אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שירות התעסוקה: שיעור המובטלים עד גיל 24 שהוחזרו לעבודה - 20% בלבד צילום: באדיבות שירות התעסוקה

שירות התעסוקה: שיעור המובטלים עד גיל 24 שהוחזרו לעבודה - 20% בלבד

מדובר בשיעור הנמוך ביותר מבין כל שכבות הגיל. בשירות התעסוקה מזהירים: צעירים משכבות חלשות ייפלטו משוק העבודה; עוד עולה כי שיעור הצעירים שאינם עובדים או לומדים בישראל גבוה מאשר ברוב מדינות ה-OECD

30.06.2020, 15:32 | שחר אילן

שיעור המובטלים הצעירים שהוחזרו לעבודה הוא הנמוך ביותר - כך עולה מדו"ח של שירות התעסוקה שמתפרסם היום (ג') ומזהיר מהשפעה קשה של האבטלה על צעירים משכבות חלשות. הדו"ח מגלה ששיעור הצעירים שאינם עובדים או לומדים בישראל גבוה מאשר רוב מדינות ה-OECD ועלה בשנים האחרונות. בשירות התעסוקה מזהירים מהתעצמות התהליכים האלה בעקבות משבר הקורונה.

קראו עוד בכלכליסט

את הדו"ח על המובטלים הצעירים בתקופת הקורונה חיברו מנהל יחידת המחקר והמדיניות בשירות התעסוקה גל זהר והחוקרת עופרי יחיאל. שיעור הצעירים עד גיל 34 שנרשמו בשירות התעסוקה בחודשי שיא המשבר, מרץ-אפריל, עמד על 48% מכלל המובטלים, כמעט חצי. זאת, לעומת 42% מובטלים צעירים מכלל המובטלים בחודשים ינואר-פברואר שלפני המשבר. 61% מהמובטלים עד גיל 24 הם נשים, אולי בגלל השירות הצבאי הקצר יותר.

הדו"ח מגלה ששיעור החזרה לעבודה של צעירים עד גיל 24 עד סוף מאי הוא הנמוך ביותר בין קבוצות הגיל ועומד על 20% בלבד. זאת לעומת 22%-25% בקבוצות גיל אחרות. ההסבר לחזרה האטית יחסית של צעירים לעבודה הוא שהענפים שבהם רבים מהם מועסקים, ובייחוד המסעדנות, המזון והאירועים, טרם חזרו לשגרה.

בשירות התעסוקה מעריכים ש"חלק מהנרשמים הצעירים (עד גיל 24) הם דורשי עבודה מאוכלוסיות חלשות שפטורות מגיוס (כמו חרדים וערבים), או צעירים מרקע סוציו-אקונומי נמוך שאינם מתגייסים או אינם מסיימים שירות מלא".

שירות התעסוקה, חולון, צילום: באדיבות שירות התעסוקה שירות התעסוקה, חולון | צילום: באדיבות שירות התעסוקה שירות התעסוקה, חולון, צילום: באדיבות שירות התעסוקה

בשירות התעסוקה מתריעים ש"מתעורר חשש כי משבר הקורונה ישפיע באופן קשה על הצעירים". הם מזכירים שבמשבר 2008 בעולם, "צעירים בעלי השכלה נמוכה נפגעו הכי הרבה ונשארו בשיעורי אבטלה גבוהים, רבים הפכו ללא פעילים כלכלית, והתאוששותם לאחר המשבר הייתה אטית לעומת קבוצות אחרות. צעירים עם היסטוריית אבטלה צפויים לאפשרויות פיתוח קריירה מוגבלות ונמצאים בסיכון לשכר נמוך לאורך כל הקריירה שלהם".

חמור מכך, בין השנים 2017-2012 היתה בישראל עלייה בשיעור הצעירים עד גיל 24 שאינם פעילים כלכלית, מ-30% ב-2012 ל-31.5% ב-2017. בכל קבוצות הגיל האחרות היתה ירידה בשיעור הלא פעילים או שינוי זניח. העלייה הזו מצטרפת לנתוני ה-OECD על צעירים אשר "אינם נמצאים בהשכלה, הכשרה או תעסוקה", ששיעורם בישראל עמד ב-2018 על 13.3%. אחוז הצעירים שאינם עובדים או לומדים בישראל גבוה מאשר 24 מדינות מפותחות ונמוך רק מאשר ב-8 מהן. השירות מזהיר מפני האפשרות שמשבר הקורונה יעצים תופעות אלו.

"הקורונה היא מחלה קשה, אך מחלת האבטלה קשה לא פחות"

מנכ"ל שירות התעסוקה, רמי גראור אמר ש"צעירים בעלי רקע כלכלי-חברתי נמוך יותר בתחילת דרכם המקצועית מתמודדים ממילא עם חסמי כניסה למשרות התחלתיות ועלולים להידחק בגלל האבטלה אל מחוץ למעגל העבודה".

שר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ אמר: "הנחיתי את משרדי להכין תוכניות להחזרת עובדים המונית למעגל העבודה בדגש על הסבות ייעודיות לתעשייה והייטק. מחלת הקורונה היא מחלה קשה, אך מחלת האבטלה קשה לא פחות". 

תגיות