אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבחינת נתניהו, התקציב הוא עוד בן ערובה פוליטי צילום: רויטרס

מבחינת נתניהו, התקציב הוא עוד בן ערובה פוליטי

רק לפני חודש וחצי התעקש נתניהו על תקציב דו שנתי כדי להבטיח את מלוא כהונתו. עכשיו האינטרס הפוליטי השתנה והוא תובע תקציב חד שנתי

02.07.2020, 08:05 | צבי זרחיה

ביום חמישי הבא, 9 ביולי, אמורה הממשלה להתכנס לישיבה חגיגית שבה יוצג לה לראשונה תקציב המדינה, אבל עד אתמול בלילה לא היו ידוע האם הישיבה תכונס. הסיבה: מחלוקת בלתי פתורה בין הליכוד לבין כחול לבן סביב אישור תקציב חד־שנתי ל־2020 בלבד כפי שרוצה ראש הממשלה בנימין נתניהו, או אישור תקציב דו־שנתי ל־2020‑2021 כפי שמבקש ראש הממשלה החליפי בני גנץ וכפי שנקבע בהסכם הקואליציוני בין המפלגות.

קראו עוד בכלכליסט

שר האוצר ישראל כץ חשף אתמול שמשרד האוצר פועל לגיבוש תקציב חד־שנתי והדגיש את החשיבות באישור תקציב עד ספטמבר 2020, תוך שהוא מדלג מעל ההתנגדות של השותפה לממשלת החירום כחול לבן לאישור תקציב חד שנתי. על פי חוק הממשלה מחויבת לאשר תקציב עד 27 באוגוסט, 90 יום ממועד כינונה, אולם ניתן להאריך פרק זמן זה על ידי שינוי החוק.

בנימין נתניהו , צילום: רויטרס בנימין נתניהו | צילום: רויטרס בנימין נתניהו , צילום: רויטרס

כץ צודק. מבחינה כלכלית ומשקית, מדובר באירוע מסוכן וחסר תקדים, שבו שבוע לפני המועד המתוכנן איש אינו יודע על איזה תקציב יסוכם לבסוף, אחרי שבעה חודשים שבהם מתנהלת מדינת ישראל בתקציב המשכי. כל זה קורה בשיאו של המשבר הכלכלי הגדול בהיסטוריה של המדינה.

דווקא הדברים של כץ ממחישים עד כמה מחזיק נתניהו את התקציב כבן ערובה פוליטי לצרכיו האישיים. כפי שנכתב מעל דפים אלה בעבר — נתניהו מעוניין לאשר תקציב חד־שנתי כדי להשאיר פתח להליכה לבחירות במחצית הראשונה של 2021. הדרך הבטוחה ביותר להגיע ליעד הזה היא באמצעות פיזור אוטומטי של הכנסת במקרה שלא יאושר תקציב ל־2021 עד 31 במרץ. גנץ מתעקש על החלופה הדו־שנתית בדיוק מאותן סיבות. לכן, לא רק ששיקולי ההכרעה לגבי משך התקציב אינם עניינים - אלא שהמחלוקת גם מעכבת עבודה מסודרת וממוקדת על הצעת התקציב ומשבשת את לוחות הזמנים.

קבינט הפיצוץ

מערכת היחסים העכורה והמדרדרת מדי יום של שני ראשי הממשלה — המכהן והחליפי — מחזקת את ההערכות ששיקוליו של נתניהו פוליטיים ומעידה לאן מנשבת הרוח במערכת הפוליטית. בשבוע החולף לא עבר יום בלי תקרית מתוקשרת שהמחישה עד כמה עכורים היחסים בין השניים.

ביום ראשון, נתניהו מנע מגנץ לדבר בפתח ישיבת הממשלה. רק לאחר תקרית מביכה שבה הפטיר נתניהו ״שידבר אחר כך״ דיבר גנץ למצלמות כדי למתוח ביקורת על מעצרו של תא"ל אמיר השכל בעת שהפגין ערב קודם מול מעון ראש הממשלה. ביום שני, בישיבת סיעת כחול לבן, הכריז גנץ על תוכניות הסיפוח של ראש הממשלה כי "מה שלא קשור לקורונה יחכה". נתניהו מיהר להצהיר: "החלת הריבונות לא תלויה בכחול לבן".

ביום שלישי נרשם שיא חדש: היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט הגיש לוועדת ההיתרים שליד מבקר המדינה חוות דעת שלפיה נתניהו לא יוכל לקבל מימון להגנה משפטית מידידו ספנסר פרטרידג׳. נתניהו יצא למתקפה רבתי נגד היועמ"ש, תחילה בשם מקורביו ואחר כך בקולו. בשיאה האשים כי ״מזימת ההפיכה השלטונית של מנדלבליט נחשפה במלוא כיעורה״. בין לבין ניסה שר המשפטים אבי ניסנקורן מכחול לבן להגן על היועץ המשפטי וכתב בהודעה בחשבון הטוויטר שלו כי מנדלבליט לא רודף איש ומבצע את תפקידו. בנו של ראש הממשלה יאיר השיב לו בתמונה עם הכיתוב ״תסתום את הפה״, בשפה האנגלית. גנץ נאלץ להתייצב מול ראש הממשלה ולצידה של מערכת אכיפת החוק.

כחול דוהה

בשבוע הסוער הזה התרחש אירוע נוסף. סקר של חדשות 13 העניק לליכוד 38 מנדטים לו היו נערכות בחירות כעת, ולגוש הימין כולו 64 מנדטים. כחול לבן זכתה בסקר ב־9 מנדטים בלבד. המגמה הזו משתקפת בסקרים כבר כמה שבועות ופותחת את התיאבון של ראש הממשלה לבחירות. מדובר במפנה. ההתעקשות לאשר תקציב דו־שנתי בהסכם הקואליציוני היתה דווקא של נתניהו. הוא ביקש לוודא שיוכל להשלים את מחצית הכהונה שיועדה לו בראשות הממשלה. אישור תקציב שלא יאפשר את הפלת הממשלה על רקע זה עד מרץ 2022 שירת את המטרה.

עכשיו, כשהנסיבות השתנו לטובתו, נתניהו דורש שינוי לכיוון ההפוך. בן ערובה פוליטי שישרת את צרכיו של ראש הממשלה — כבר אמרנו. מבחינת נתניהו, ייתכן שהמשימה כבר הושלמה: כוחו הפוליטי של גנץ רוסק וכעת בשלה העת ללכת לבחירות ולהקים ממשלת ימין צרה, כזו שבשאיפה תחלץ אותו ממשפט.

נתניהו בונה על כך שגנץ יתקפל ויסכים לתקציב חד־שנתי. במערכת הפוליטית לא ששים לבחירות מהירות מדי, מחשש לגל תחלואה נוסף של קורונה בחורף ובשל היקף האבטלה הגבוה עדיין. שניהם עלולים לסכן את הליכוד בקלפי, למרות הסקרים הוורודים. לפיכך יבקשו בליכוד לאשר את תקציב 2020 בכל זאת, כך שתהיה אפשרות פוטנציאלית ללכת לקלפי ברבע הראשון או השני של 2021. עד אז, מקווים שם, הניצחון יהיה בטוח יותר. ואם לא? תמיד יוכלו להתחרט.

תגיות