אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הודו תכניס לרשימה השחורה עשרות אפליקציות סיניות צילום: איי.אף.פי

הודו תכניס לרשימה השחורה עשרות אפליקציות סיניות

תקרית בגבול הודו־סין שבה נהרגו חיילים הודים לראשונה מאז 1975 הובילה לקריאות להטלת חרם על מוצרים סיניים. הראשונות לשלם את המחיר הן ווייבו, וויצ'אט וטיקטוק. ההסבר הרשמי: "דאגה לביטחון סייבר"

01.07.2020, 07:58 | תמר טוניק

בעקבות הסלמה במתיחות בגבול הודו־סין בשבועות האחרונים, הודו תחרים 59 אפליקציות סיניות, כולל הפופולריות ביותר, וויצ'אט וטיקטוק. על פי דיווח ב"פייננשל טיימס", זו הפעם הראשונה שבה הורתה הודו על הסרה נרחבת של אפליקציות זרות.

קראו עוד בכלכליסט

החרם הוכרז שלשום, שבועיים לאחר מותם של 20 חיילים הודים בהיתקלות עם חיילים סינים, אירוע ראשון מסוגו בגבול זה מאז שנת 1975.

תלונות על גניבת פרטים

"ממשלת הודו החליטה לבטל את האישור להשתמש באפליקציות מסוימות", נאמר בהודעת המשרד ההודי לטכנולוגיית מידע. "ההחלטה נועדה לשמר את הביטחון והריבונות של מרחב הסייבר ההודי". בהודעה הרשמית נמסר עוד, כי המהלך ננקט בעקבות כמה תלונות שהתקבלו במשרד לגבי גניבה של פרטי משתמשים. לא ברור מתי ייכנס החרם לתוקף.

מאבקי סחר בין שתי המדינות המאוכלסות בעולם מאבקי סחר בין שתי המדינות המאוכלסות בעולם מאבקי סחר בין שתי המדינות המאוכלסות בעולם

רוב האפליקציות שיוחרמו פופולריות מאוד בהודו, וכוללות, מלבד אפליקציות שיתוף הסרטונים טיקטוק והלו שבבעלות בייט־דאנס, את אפליקציית שיתוף הקבצים SHAREit ודפדפן UC ו־UC ניוז של עליבאבא. בסיס המשתמשים של האפליקציות שתחרים הודו עולה על חצי מיליון. כך, למשל, לטיקטוק כ־120 מיליון משתמשים הודים, מה שהופך את תת־היבשת על 1.3 מיליארד תושביה לשוק הגדול ביותר של האפליקציה מחוץ לסין. בתגובה לחרם ראש זרוע טיקטוק בהודו פרסם הודעה רשמית ובה ציין כי החברה "לא שיתפה מידע על המשתמשים בהודו עם ממשלה זרה, ובכלל זה ממשלת סין".

"יתרה מזאת, אם נתבקש לפעול כך בעתיד, לא נסכים", הדגיש ניקהיל גנדי, בהוסיפו כי מאות מיליוני משתמשים, אמנים, מספרי סיפורים ומחנכים תלויים באפליקציה הזו לפרנסתם. אפליקציות אחרות ברשימת המוחרמות כוללות את הרשת החברתית ווייבו ואת המשחק האסטרטגי Clash of Kings.

החרם מגיע ברקע תסיסה ברחובות הודו וקריאות להחרים מוצרים סיניים, מאז נהרגו החיילים בפרוזדור האסטרטגי המחבר בין טיבט למערב סין ב־15 ביוני. ניו

דלהי האשימה את סין בפלישה לטריטוריה שלה, טענות שבייג'ינג הכחישה.

במשך שנים הודו וסין ביקשו להניח מאחוריהן את המתיחות בגבול והתמקדו בהעמקת הקשרים הכלכליים. היקף ההשקעות הישירות של בייג'ינג בהודו זינק מ־1.6 מיליארד דולר ב־2014 לכ־8 מיליארד דולר ב־2017. לפי נתוני מכון ברוקינגס בארה"ב, התחזיות להשקעות מתוכננות עומדות על 26 מיליארד דולר. בין השאר, משקיעים סינים הזרימו מיליוני דולרים לחברות סטארט־אפ הודיות בולטות, ובהם אפליקציית המשלוחים זומאטו ואפליקציית התשלומים Paytm.

מוצרים סיניים עוכבו במכס

התקרית האחרונה בגבול החזירה את המחלוקת לאור הזרקורים. ניו דלהי עיכבה מאז את שחרורם של מוצרים סיניים מהמכס, למגינת לבם של יצרני הטלפונים הסלולריים וציוד תקשורת נוסף, המסתמכים על רכיבים סיניים.

לקריאות לחרם הצטרף שר בכיר בממשלתו של נרנדרה מודי, שדרש כי ייאסר יבוא מזון מסין. איגוד עובדים בולט בהודו אמר כי יחרים מגוון סחורות המיובאות מסין, בעוד איגוד של בתי מלון מסר כי לא יאפשר לסינים להתארח במלונותיו. במקביל, מיליוני הודים הורידו למכשירי הסלולר את אפליקציית "הסירו אפליקציות סיניות", שבעזרתה הם מחקו תוכנות סיניות. בשלב מסוים גוגל הסירה את האפליקציה מהפליי סטור שלה.

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. חרם חסר תקדים, צילום: איי פי ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. חרם חסר תקדים | צילום: איי פי ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. חרם חסר תקדים, צילום: איי פי

הלחץ גובר כעת גם עבור יצרנית מכשירי הסלולר הסינית שיאומי, שמחזיקה בנתח של 30% מהשוק ההודי ומתאמצת למצב את עצמה כשותפה למדיניות "מייד אין אינדיה" של ממשלת הודו. מלבד מכשירי סלולר, הודו מייבאת מסין, בין השאר, צעצועים, קוסמטיקה, פארמה, מכשירי חשמל וחלקי מכוניות.

"לא ראיתי משהו בקנה מידה כזה", אמר אפאר גופטה, מנכ"ל קרן החופש באינטרנט, בניו דלהי, ל"פייננשל טיימס". "התקדים היחיד הוא חסימת אתרים קטנים יותר ובלוגים שפרסמו תכנים בדלניים".

תגיות