אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברקת מפקיע מדירקטוריון כלל החזקות את מינוי המחליף ליו"ר צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

ברקת מפקיע מדירקטוריון כלל החזקות את מינוי המחליף ליו"ר

הממונה על שוק ההון הודיע לדירקטוריון כלל החזקות, המחזיקה ב־100% ממניות כלל ביטוח, כי מינוי מחליפו של היו"ר היוצא דני נוה יבוצע באמצעות ועדת איתור. ברקת דרש לדעת מדוע לא הועברו לכלל ביטוח 650 מיליון שקל שגויסו בדצמבר 2019

07.07.2020, 07:00 | גולן חזני

משה ברקת, הממונה על שוק ההון, מפקיע מדירקטוריון כלל החזקות את מינוי המחליף לדני נוה בראש דירקטוריון החברה־הבת כלל ביטוח. לכלכליסט נודע כי ברקת הודיע לדירקטוריון כלל החזקות, שמחזיקה ב־100% ממניות כלל ביטוח, כי בחירת המחליף לנוה תיעשה ע"י ועדת איתור.

קראו עוד בכלכליסט

את ועדת האיתור יבחר דירקטוריון כלל ביטוח, מתוך חברי הדירקטוריון. הוועדה תבחן מספר מועמדים מהחברות־הבנות של כלל ביטוח ותבחר את המחליף של נוה. כזכור, דני נוה ביקש לשחרר אותו מתפקידו לאלתר, מאחר ואינו מוכן לשאת באחריות לנעשה בחברה ולהיות חשוף לתביעות כשיכולת ההשפעה שלו מנוטרלת לחלוטין. הוא עשה זאת לאחר שנמנע ממנו להדיח את המנכ"ל, יורם נוה. מחליפו של דני נוה יכהן במשך תקופה מוגבלת, עד לבחירת דירקטוריון חדש, לאחר כינוס אסיפה כללית של בעלי המניות של החברה. טרם נקבע מועד לאסיפה זאת.

דני נווה, צילום: עמית שעל דני נווה | צילום: עמית שעל דני נווה, צילום: עמית שעל

בנוסף, ברקת דרש בפני דירקטוריון כלל החזקות להעביר לו את הסיבות לכך שההכנסה מהנפקת המניות של החברה בדצמבר האחרון, בסך 650 מיליון שקל, לא הועברה לקופת כלל ביטוח החברה־הבת.

דירקטוריון כלל החזקות קיבל את הדרישה בחוסר נוחות. כספי הגיוס נועדו לאחת משתי מטרות: חיזוק ההון של כלל ביטוח או פיתוח עסקיה של כלל החזקות.

יו"ר רשות שוק ההון משה ברקת, צילום: דוברות האוצר יו"ר רשות שוק ההון משה ברקת | צילום: דוברות האוצר יו"ר רשות שוק ההון משה ברקת, צילום: דוברות האוצר

מבנה ההחזקות הנפוץ בעולם הביטוח הישראלי הוא של חברת החזקות, בד"כ נסחרת, שהיא החברה־האם של חברת הביטוח, שהיא בד"כ חברה פרטית. חברת הביטוח היא שמפוקחת על ידי רשות שוק ההון. חברת ההחזקות, הדירקטוריון שלה ובעלי השליטה מפוקחים על ידי רשות ני"ע. כלומר, הרגולציה על חברות ההחזקה הדוקה פחות בהשוואה לחברות־הבנות, שהן חברות הביטוח.

החברות מבצעות רכישות באמצעות כספים שמצויים בקופת חברת ההחזקות. גם לכלל החזקות יש חברות תחתיה, כמו סוכנויות הביטוח תמורה ובטח תורן. בחברות החזקה יכולה חברת ביטוח לרכוש מעל 20% ממניות כל חברה, בעוד שבכספי הנוסטרו של חברת הביטוח או בכספי העמיתים היא מוגבלת ל־20% מההחזקה. כלל החזקות ביקשה לבצע רכישות של קרנות הנאמנות של פסגות וחברת הביטוח שירביט, ולכן לא העבירה את ההון שגוייס לקופת חברת כלל ביטוח.

דירקטוריון כלל ביטוח לעומת זאת, דורש להעביר אליו לפחות חלק מכספי הגיוס, כדי לחזק את ההון של החברה. דירקטוריון כלל החזקות צפוי להשיב לדרישתו של ברקת בימים הקרובים.

יצויין שגם ראש רשות שוק ההון הקודמת דורית סלינגר, ניסתה, כמו ברקת להגביל את כוחן של חברות ההחזקה בחברות הביטוח, אבל נתקלה בהתנגדות של מקבילה דאז, ראש רשות ני"ע שמואל האוזר, שעמד על כך שחברות הביטוח יהיו כפופות מבחינה רגולטורית לרשות שוק ההון רק בענייני הביטוח. האוזר בלם את נסיונות ההתערבות של סלינגר, ואילו כיום נהנה ברקת מחופש פעולה יחסית נרחב.

העימות בדירקטוריון כלל התפתח לאחר שדו"ח הבדיקה של השופט בדימוס יורם דנציגר הוצג בפני דירקטוריון כלל ביטוח, שלא שיתף בו את דירקטוריון כלל החזקות.

הדו"ח דן בניסיון של דני נוה להדיח את המנכ"ל, מבלי להביא את הנושא לדיון בדירקטוריון החברה. זאת, לאחר שבשיחות סגורות התרשם היו"ר שלצעד יש תמיכה מצד חלק גדול מהדירקטורים בשתי החברות.

תגיות