אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חולמת על אנרג'יקס משלה? מבנה נכנסת לאנרגיה סולארית צילום: דור מנואל

חולמת על אנרג'יקס משלה? מבנה נכנסת לאנרגיה סולארית

חברת הנדל"ן חתמה על הסכם עם נופר אנרגיה להתקנת מערכות סולאריות על 180 מנכסיה. מנכ"ל מבנה דודו זבידה: "נציב מערכת על כל נכס שנוכל"

30.06.2020, 08:02 | צלי גרינברג

דודו זבידה בעקבות נתן חץ: ל"כלכליסט" נודע כי חברת הנדל"ן המניב מבנה, שמנוהלת על ידי זבידה, חתמה על עסקה עם חברת נופר אנרגיה הפרטית להתקנת מערכות סולאריות על 180 מתוך 562 הנכסים שלה שפזורים ברחבי הארץ בהשקעה צפויה של 83 מיליון שקל. המערכות האלו יוכלו לייצר 22.5 מגה־ואט בשנה שיימכרו לרשת החשמל הארצית במשך 25 שנה במחיר של 42 אגורות בממוצע לקילו־ואט, כך שההכנסות צפויות לעמוד על 16 מיליון שקל בשנה, או 400 מיליון שקל לאורך תקופת החוזה עם חברת החשמל.

קראו עוד בכלכליסט

מבנה, שהנתח שלה בהשקעה יעמוד על 75%, תקבל לידיה 75% מההכנסות בתוספת דמי שכירות חודשיים של 2,000 שקל לגג מנופר אנרגיה. נופר אנרגיה, שתשקיע את יתרת הכסף, תהיה זכאית ליתרת ההכנסות.

זבידה אמר ל"כלכליסט" כי "המטרה היתה ליצור מהנדל"ן לימונדה. המחשבה תפסה את תשומת ליבנו לפני שנה, כשהחלטנו לטייב את המבנים שלנו וראינו את ההוצאה הנדרשת. התחלנו לחשוב איך אפשר לבצע את הנדרש בהוצאה קטנה יותר, בלעדיה או אף להפוך אותה להכנסה. המהלך מייצר הכנסה חדשה ומשדרג את המבנים, מה שיוביל להערכתנו לעלייה של 10%—15% בשכר הדירה. אם ה־NOI של אותם 180 מבנים עומד על 50—60 מיליון שקל בשנה, אז מדובר על תוספת של לפחות 5 מיליון שקל בשנה".

לדברי זבידה, "הכוונה היא להתרחב באמצעות הצבת מערכות על כל מבנה שאנחנו יכולים לשים עליו מערכות. לעת עתה אנחנו מסתכלים רק על הנכסים שלנו". וברשות מבנה נכסים רבים. יש לה 17 מבני מסחר פתוחים, 44 בנייני משרדים ו־501 מבני תעשייה, שעל הגגות שלהם, שמשתרעים על שטח של 700 אלף מ"ר, ניתן באופן עקרוני להתקין מערכות סולאריות.

ההסכם מרחיב באופן משמעותי את פעילות האנרגיה המתחדשת של מבנה, ובמידה רבה מהווה כניסה ראשונית שלה לתחום באופן משמעותי. במהלך 2010—2011 היא הרכיבה 70 מערכות על גגות נכסיה השונים, אך רובן נמכרו מאז ומבנה נשארה עם 2 מערכות גדולות ו־10 קטנות, שמייצרות כיום 3 מגה־ואט בשנה ומניבות לחברה הכנסה של 6 מיליון שקל בשנה.

הצעד של מבנה מזכיר במידה רבה את המהלך שביצעה אלוני חץ בחברה־הבת אמות. ב־2009 החליטה אלוני חץ להפוך את החטיבה אמות אנרגיה, שהתקינה מערכות סולאריות על נכסים של אמות, לחברה נפרדת. החברה, שהחלה לפעול בתקציב ראשוני של 10 מיליון שקל, הונפקה בבורסת ת"א ב־2011 תחת השם אנרג'יקס לפי שווי של 164 מיליון שקל אחרי הכסף.

דודו זבידה, צילום: דור מנואל דודו זבידה | צילום: דור מנואל דודו זבידה, צילום: דור מנואל

מאז אנרג'יקס הפכה לחברת האנרגיה הירוקה הגדולה בבורסה המקומית, ושווי השוק שלה אף עקף את זה של אמות ושל החברה־האם אלוני חץ. כיום אנרג'יקס נסחרת לפי שווי של 5.9 מיליארד שקל, זאת לאחר שהשלימה עלייה של 22% מתחילת השנה. במהלך יוני, אנרג'יקס אף נגעה בשווי של 7 מיליארד שקל. אלוני חץ, לעומת זאת, ירדה השנייה בקרוב ל־39% והיא נסחרת לפי שווי של 5.6 מיליארד שקל.

מבנה, כך נראה, גם מעוניינת לגוון את הפורטפוליו שלה באמצעות פעילות שהמשקיעים בבורסה אוהבים ומוצאים בו ערך מוסף. כך, למשל, כשסוף מאי ותחילת יוני מכר בית ההשקעות אלטשולר שחם מניות בהיקף נרחב של חברות נדל"ן ישראליות, הוא לא מכר אף מניה של אלוני חץ. גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף ומבעלי בית ההשקעות, אמר באותה העת ל"כלכליסט" שאחת הסיבות לכך שלא נמכרו מניות אלוני חץ נעוצה גם בכך ש"לאלוני חץ יש אחזקה מהותית באנרג'יקס, ומהערכה שביצענו עולה שהמחיר דווקא נמוך יחסית".

בדומה לשאר חברות הנדל"ן המניב, גם מבנה ירדה בעקבות הקורונה, ומתחילת השנה השלימה ירידה של 36.4%, כך שאת יום המסחר אתמול סיימה בשווי שוק של 4.8 מיליארד שקל.

תגיות