השלישית והרביעית במטרה להסיר את חוסר הוודאות של הנכים. נראה שבאוצר מחפשים פרצות ותירוצים איך לחסוך על גבם. לא אאפשר פגיעה בזכויות הנכים".

ממשרד האוצר נמסר ש"בכוונת המשרד לעמוד בהוראות החוק. משרדי הממשלה השונים פועלים כעת יחדיו על מנת לאשר את המתווה לעדכון פעימות הנכים בעת אישור תקציב המדינה הקרוב".

תגיות