אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלל הכי פשוט בהשקעות, שקשה כל כך ליישם

הכלל הכי פשוט בהשקעות, שקשה כל כך ליישם

המנטרה הידועה של השקעה לטווח ארוך בשוק ההון היא לא עצה שניתנת רק למשקיעים בעלי ניסיון מצומצם בהשקעות, היא מיושמת גם בקרב המשקיעים הגדולים ביותר בעולם. אז איך משקיעים באמת בשוק ההון ומפסיקים לנסות לתזמן אותו?

02.07.2020, 09:44 | בשיתוף אלטשולר שחם

קשה למצוא משקיע שלא מכיר את המנטרה הידועה (אולי גם השחוקה) שאומרת שבשוק ההון עדיף להשקיע לטווח הארוך. על אף שמדובר לכאורה באחד הכללים הכי פשוטים ובסיסיים בעולם ההשקעות, הוא קשה מאוד ליישום בקרב מרבית המשקיעים. הדחף לבצע שינויים בחסכונות ובהשקעות, ובמילים אחרות, לנסות לתזמן את השוק - הוא לעיתים חזק מדי עד בלתי נשלט. ובאמת, בסערת משבר כאשר הירידות בשווקים חזקות מאוד, קשה להתנתק מתחושת הבטן ולהישאר לכאורה אדישים לנוכח ההפסד הכספי שעלול להיווצר. הדבר נכון גם במצב ההפוך, כשהשוק מתחיל במהלך עליות, הדחף לקנות ניירות ערך ולייצר רווח חזק לא פחות. הניסיונות להיכנס בדיוק בזמן הנכון ולצאת רגע לפני המפולת הגדולה, נידונים במרבית המקרים לכישלון, כיוון שהאמת היא פשוטה – כיוון השוק הרגעי אינו מספק כל יכולת ניבוי לגבי כיוונו בעתיד.

בהסתכלות היסטורית ארוכת טווח של עשרות שנים, ניתן להבחין באופן מובהק במגמת עלייה עקבית בשוק המניות. זאת הסיבה לכך שגם הסבירות להפסד יורדת בצורה משמעותית (ואפילו כמעט ומתבטלת) ככל שתקופת ההשקעה ממושכת ועקבית יותר. כן, במהלך הדרך היו משברים ובהחלט סביר להניח שגם בעתיד עוד יהיו, אך בראיה ארוכת טווח השפעת המשברים הללו אינה מהותית, שכן נטייתו של השוק היא לתקן את עצמו ואף לקבוע שיאים חדשים. עדות לכך ניתן לראות אפילו במשבר הנוכחי: בשיא הבהלה במהלך חודש מרץ, מי שבחר לממש את השקעותיו מחשש שהירידות יימשכו והוא יחווה לפיכך הפסד כספי ניכר, חווה תוצאה הפוכה - משקיעים שבחרו לצאת מהשוק בסערת המשבר הפסידו הרבה יותר ביחס למשקיעים שהמתינו מספר שבועות נוספים, אז השוק הגיב בתיקון חד.

השקעה לטווח ארוך בשוק ההון היא לא כלל ששמור רק למשקיעים בעלי ניסיון מצומצם בהשקעות, כלל זה מיושם גם בקרב משקיעים ותיקים ועתירי ניסיון. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא התנהלותו של וורן באפט, המשקיע הגדול בעולם. באמתחתו הון כמעט בלתי נתפס של כ-80 מיליארד דולרים, אשר רובו ככולו פרי השקעות מוצלחות בשוק ההון. אחד המסרים שבאפט חוזר עליהם שוב ושוב (ושוב) בכל הזדמנות, נוגע לניסיונות של משקיעים לתזמן את השוק. בין היתר, צוטט המשקיע האגדי כשאמר שהוא משקיע במניה במחשבה שממחר יסגרו את הבורסה ל-10 שנים. בציטוט מפורסם אחר, אומר באפט שתקופת ההחזקה המועדפת עליו היא – לנצח.

 

 

תנו למקצוענים של אלטשולר שחם לנהל לכם את הכסף>>>

 

 

אין טעם לנסות לנבא את כיוון השוק

ניסיונות תזמון השוק באים לידי ביטוי במגוון דרכים, לא רק ביציאה ממנו בזמן ירידות ובכניסה אליו בזמן שהשוק עולה. גם החשש להשקיע מלכתחילה מתוך מחשבה שזה לא הזמן הנכון ורצון להמתין "עד יעבור זעם", הוא מבנה מחשבה שבבסיסה התזמון. מנגד, גם ביטחון מופרז שכולל הגדלת ההחזקה בנייר ערך מסוים רק כי הוא נמצא בעלייה, נחשב אף הוא לתזמון. בנוסף, הניסיון לנבא את התנהגות השוק ולבצע מהלכים שנגזרים מהציפיות הללו מעידים אף הם על ניסיון תזמון שוק. ואפשר להמשיך עם עוד ועוד דוגמאות...

מנהלי השקעות אשר נשענים על הערכות ארוכות טווח, ייטו לתזמן פחות את השוק. למעשה, לראייתנו, על השאלה האם השוק צפוי לעלות או לרדת מחר בלתי אפשרי לענות וכל תשובה היא בגדר ניחוש בלבד. השקעה בשוק ההון מתבססת על מחקר מעמיק וארוך טווח, על מעקב אחר מגמות ותהליכים רחבים, גלובליים. היא מתבססת על נתוני מאקרו ובראש ובראשונה היא צריכה להתאים למאפייניו האישיים של כל משקיע. אם לפני פרוץ משבר הקורונה מישהו היה מספר לנו איך ייראה העולם בעוד זמן קצר היינו חושבים שמדובר במחשבות שהן פרי דמיון מפותח מאוד. נכון, מגפה כמו הקורונה, לפחות כפי שניתן ללמוד מההיסטוריה, היא אירוע נדיר. אבל מלבד מגפה עולמית לא חסרים גורמים ואירועים שמשפיעים בחדות על כיוון השווקים. ההפנמה שאירועים אלו עשויים להשפיע בצורה מינורית ונקודתית על ההשקעה שלנו כאשר מסתכלים לטווח הארוך – יכולה לעזור לנו להתמיד בהשקעה ולהימנע מתגובה אימפולסיבית.

בחינת השקעה בחברה מתוך הסתכלות ארוכת טווח מסייעת אף היא להתמיד בהשקעה. בטרם השקעה בחברה מסוימת מוצע לבחון את תגובתה והתאמתה לתהליכים גלובליים משמעותיים וארוכי טווח, שיש סבירות גבוהה מאוד שימשיכו ללוות אותנו גם בהמשך. דוגמאות בולטות לתהליכים אלו הן התארכות תוחלת החיים, מעבר לאורח חיים בריא המשלב תזונה מאוזנת יותר ופעילות גופנית, שמירה על איכות הסביבה ועוד. חברות שמפנימות את התהליכים כאמור ומשכילות לבצע שינויים והתאמות נדרשות בהקשר זה – עשויות במקרים רבים להציג ביצועים טובים יותר לאורך זמן.

 , אלטשולר שחם אלטשולר שחם  , אלטשולר שחם

אז איך משקיעים ולא מתזמנים?

באופן כללי, בטרם קבלת החלטות השקעה יש לקחת בחשבון את הטווח, המטרה ואת הסיבה להשקעה, כאשר את הרגש מוצע לשים בצד. גם בעת מצבי קיצון, כאשר השוק יורד או עולה בחדות, כדאי לזכור שמימוש מלא של התיק ומנגד לקיחת סיכון מקסימלי שלא תואם את מאפייני המשקיע – עלולים לפגום בפוטנציאל התשואה בעתיד. בנוסף, בכל השקעה מומלץ להיוועץ עם בעל רישיון מנוסה שיסייע בהחלטות הקשורות בהשקעה ובבחירת שיעורי החשיפה לאפיקים השונים. לסברתנו, תמהיל השקעות המבוסס על אופיו הייחודי של כל משקיע ועל העדפותיו, לצד התמדה בהשקעה לטווח הארוך – יגדילו מאוד את הסיכוי לכך שהשקעה זו תהפוך למוצלחת בבוא הזמן.

 

תנו למקצוענים של אלטשולר שחם לנהל לכם את הכסף>>>

 

 

"אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח"

תגיות