אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה - יותר מ-10,000 חולי קורונה פעילים בישראל צילום: איי אף פי

דיווח שוטף

לראשונה - יותר מ-10,000 חולי קורונה פעילים בישראל

מספר החולים במצב קשה עלה מאמש ב-12 ל-77, מתוכם 27 מונשמים; מסתמן: בגלל מחסור בחיסוני שפעת, בני 45 ומטה לא יוכלו להתחסן; שיתוף פעולה בין תע"א לחברה מאבו דאבי במציאת פתרונות למאבק בקורונה

03.07.2020, 18:48 | כלכליסט ו-ynet

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

 

18:45 - יותר מ-10,000 חולי קורונה פעילים בישראל, 566 אובחנו מחצות

 

ביום שאחרי שיא הנדבקים היומי, נשבר היום (ו') גם שיא במספר חולי הקורונה הפעילים: לפי נתוני משרד הבריאות שפורסמו היום אחר הצהריים, מספר החולים הפעילים (כלל הנדבקים פחות אלו שהחלימו ואלו שנפטרו) הגיע ל-10,060. השיא הקודם נרשם ב-15 באפריל, אז נמנו 9,808 חולים פעילים.

על פי הנתונים, מספר המאובחנים מחצות הוא 566. מדובר בנתון גבוה, על אף שנתוני שישי ושבת לרוב נמוכים יותר. אתמול אובחנו 1,130 איש כחיוביים לקורונה - הפעם הראשונה שמספר המאובחנים היומי היה גבוה מאלף. גם במספר בדיקות הקורונה נרשם אתמול שיא - 24,732 בדיקות.

 

גם היום וגם אתמול שיעור החיוביים לקורונה גבוה - 4.6%. מהבוקר חלה עלייה גם במספר חולי הקורונה שמצבם קשה, ובמספר המאושפזים. כעת בבתי החולים מאושפזים 279 חולי קורונה, בהם 77 שמצבם קשה ו-69 שמצבם בינוני (עלייה של שמונה מהבוקר). מפרוץ המגפה נפטרו מסיבוכי הנגיף 326 חולים.

 

בדיקת קורונה, צילום: שאול גולן בדיקת קורונה | צילום: שאול גולן בדיקת קורונה, צילום: שאול גולן

13:00 - פי שניים מאובחני קורונה בתחילת יולי מאשר בכל מאי.

ביומיים הראשונים של חודש יולי אובחנו בישראל 2,074 חולי קורונה חדשים, כמעט פי שניים מאשר בכל חודש מאי. כך עולה מנתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר (יום ו'). מספר החולים הפעילים עומד על 9,678 ואם קצב אבחון החולים החדשים יימשך - בהמשך היום צפוי להישבר שיא מספר החולים הפעילים שנרשם ב-15 באפריל (9,808). מספר המתים בנגיף עלה ל-326.

מהנתונים עולה כי חלה עלייה מדאיגה במספר החולים שמצבם קשה. היום בצהריים הגיע מספרם ל-74. עם זאת, משרד הבריאות אינו מוסר מידע האם חלק מהחולים שמצבם קשה היו במצב זה לפני שנדבקו בקורונה - וכעת הם נכללים ברשימה. בסך הכול מאושפזים כיום בבתי החולים 275 חולי קורונה, 26 מהם מחוברים למכונות הנשמה.

מבחינת הערים, בשלושת הימים האחרונים אובחנו בירושלים 368 חולי קורונה חדשים, בתל אביב 172, בבני ברק 165, באשדוד 136, במודיעין עילית 70, בבת ים 68, בפתח תקווה 57, בבית שמש 52, בחולון 46, בראשון לציון 41, בביתר עילית 37, בנתניה 37, ברחובות 35, ברמת גן 32, ברמלה 31 וגם בבאר שבע 31 חולים חדשים אובחנו בשלושת הימים האחרונים. בקריית גת אובחנו בשלושת הימים האחרונים 26 חולי קורונה חדשים, בטבריה 25, בחיפה 23, בכפר קאסם 22, בדימונה 22, בלוד 21, ברצליה 20, באלעד 17, ביבנה 17, ברהט 16, בחדרה 16, בראש העין 15, במודיעין מכבים רעות 14, בנהריה 13, ברמת השרון 13, בערערה שבנגב 12, ברעננה 12, באשקלון 12, בבאקה אל גרבייה 11, באור יהודה 10 ובנתיבות אובחנו מאז יום רביעי גם כן 10 חולים חדשים. בקריית מלאכי אובחנו בשלושת הימים האחרונים תשעה חולים חדשים וכך גם באופקים. שמונה חולים חדשים אובחנו מאז יום רביעי ביבנאל, גן יבנה, נחף וסאג'ור. שבעה חולים אובחנו בשלושת הימים האחרונים ברכסים, טירה, כפר קרע, אום אל פחם, גבעתיים, כפר סבא, הוד השרון, פרדס חנה וטייבה. שישה חולים חדשים אובחנו בשלושת הימים האחרונים בכסייפה, גבעת זאב, קריית אונו, ערד, עפולה וטמרה.

לפי משרד הבריאות 39% מהחולים שאובחנו אתמול הם בני 39-20, 29% בני פחות מ-19 ו-19% בני 59-40. עוד עולה מהנתונים כי 8% מהחולים החדשים אתמול הם בני 79-60, והשאר 80 ויותר או שמשרד הבריאות אינו יודע מה גילם.

נכון להבוקר 1,171 מתושבי ירושלים מוגדרים חולים פעילים וכך גם 886 מתושבי תל אביב ו-731 תושבים בבני ברק. 541 תושבים באשדוד מוגדרים גם כן חולים פעילים – 377 מהם אובחנו בשבעת הימים האחרונים. בבת ים יש 333 חולים פעילים כש-165 מהם אובחנו בשבעת הימים האחרונים. עוד עולה מהנתונים כי בערערה שבנגב יש 214 חולים פעילים, בבית שמש 151, בטבריה 140, בביתר עילית 138, במודיעין עילית 134, ברמלה 125, באלעד 119, בלוד 117 ובדימונה 115 חולים פעילים.

10:30 - שת"פ ישראלי-מפרצי בבדיקות קורונה

התעשייה האווירית, רפאל וחברת Group 42 מאבו דאבי, עיר הבירה של איחוד האמירויות הערביות, הכריזו אתמול (ה') על שיתוף פעולה, וזאת בתחומי המחקר ופיתוח למציאת פתרונות שיסייעו במאבק במחלת הקורונה.

10:00 - מסתמן: בגלל מחסור בחיסוני שפעת, בני 45 ומטה לא יוכלו להתחסן

על רקע המחסור העולמי בחיסונים לשפעת, ולמרות מאמצים להגדיל את מספרם בישראל לקראת החורף הקרוב, במערכת הבריאות כבר מעריכים: חלקים ניכרים מהציבור כנראה שכלל לא יחוסנו.

 , צילום: גטי צילום: גטי  , צילום: גטי

בשיחה שהתקיימה בין מנהלי בתי החולים לבכירי משרד הבריאות ביום רביעי עודכנו המנהלים כי עד כה נרכשו רק 2.2 מיליון חיסוני שפעת וכי השאיפה היא להגיע ל־4 מיליון. משרד הבריאות אמנם ממליץ רשמית על חיסונים נגד שפעת לכלל האוכלוסייה מעל לגיל שישה חודשים לקראת החורף, אך מגדיר את בני הגילאים מעל 65, בני הגילאים 65-45, ילדים עד גיל 5 ונשים בהיריון כקבוצות מועדפות לחיסון. המשמעות: אוכלוסיות צעירות יותר מתחת לגיל 45 כנראה יתקשו להשיג חיסון.

"סדר העדיפויות צריך להיקבע על פי שיקול בריאותי של מי נמצא בסיכון הכי גבוה לתחלואה ומי שהחיסון יועיל לו במידה הרבה ביותר", מסביר פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור. "גם שיקולים מעשיים, כמו האם בפועל קל ליצור את התעדוף, הם משמעותיים בעניין הזה. תעדוף לפי גיל, למשל, קל לייצר באופן פרקטי. מנגד, תעדוף לפי מחלות רקע הוא הרבה יותר מסובך כי צריך לדעת מי הם האנשים שחולים באותן מחלות". פרופ' לוין הוסיף כי מה שהכי חשוב זה להגדיל את כמות המנות: "ככל שמקדימים את מתן החיסונים כך התועלת מבחינת בריאות הציבור גבוהה יותר".

ניסים אלון, מנכ"ל קופת חולים לאומית, ציין כי "ההתוויה תהיה שכל מי שנמצא בקבוצת סיכון לקורונה הוא זה שיקבל בעדיפות ראשונה חיסון לשפעת". הוא עוד אמר כי "רוב האוכלוסייה לא תחוסן השנה לשפעת, ואני מעריך שהביקוש השנה לחיסון יהיה גדול משמעותית מבשנים קודמות".

אחד האתגרים המשמעותיים הצפויים בבתי החולים החורף יהיה ביכולת ההבחנה בין חולי השפעת לקורונה: התסמינים הדומים של שני הנגיפים יחייבו את הרופאים בזיהוי מהיר ומדויק עד כמה שניתן, וזאת במטרה להימנע מאשפוז חולי קורונה במחלקות שאינן קורונה. עקב החשש הזה מזהירים בבתי החולים מפני תרחיש של מחסור בערכות הבדיקות המהירות לקורונה — וקוראים להצטייד בהן בהקדם. הערכות הללו אמנם יקרות יותר מערכות רגילות, אך מספקות תוצאה לבדיקת הקורונה תוך כשעה — זמן קצר באופן משמעותי לעומת הבדיקה הרגילה.

לטענת ד"ר טל ברוש, מזכיר צוות הטיפול במגפות (צט"מ) של משרד הבריאות: "אנחנו לא יודעים מה יהיה בעוד ארבעה חודשים, אך בחורף יהיה חשוב לנו לעשות בדיקות כאלו כי יהיו המון אנשים שיגיעו לבתי החולים עם תחלואה נשימתית. יש משמעות מאוד גדולה האם מדובר בשפעת או קורונה, כי זו התנהלות אחרת מבחינת בית החולים".

 

08:55 - ניצני מרד נגד ההגבלות החדשות

ראש העיר נשר רועי לוי תקף הבוקר את ההגבלות החדשות על אולמות אירועים, ברים ומועדונים - והודיע כי פקחי העירייה לא יאכפו אותן. "פקחי עיריית נשר לא ישתתפו ב'חגיגת' הרס הכלכלה ויונחו לאכוף רק חבישת מסכות וריחוק. ההגבלות החדשות הן גזרת מוות על עסקים ופגיעה בפרנסה של מאות תושבים", כתב בטוויטר. הוא הוסיף: "האישה שבמסדרון עברה לשכב במחלקת הרווחה, ושם אין אפילו מכונת הנשמה". בעיר נשר כמה מרכזים מסחריים גדולים, ובנוסף פועל בה אחד מאולמות האירועים הגדולים ביותר בסביבות חיפה.

לדברי ראש העיר, "יש לנו בעיר אולם אירועים שמפרנס 300 משפחות. לאן העובדים ילכו? שלא לדבר על המשפחות שרוצות לערוך אירועים. התקשר אליי הבוקר אבא של חתן והתחיל לבכות. הם דחו את החתונה כבר פעמיים, ועכשיו קיבלו שוב את המכה. יש לנו היכל תרבות שאמור היה לחזור לפעול, קאנטרי קלאב, אולמות שיש בהם חוגים.

"גם אף אחד לא מסביר מה הכוונה 'התקהלות של עד 20 איש'. מה עם מרכולים? גם שם מותר רק עד 20 איש? הממשלה קודם יורה, בלי הסברים, בלי הבנה של המשמעות. אני יודע שהיה ריכוז של הדקו באירועים, אבל הסיבה היא שאף אחד לא אכף שם את התקנות. יש הרבה אנשים שנוסעים באדום, אז מחפשים ומענישים אותם, לא מבטלים את המכוניות ואת התחבורה".

 

08:10 - אובחנו 1,107 חולי קורונה חדשים ביממה החולפת

 

ביממה החולפת אובחנו בישראל עוד 1,107 חולי קורונה. כך עולה מנתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר (שישי). בכך, עלה מספר חולי הקורונה הפעילים ל-9,618. מבין החולים, 70 מאושפזים במצב קשה בבתי החולים. בסך הכול אובחנו עד כה 27,542 חולים. מניין הנפטרים עלה ל-325.

אמש הציג ראש הממשלה בנימין נתניהו את המגבלות החדשות שצפויות לעלות לאישור ועדת הקורונה בכנסת. השרים הצביעו בעד צמצום המשתתפים בהתקהלויות במקומות סגורים ל-20 בני אדם, ול-50 בני אדם באולמות אירועים, בתי כנסת, ברים ומועדונים.

נתניהו, אמש נתניהו, אמש נתניהו, אמש

החלטת הממשלה לגבי אולמות, ברים, מועדונים ובתי תפילה תיכנס לתוקף בשבוע הבא בכפוף לאישור ועדת הקורונה, וההחלטה להגבלת התקהלויות במקומות נכנסה לתוקף הבוקר לאחר חתימתו של מנכ"ל משרד הבריאות. ההחלטה על ההגבלות במסעדות נדחתה לשבוע הבא.

"בתחילת השבוע היינו עם נתון של 450 נדבקים ביום, והיום אנחנו עומדים על כמעט 1,000 נדבקים", הזהיר נתניהו. "בשיא הקודם, ב-31 במרץ היו 738 נדבקים ביום. הגענו עד 700 ומשהו, ועכשיו אנחנו ב-1,000. מיום ראשון ועד היום עברו רק כמה ימים, ומספר החולים הכללי עלה ביותר מ-100%. מספר החולים הקשים עלה ב-50%".

ראש הממשלה הוסיף כי "מישהו אמר שאין חולים קשים. בהתחלה זה היה ככה, אבל הם מדביקים את הקצב עם הנדבקים. הנתונים הם חדים, ברורים ולא משאירים לי ברירה. חייבים לחזור למדיניות ההגבלות כדי לשטח את העקומה. גם מדינות גדולות מאיתנו מאמצות הגבלות וסוגרות. אנחנו משתדלים לא לעשות את זה, אבל הכי קל להשאיר את המצב כמו שהוא. אם ננהג כך - נגיע מהר לאיבוד שליטה. בקצב גידול אקספוננציאלי מחר יהיו אלפים ועשרות אלפים של נדבקים. אסור להגיע לשם. אני לא רוצה להגיע לסגר ההרמטי שהיינו בו".

נתניהו אמר כי "אנחנו חייבים לשנות כיוון - ועכשיו. הנגיף לא מתחשב בנו. כשיש לו הזדמנות הוא תוקף, ולכן אנחנו צריכים לנהוג כמו מפקד בשדה קרב. כשהאויב משפר עמדות - אסור להישאר עם התוכנית הישנה. צריך להתאם את התוכנית לאויב. כיוון שלהבנתנו פוטנציאל ההדבקות הגדול ביותר נובע מהתקהלויות חברתיות במקומות סגורים, החלטנו על מגבלות התכנסות ואירועים במרחבים הסגורים".

ראש הממשלה האשים את הגורמים המשפטיים בממשלה בעיכוב ההחלטות. "מה שיכולנו לעשות בממשלת מעבר דרך תקנות לשעת חירום, פתאום אחרי שהרכבנו ממשלה יש חוקים. יש הנחיות מהיועמ"ש: 'תעשה ככה ותעשה ככה'. יש מכשולים ומתגברים עליהם. אני מתכוון להעביר בשבוע הבא חוק קורונה שנותן לנו את היכולת להתגבר על כל המכשולים שתיארתי עכשיו".

תגיות