דרור שטרום: "לעסקים ומשקי הבית אין בימי הקורונה חלופות לאשראי הבנקאי"
בדיון בוועדת הכלכלה בנושא יישום מסקנות ועדת שטרום להגברת התחרותיות בבנקים, אמר יו"ר הוועדה כי "המטרה שלנו היתה שכבר עכשיו תהיה יותר תחרות ויהיו ריביות יותר זולות"
"מה שראינו בקורונה צריך להדליק נורה אדומה. עסקים ומשקי בית לא ראו חלופות לאשראי הבנקאי. מי שהכי נפגע מהיעדר היצע אשראי הוא העשירונים הנמוכים, שהם גם הממונפים יותר. הדבר הזה עלול להביא לבעיה חברתית", אמר היום (ג') דרור שטרום, שעמד בראש הוועדה להגברת התחרותיות בבנקים, בדיון בוועדת הכלכלה, על ההתקדמות יישום מסקנות הוועדה.
קראו עוד בכלכליסט
"התחרות נבדקת רק בנקודה אחת", אמר שטרום. "האנשים ברחוב ששואלים - 'מי נלחם עלי, האם אני מבין מה שמציעים לי?'. המטרה שלנו היתה שיהיו גורמים חוץ בנקאיים בהיקף של 25%-30% מהשוק. לא ייתכן מצב שהממשלה הכריזה שהיא רוצה כבר 3 שנים גופי אשראי חוץ בנקאיים, והגופים מקבלים איזה משהו ארכאי ולא רשיון. רצינו לראות כבר עכשיו יותר תחרות וריביות יותר זולות, אבל אם הרפורמה תתקדם - ביוני 2021 הריביות יתחילו לרדת".
עוד אמר שטרום, "במשבר הקורונה לא ראינו חלופה חוץ בנקאית אמיתית למשקי בית ועסקים מסקירות שהציגו נציגי משרד האוצר ובנק ישראל בוועדה עולה, כי ניתן לראות התחלה של ירידה בריכוזיות.
מנהל חטיבת המחקר של בנק ישראל, פרופ' מישל סטרבצ'ינסקי, אמר בדיון כי "המפץ התחרותי הולך לקרות בשנה הבאה, כשלשכת המחשוב תפעל ושירותי המידע יהיו זמינים. בשנה הבאה נראה פרי לכל העמל שנעשה בשנים האחרונות".
הגופים החוץ בנקאיים, ישראכרט, MAX ,TARYA, בלנדר ו-BTB, שהתאגדו לאחרונה תחת השם "פורום גופים פיננסים מחוללי תחרות", שלחו אתמול לוועדת הכלכלהמכתב בו הם מוחים על כך שמסקנות ועדת שטרום אינן מיושמות. "חלפו כארבע שנים מפרסום המלצות הועדה, המלצות שרבות מהן תורגמו לחוקים ונהלים בשנה שלאחר הפרסום. ניתן לומר בעת הזו שהדרך לביסוס התחרות בעולם השירותים הפיננסיים עוד ארוכה", נכתב.
במכתב צוין כי למרות שועדת שטרום מצאה כי באשראי הצרכני חלה ירידה קטנה בריכוזיות, הדבר לא תורגם לשיפור בעלויות האשראי לצרכן. "בתחום האשראי לעסקים קטנים וזעירים המצב עגום אף יותר", נכתב. "כאשר 95% מהאשראי לעסקים קטנים מגיע מהבנקים בלבד, וגם בתחום הריביות לא ניכר שינוי כלשהו. השורה התחתונה השוק נשאר ריכוזי כשהיה והתחרות לא מגיעה לצרכנים".
בנוסף, הגופים החוץ בנקאיים הזהירו מפני השימוש הגובר באפליקציות התשלומים הבנקאיות וכתבו כי "לצד השיפור הטכנולוגי והצרכני הפכו אפליקציות התשלומים לעוד זירה ריכוזית באופן קיצוני. למרות הערך הצרכני בכניסת אפליקציות תשלומים, בלי תנאים מתאימים ולאחר שלב ההתבססות ורכישת נתח השוק בו מתמקדים השחקנים הקיימים. מצב בו קיימת ריכוזיות קיצונית תוביל שוב לפגיעה בצרכנים".