אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושר בקריאה ראשונה החוק שיאפשר לממשלה לעקוף את הכנסת צילום: רויטרס

דיווח שוטף

אושר בקריאה ראשונה החוק שיאפשר לממשלה לעקוף את הכנסת

691 חולי קורונה אובחנו מאז חצות, שיעור הבדיקות החיוביות - 4.8%; שר הבריאות יולי אדלשטין במסיבת עיתונאים לאחר שורת המגבלות שאושרו: "אמנה מנהל למאבק בקורונה"; על פי החלטת הממשלה, המועדונים, אולמות האירועים וחדרי הכושר ייסגרו מיידית; החופים, המסעדות ובתי הכנסת יישארו פתוחים - עם הגבלות; ועדת החוקה אישרה את העלאת הקנס על אי-עטיית מסכה ל-500 שקל

06.07.2020, 21:52 | כלכליסט ו-ynet

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

21:50 - אושר בקריאה ראשונה החוק שיאפשר לממשלה לעקוף את הכנסת

 

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה חוק שיאפשר לקדם במהירות את אישור החוקים הנחוצים ליישום החלטות הממשלה סביב הגבלות הקורונה. זאת לאחר ישיבות עבודה רצופות בניסיון לפתור את העיכובים בחקיקה שנוצרים בוועדות הכנסת.

החוק, המכונה גם "חוק המסגרת", מסמיך את הממשלה להכריז על מצב חירום בשל הקורונה - הכרזה שאינה מצריכה את אישור מליאת הכנסת ודי בהנחתה על שולחן הכנסת ואחת מוועדותיה.

20:20 - אדלשטיין: אמנה מנהל למאבק בקורונה

 

לאחר שורת המגבלות שאישרה הממשלה על המועדונים, אולמות האירועים וחדרי הכושר - שר הבריאות יולי אדלשטיין מכנס הערב (ב') מסיבת עיתונאים מיוחדת. "הצעדים נותנים תקווה שלא נצטרך להכריז על סגר כללי", אמר אדלשטיין בפתח דבריו. עוד הכריז: "אמנה מנהל למאבק בקורונה".

 

 

19:30 - 691 חולי קורונה אובחנו מאז חצות, שיעור הבדיקות החיוביות - 4.8%

משרד הבריאות מעדכן: 691 חולי קורונה אובחנו מאז חצות. כ-14.4 אלף בדיקות בוצעו, כך ששיעור הבדיקות החיוביות עומד על 4.8%. מספר החולים קשה עומד על 88 - לעומת 40 ב-27 ביוני. מספר המונשמים עלה ב-5 ל-35, ומספר המתים גדל בשלושה ל-334.

בדיקת קורונה, צילום: שאול גולן בדיקת קורונה | צילום: שאול גולן בדיקת קורונה, צילום: שאול גולן

17:55 - במשרד התחבורה בוחנים: תגבור קווים באוטובוסים מושבתים

בכירי משרד התחבורה יתכנסו בקרוב במטרב למצוא פתרונות להגבלות התנועה החדשות: עד 20 נוסעים באוטובוס, ללא מזגנים ועם חלונות פתוחים.

לפיכך אחד הרעיונות שעלו היא תגבור קווים באוטובוסים מושבתים של חברות שנפח הפעילות שלהן ירד, גם אם בחלק מהמקומות מדובר בשירותים של חברות הסעה. הנושא רק החל להיבחן ויידרשו אישורים טרם יישומו אם וכאשר.

בידי שרת התחבורה, מירי רגב, הסמכות למציאת פתרון להגדלת מספר הנוסעים באופן שיהיה מקובל על משרד הבריאות, ללא שהדבר יובא לאישור הממשלה שוב. 

החשש הוא שהגבלת החלונות הפתוחים אינה ישימה בכל קו, והציבור או הנהגים לא יוכלו לעמוד במעמסה בחודשי הקיץ החמים, דבר שיוריד את הביקוש לתחבורה ציבורית לשפל חדש.

פעילות הרכבת נמשכת לפי שעה ללא שינוי. (ליאור גוטמן)

17:45 - אדלשטיין: "גם אם נעשה סגר בכל המדינה, מספר החולים הקשים יוכפל"

משרד ראש הממשלה ומשרד הבריאות פרסמו אחר הצהריים (יום ב') את ההגבלות המלאות שאושרו בממשלה בנוגע להתמודדות עם התפשטות הקורונה (ראו עדכונים קודמים). בהודעה נאמר כי רוב ההגבלות כפופות לאישור הכנסת, אך בה בעת עמד שר הבריאות יולי אדלשטיין מעל דוכן הכנסת והודיע כי סגירת האולמות, המועדונים והברים נכנסת לתוקף מיידי בצו מנכ"ל משרד הבריאות, אף שמשרד ראש הממשלה הבהיר שהדבר דורש את אישור הכנסת. בנאומו מול המליאה, סיפק שר הבריאות תחזית קודרת. "גם אם נעשה סגר בכל המדינה, מספר החולים הקשים יוכפל", הוא אמר. "צריך להבין שהנגיף משנה את ההתנהגות ושלו ההחלטות משתנות בהתאם".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד טען בנאום במליאת הכנסת כי "חוק הקורונה הגדול פירושו שאפשר לסגור את התיאטרון הזה, להגיד לכולנו ללכת הביתה, כי לא צריך יותר כנסת ויש רק רשות אחת מבצעת במדינת ישראל, אין רשות מחוקקת יותר.

הבעיה שלכם היא לא הכנסת, הבעיה שלכם היא לא זמן, הבעיה שלכם היא לא כלים, הבעיה שלכם שהקמתם ממשלה שבה יושבים אנשים שלא סובלים אחד את השני ורבים מהבוקר עד הערב על תחומי סמכות. הבעיה העיקרית שלכם שיש פה ראש ממשלה שנכשל בניהול הקורונה ואזרחי ישראל הם אלה שמשלמים את המחיר של הכישלון הנורא שלו".

לדבריו, "היה לכם כל הזמן שרציתם, כל מה שעשיתם בזמן הזה זה ניהלתם מריבות אינסופיות בממשלה המשונה הזאת שהקמתם. לא היה לכם מחסור בזמן, הכנסת לא עיכבה אתכם דקה אחת. הדבר היחיד שעיכב אתכם זה שהקמתם ממשלה של 36 שרים ו 16 סגני שרים שאף אחד לא מבין את הסמכויות שלה".

אדלשטיין, צילום מסך: לע"מ אדלשטיין | צילום מסך: לע"מ אדלשטיין, צילום מסך: לע"מ

15:10 - הממשלה אישרה: המועדונים, אולמות האירועים וחדרי הכושר ייסגרו מיידית

הממשלה אישרה בצהריים (יום ב') את סגירתם המיידית של אולמות האירועים, הברים והמועדונים. גם חדרי הכושר, אולמות התרבות והבריכות הציבוריות ייסגרו. מנגד, חופי הרחצה, הישיבות והמסעדות יישארו פתוחים. השרים החליטו להגביל גם את מספר הנוסעים באוטובוסים ל-20.

על-פי המתווה שאושר לפתיחת המסעדות, תתאפשר ישיבה של מקסימום 20 סועדים בתוך המסעדה ועוד 30 בחוץ. השרים החליטו גם לקבל את הצעת יו"ר ש"ס אריה דרעי, והותירו את בתי הכנסת פתוחים עם הגבלה של עד 19 מתפללים, בניגוד להמלצת משרד הבריאות שקרא לסגור אותם. 

בית קפה פתוח בזמן משבר הקורונה בית קפה פתוח בזמן משבר הקורונה בית קפה פתוח בזמן משבר הקורונה

 

14:30 - בתי הכנסת לא ייסגרו; נתניהו: אנו כפסע מסגר מלא

משרד הבריאות אמנם המליץ לסגור את בתי הכנסת (ראו עדכון קודם), אבל הממשלה קיבלה את הצעת יו"ר ש"ס, שר הפנים אריה דרעי, והם יישארו פתוחים עם עד 19 מתפללים. זאת, בניגוד למצב הנוכחי, של מקסימום 50 מתפללים בבית כנסת. בשבוע שעבר משרד הבריאות היה זה שרצה להפחית את מספר המתפללים המקסימלי בבית כנסת ל-20, אך אז הייתה לכך התנגדות עזה. כעת למעשה חזרו לאותה הצעה מקורית של משרד הבריאות, שבינתיים כבר רצה לסגור לחלוטין את בתי הכנסת. 

בישיבת הממשלה שמתקיימת בשעה זו הזהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו מהמשך ההתפשטות. "אנחנו כפסע מסגר מלא", אמר. לדבריו, הממשלה נדרשת לצעדים מיידיים שיימנעו את הצורך לנקוט בצעדים קיצוניים בהרבה בהמשך: "ההתמקדות שלנו היא בעיקר בהגבלות בהתקהלות במרחבים סגורים", אמר. נתניהו הוסיף כי "בקרוב מאוד מביא חבילת קורונה כלכלית כדי לעזור לכל מי שנפגע מהצעדים האלה שאנחנו עושים היום".

במסגרת הישיבה, הועברו לשרים המלצות לסגור את חדרי הכושר, הברים והמועדונים וכן את מופעי התרבות ואת הפארקים. כרגע לפחות אין כוונה לסגור את חופי הרחצה, אך קיימת אפשרות להגבלת שעות. לגבי המסעדות, המתווה כנראה יהיה עד 20 סועדים בפנים ו-30 בחוץ. לפי המסתמן, נראה שיומלץ שלא לסגור את בתי המלון והישיבות. כל הדברים עדיין נתונים לשינויים, וכלל לא ברור אם השרים אכן יאשרו גם את יתר ההגבלות. בנוסף, בישיבת הממשלה היום צפוי המטה לביטחון לאומי לדרוש את החזרתה של מגבלת 20 הנוסעים על אוטובוסים בתחבורה הציבורית.

 (איתמר אייכנר, ynet)  

שוטרים בבית כנסת בבני ברק בזמן משבר הקורונה, צילום: צילום: איי אף פי שוטרים בבית כנסת בבני ברק בזמן משבר הקורונה | צילום: צילום: איי אף פי שוטרים בבית כנסת בבני ברק בזמן משבר הקורונה, צילום: צילום: איי אף פי

13:40 - ההמלצות המסתמנות: לסגור בתי כנסת, חדרי כושר ומועדונים, הגבלות באוטובוסים

לקראת שורה של צעדים דרמטיים עקב העלייה המתמשכת בתחלואת הקורונה: בעקבות הדיון הלילי סוכמה שורה של המלצות שיועלו להכרעת שרי הממשלה בישיבה שהחלה היום (ב') בצהריים. על פי המתווה המסתמן שיוצג לשרים, בתי הכנסת ייסגרו. ההמלצה היא לסגור גם את חדרי הכושר, הברים והמועדונים וכן את מופעי התרבות ואת הפארקים. במקביל מתקיים דיון בוועדת חוקה, חוק ומשפט, שאישרה מוקדם יותר את העלאת הקנס על אי עטיית מסכה ל-500 שקלים, על הצעת חוק להענקת סמכויות להתמודדות מול הקורונה.

 

כרגע לפחות אין כוונה לסגור את חופי הרחצה, אך קיימת אפשרות להגבלת שעות. לגבי המסעדות, המתווה כנראה יהיה עד 20 סועדים בפנים ו-30 בחוץ. לפי המסתמן, נראה שיומלץ שלא לסגור את בתי המלון והישיבות. כל הדברים עדיין נתונים לשינויים, וכלל לא ברור אם השרים אכן יאשרו את ההגבלות. בנוסף, בישיבת הממשלה היום צפוי המטה לביטחון לאומי לדרוש את החזרתה של מגבלת 20 הנוסעים על אוטובוסים בתחבורה הציבורית.

חוף פלמחים בשבת, צילום: תומי הרפז חוף פלמחים בשבת | צילום: תומי הרפז חוף פלמחים בשבת, צילום: תומי הרפז

על פי גורמים במשרד התחבורה, השרה מירי רגב צפויה להתנגד נחרצות לדרישה, וזאת משום שמדובר בפגיעה בשירות התחבורה הציבורית שייחתך לשליש בשל מגבלת הנוסעים, וכן בשל העובדה כי בתקופה שבה הוטלה המגבלה של 20 אנשים היה סגר - בשונה מהתקופה הנוכחית, שבה המשק פועל וישראלים רבים תלויים בשירות האוטובוסים לצורך ההגעה למקומות העבודה.

גם בימים אלה פועלת התחבורה הציבורית במגבלה של 75% מהקיבולת המותרת באוטובוס. החלטה על הגבלת מספר הנוסעים ל-20 תוריד את שיעור הקיבולת ל-33%, ועל כן, כדי לתגבר את הקווים המבוקשים, ייאלצו במשרד התחבורה לצמצם את מפת הקווים בכשני שלישים. במצב כזה צפויים עומסים כבדים בתחנות המרכזיות ובמסופים.

בתקופה שבה חלה מגבלת 20 הנוסעים בתחבורה הציבורית, תועדו מקרים רבים שבהם נוסעים נדחסו בכל זאת באוטובוסים, מאחר שלנהגים אין סמכויות אכיפה ולאור העובדה שאין די פקחים שישגיחו על המגבלות. בנוסף, ככל שנוסעי תחבורה ציבורית שלא ירצו להסתכן בנגישות לקויה בעקבות המגבלות יעברו לרכב הפרטי, ובעוד המשק פועל כרגיל, פקקי התנועה צפויים להתעצם ברחבי הארץ.

ההמלצות באות ברקע התייעצויות שקיימו במהלך הלילה בכירי משרד ראש הממשלה, המל"ל, משרד הבריאות ומשרד האוצר. בכיר במשרד הבריאות סימן את הענפים הנוגעים לתרבות הפנאי והבילויים ואמר כי "הם כנראה הולכים לסגירה, בתקווה שתוך פיצוי הולם לבעלי העסקים. ברור לנו שבמצב תחלואה כזה אי אפשר לקבל שמקומות בילוי, שהם מקורות ההדבקה המרכזיים, ימשיכו לפעול כפי שהם".

יו"ר ועדת הכספים הביע התנגדות חריפה לסגירת הישיבות, לאחר שאיים לפני כן כי יהדות התורה תפרוש הממשלה במקרה כזה: "אני נגד סגירת ישיבות, אחרת היכן ייעשה לימוד תורה? אמרתי אתמול לראש הממשלה, אם יש נדבק אחד בישיבה, לסגור אותה - אבל למה לסגור את הכול?"

(ynet) 

11:45 - הממשלה דנה בהגבלות החדשות לציבור; אחת ההמלצות - להגביל שוב את שירותי התחבורה הציבורית

ממשלת ישראל מתכנסת בשעה הזו כדי לדון בהגבלות החדשות שיוטלו על הציבור עקב עלייה בתחלואה בנגיף הקורונה. אחת ההמלצות שהונחה על השולחן להגביל בשנית את שירותי התחבורה הציבורית ועד למצב שחלק מהקווים יבוטלו ובחלק מהם תוגבל נסיעה עד 20 איש בכל סבב. מבחינת משרד התחבורה והשרה מירי רגב מדובר בגזירה שהציבור יתקשה להתמודד איתה בוודאי על רקע העובדה שרק לאחרונה רכבת ישראל חזרה לפעילות עם מגבלה של 50% במספר הנוסעים. על פי ההערכות במידה ויהיו הגבלות נסיעה חדשות על שירותי התחבורה הציבורית הם לא יכללו את רכבת ישראל, כאשר המספר הקובע יוחלט רק בהמשך.

בסביבת במשרד התחבורה מאמינים שאם יוטלו הגבלות חדשות, חרף התנגדותה של רגב, אזי מספר הקווים הפעילים כיום יצטמצם בכשני שליש, מה שמחדד את השאלה האם יש טעם בכלל להפעיל את מערך התחבורה הציבורית במלואו, או לבטל לחלוטין פעילות של חלק מהקווים גם באוטובוסים וגם ברכבת ישראל.

(ליאור גוטמן)

 

 

10:30 - בשל הנחיות משרד הבריאות - גידי גוב ויהודה פוליקר דוחים את סיבוב ההופעות המשותף

גידי גוב ויהודה פוליקר הודיעו הבוקר על דחיית סיבוב ההופעות המשותף "פנים אל מול פנים" בשל הנחיות משרד הבריאות . המופע היה אמור להתחיל ב-29 באוגוסט באמפי קיסריה ובהמשך ב-3 בספטמבר בבריכת הסולטן. ניתן להמיר את הכרטיסים שנרכשו לאחד המופעים של השניים בנפרד במועדוני זאפה או באמפי שוני, או לקבל החזר כספי.

גוב ופוליקר היו אמורים לציין 30 שנה למופע המשותף שלהם שרץ בהצלחה ברחבי הארץ ומשלב בין הרפרטואר הרחב של השניים, בניהולו אמנותי של לואי להב. בפברואר 1989 חברו לראשונה למופע משותף לאחר שפוליקר הלחין את רוב שירי אלבומו של גוב, "דרך ארץ", בהם: "כמעט סתיו", "פרח", "יורם", הלהיט הנצחי ו"שלל שרב".

(מאיה נחום שחל)

 

09:45 - אושרה העלאת הקנס על אי-עטיית מסכה ל-500 שקל

ועדת החוקה חוק ומשפט אישרה היום (ב') לקריאות שנייה ושלישית את הצעת החוק '"נגיף קורונה החדש - אכיפה", לקריאות שנייה ושלישית. כך, הקנס על אי–עטיית מסכה יעלה עם אישור החוק מ–200 שקל ל-500 שקל. לדרישת הוועדה, בהנחיות המשטרה למדיניות אכיפת העבירה של אי-עטיית מסכה תתווסף האפשרות "להימנע מהטלת הקנס בהתאם לנסיבות העניין", ויישאר בעינו המצב החוקי הקיים לפיו ניתן לשלם את הקנס בתוך 60 יום.

(צבי זרחיה) 

דוכן למכירת מסכות בשוק הכרמל, צילום: דנה קופל דוכן למכירת מסכות בשוק הכרמל | צילום: דנה קופל דוכן למכירת מסכות בשוק הכרמל, צילום: דנה קופל

09:30  - יותר מ-30 אלף נדבקים: אלו מוקדי הקורונה החדשים

כבר יותר מ-30 אלף נדבקים בישראל: על פי דו"ח מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה, אתמול אובחנו 817 נדבקים בנגיף הקורונה. בסך הכול בוצעו 17,752 בדיקות, מהן 4.6% היו חיוביות - מעט פחות מאתמול, אז שיעור החיוביים היה 5% - השיעור הגבוה ביותר זה כחודשיים. בין מוקדי הקורונה החדשים ניתן למנות את קריית מלאכי ורמת השרון, וברמת הסיכון הגבוהה ביותר לפי הדו"ח נמצאות בני ברק וביתר עילית.

לפי הנתונים, מאז הגיע הנגיף לארץ נדבקו 30,088 ישראלים. אפשר לראות את הזינוק בתחלואה כשמביטים תוך כמה זמן אירעו הקפיצות השונות: מ-21 בפברואר, אז התגלה החולה הראשון, חלפו 50 יום עד להגעה ל-10,000 נדבקים ב-10 באפריל. עוד 69 יום חלפו עד נקודת הציון הבאה, 20 אלף נדבקים ב-18 ביוני, ומאז עברו 18 יום בלבד עד ההגעה ל-30 אלף. במפת הקורונה כאן תוכלו לראות היכן שהו בשבועיים האחרונים החולים המאומתים, שהחקירה האפידמיולוגית שלהם הסתיימה והועלתה לאתר משרד הבריאות. 

בדיקת קורונה בבית חולים אסף הרופא, צילום: אבי מועלם בדיקת קורונה בבית חולים אסף הרופא | צילום: אבי מועלם בדיקת קורונה בבית חולים אסף הרופא, צילום: אבי מועלם

על פי דו"ח אמ"ן, המתבסס על נתוני משרד הבריאות, מספר הנפטרים מסיבוכי הנגיף עלה ל-332. מבית החולים הלל יפה נמסר כי מטופל בן 78, שסבל ממחלות רקע ואושפז במחלקת קורונה, נפטר הלילה. מצבם של 84 מחולי הקורונה מוגדר קשה ובמספר המחלימים חלה עלייה של 142 איש ל-18,092. בסך הכול 11,664 הם "חולים פעילים" (מספר הנדבקים הכולל פחות אלו שהחלימו או נפטרו). 

בשבעת הימים האחרונים אובחנו 911 נדבקים חדשים בירושלים, 500 בתל אביב, 450 בבני ברק, 431 באשדוד, 174 בבת ים, 163 בפתח תקווה, 148 בביתר עילית, 132 בחולון, 128 בראשון לציון, 124 בבית שמש, 121 במודיעין עילית, 111 בנתניה ו-102 בדימונה. מוקדי הסיכון העיקריים על פי הדו"ח הם בני ברק, ביתר עילית וקריית מלאכי, שם חל זינוק מדאיג ותוך שבוע מספר החולים הפעילים זינק מ-18 ל-77..

בהמשך הרשימה מבחינת רמת הסיכון נמצאות ירושלים, כפר קרע, ערערה בנגב, אשדוד, תל אביב, כפר קאסם, מודיעין עילית, טייבה, רעננה, בית שמש, רכסים, דימונה ורמת השרון - שם זינק מספר החולים הפעילים תוך שבוע מ-6 ל-26. יישובים נוספים שנכללים ברשימה, ברמת סיכון מעט נמוכה יותר: ראש העין, לוד, בת ים, אלעד, רהט, רמלה, מודיעין, קריית אונו, אום אל פחם, טבריה, באר שבע, חולון, בית שאן, נתניה, פתח תקווה וראשון לציון.

בביתר עילית וברכסים שיעור הבדיקות החיוביות בשבעת הימים האחרונים עומד על 14% ובכפר קרע על 12%. גם בקריית מלאכי השיעור גבוה - 9%. ישראל מדורגת במקום ה-46 בעולם במספר הנדבקים הכללי, בין שווייץ לבחריין.

מנתונים שהציג משרד הבריאות אתמול עולה כי בחודש מרץ נדבקו בישראל 184 בני אדם בנגיף ביום, בחודש אפריל זינק המספר ל-339 מאובחנים חדשים ביום, במאי הוא ירד באופן חד ל-38 חולים חדשים ביום וביוני הוא זינק ל-277 חולים חדשים ביום, כמעט כמו באפריל. אבל בחמשת הימים של חודש יולי הנתון זינק ובחודש הנוכחי מאובחנים מדי יום בממוצע בישראל 933 חולי קורונה חדשים, כלומר פי כמעט 3 מאשר בחודש אפריל – שבו היה שיא הגל הראשון.

(ירון דרוקמן, ynet)

תגיות