אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות הקורונה: מי עשוי להיות שוק המניות המנצח בעשור הבא? צילום: אמנון גוטמן

דעה

למרות הקורונה: מי עשוי להיות שוק המניות המנצח בעשור הבא?

סימנים רבים מצביעים על כך שהעליונות של שוק המניות האמריקאי עשויה להסתיים בקרוב, ברקע הפרוטקציוניזם של טראמפ והצעדים האגרסיביים של הבנק המרכזי; הצמיחה הדמוגרפית והטכנולוגית המשמעותית בשווקי אסיה, יכולים להוביל אותה לראש הטבלה

07.07.2020, 14:11 | אלכס זבז'ינסקי

מדי כעשור מתרחש מהפך במירוץ שווקי המניות בעולם. המנצחים של אתמול יורדים לתחתית הדירוג ואלה שכבר הוספדו עולים למעלה. בסיכוי די גבוה אנו עומדים כעת שוב לקראת התפנית שתשנה את הסדר שהתרגלנו אליו.

קראו עוד בכלכליסט

כפי שניתן לראות בטבלה הבאה, השווקים המנצחים של שנות ה-90 - ארה"ב ואירופה - הפכו למפסידים בעשור הראשון של המאה. לעומת זאת, המדינות המתפתחות התקדמו בדירוג. בעשור האחרון הטבלה התהפכה שוב כאשר ארה"ב עברה להובלה והשווקים המתעוררים ירדו לתחתית. 

להובלה של שוק המניות האמריקאי בעשור האחרון היו מספר סיבות, בין היתר המדיניות האגרסיבית של הבנק המרכזי, הגדלה חדה של הגירעון הממשלתי בתקופת ממשל טראמפ ותחושת הפחד התמידית ממשבר חדש אחרי המשבר ב-2008, שדחפה משקיעים אל השוק האמריקאי שנתפס כבטוח יותר.

היו לאמריקאים עוד שני יתרונות מרכזיים.

ראשית, בעשור האחרון התפתחות האינטרנט הגיעה להבשלה מסחרית, אחרי פסק זמן להתאוששות מפיצוץ בועת הדוט.קום. גם הטכנולוגיות האחרות התקדמו בקפיצה ענקית. לחברות בארה"ב, שעמדו בנקודת זינוק מאוד טובה לקראת המהפכה הטכנולוגית, היה כאן יתרון גדול והוא בא לידי ביטוי בשוק המניות.

היתרון השני קשור לכך שהעשור האחרון היה גם העשור של צריכה מוגברת בזכות אינפלציה נמוכה מחד ועלייה עקבית בשכר העבודה. גם בתחום הצריכה הרחבה בלטו המותגים המערביים, ובפרט האמריקאים. הם הובילו בעולם, כולל במדינות המתפתחות.

דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב, צילום: איי פי דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב | צילום: איי פי דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב, צילום: איי פי

וכעת לשאלה המעניינת והחשובה מכולן, איזה שוק מניות הולך לנצח בעשור הקרוב?

כפי שראינו, אסור לסמוך על כך שמה שהיה הוא שיהיה. סימנים רבים מצביעים על כך שאנחנו עומדים שוב בנקודת פיתול שבה ההובלה אמריקאית עומדת להסתיים, ויש לא מעט סיבות להניח שהמנצחים בעשור הבא יהיו השווקים באסיה.

המצב הפיסקאלי של ארה"ב הורע מאוד ביחס למדינות אסיאתיות, במיוחד אחרי משבר הקורונה. הבנק המרכזי האמריקאי ירה את כל הכדורים האפשריים ונותר עם מחסנית ריקה מכדי לדרבן את הכלכלה והשווקים. בנוסף, מדינות רבות באסיה הפגינו יתרון ברור על פני ארה"ב ביכולת שלהן להתמודד עם המגפה, מה שמצביע על חוזק המוסדות שלהן.

גם המדיניות הפרוטקציוניסטית של הממשל האמריקאי פוגעת בפעילות החברות האמריקאיות בעולם, ומחזקת את ההתבססות של המדינות על הביקושים המקומיים. גלובליזציה מתחלפת בהתפתחות קשרי סחר אזוריים ואסיה מקבלת חשיבות גבוהה מאוד.

אחרי שאסיה הפכה לאיזור הייצור העולמי, היא הופכת גם לצרכנית המובילה בעולם, כשהביקושים הפנימיים מתרחבים למנוע צמיחה העיקרי של המדינות באזור. הצמיחה בצריכה באסיה בעשור הקרוב צפויה להיות גדולה פי שלושה מאשר בארה"ב, לעומת עלייה זהה בשני האיזורים בעשור הקודם. השינוי קשור לגידול באוכלוסייה, עלייה ברמת ההכנסות ומינוף היכולות הדיגיטליות של מדינות אלו.

סיבה נוספת קשורה למערכת החינוך במדינות אסיה ובמיוחד בסין, שמראה תוצאות גבוהות משמעותית מאשר בארה"ב. עובדה זו מקבלת חשיבות מיוחדת בעולם של עליונות הטכנולוגיה.

הפער בהתפתחות הטכנולוגית בין החברות בארה"ב לחברות באסיה הצטמצם מאוד ובחלק מהמקרים לחברות באסיה, בפרט בסין, יש יתרון על פני החברות האמריקאיות. בחמישייה המובילה במספר הפטנטים שנרשמו בארה"ב בשנת 2019 נמצאות ארבע מדינות אסייתיות – יפן, קוריאה, סין וטאיוואן.

כמו כן, המצב הדמוגרפי באזור אסיה טוב בהרבה מאשר בארה"ב. אחוז האוכלוסייה בגילאי הצריכה 64-25 צפוי להיות גבוה יותר באסיה בהשוואה לאזורים האחרים.

משיכת הסטודנטים הטובים ביותר לאוניברסיטאות האמריקאיות הפכה למנוע צמיחה למדע ולטכנולוגיה אמריקאית. שיפור ברמת החיים במדינות שונות והמדיניות נגד ההגירה של הממשל האמריקאי צפויים לצמצם את זרם המהגרים המוכשרים לארה"ב.

לקראת הניפוץ הטכנולוגי (Disruption) בענפים רבים שצפוי בעשור הקרוב, במדינות אסיה רבות הטכנולוגיה בונה פעילות במקום שלא היה בו ענף מבוסס שקיים עשרות שנים, מה שהופך שינוי למהיר ואופטימלי יותר עם פחות נזקים בתהליך. הדוגמאות לכך הן בין היתר תחומי הבריאות הדיגיטלית, הפינטק והאנרגיות המתחדשות.

חשוב להדגיש שאסיה אינה רק סין, ואפילו לא בעיקר סין. סין דווקא עלולה לסבול מאי התקדמות הרפורמות, מהשלכות של מלחמת הסחר, מבועת הנדל"ן ומעומס החוב הגבוה מאוד ממנו סובלות בעיקר חברות ממשלתיות והבנקים הסיניים. להשקעה מפוזרת באסיה יש הרבה סיבות לנצח בעשור הבא.

אלכס זבז'ינסקי הוא הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש 

תגיות