אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שר הרווחה מזהיר: תוכנית החילוץ תותיר מובטלים ללא מענה צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

שר הרווחה מזהיר: תוכנית החילוץ תותיר מובטלים ללא מענה

מסמך שגיבש ביטוח לאומי ושיוצג על ידי איציק שמולי בישיבת הממשלה היום, חושף כי תוכנית הסיוע של ראש הממשלה לא נותנת מענה לצעירים מתחת לגיל 40 ולמובטלים מעל 4 חודשים שקצבתם מקוצצת בשליש

12.07.2020, 10:31 | אמיתי גזית

הממשלה תתכנס הבוקר לישיבתה השבועית בה תתבקש לאשר את תוכנית החילוץ השנייה למשק, שהציגו ראש הממשלה ושר האוצר ביום חמישי האחרון וכוללת סעיפי תמיכה שונים בשכירים, בעצמאים ובעסקים.

ל”כלכליסט” נודע כי שר הכלכלה איציק שמולי (עבודה) ימתח בישיבה ביקורת על התוכנית בטענה שלא טיפלה עד הסוף במנגנון דמי האבטלה כך שיאפשר תשלום לכלל השכירים, בתנאים מיטיבים עד סוף יוני 2021. דבריו של שמולי מתבססים על נייר עמדה שהוכן במוסד לביטוח לאומי, שאחראי על תשלום דמי האבטלה. המסמך, מבוסס על עבודת מטה של ביטוח לאומי וכולל שורה של תקנות וחוקים שהוא מבקש לבטל לגמרי, כדי להסיר מגבלות בתוכנית אשר לדבריו פוגעות בבני פחות מ־40 שהיו מובטלים בארבע השנים האחרונות וחזרו לאבטלה כעת בעקבות מגבלות הקורונה.

קראו עוד בכלכליסט

מימין: שר הביטחון ויו”ר כחול לבן בני גנץ ושר הרווחה איציק שמולי. אישור התקציב רק אחרי אישור תוכנית הסיוע, צילומים: דנה קופל, אוראל כהן מימין: שר הביטחון ויו”ר כחול לבן בני גנץ ושר הרווחה איציק שמולי. אישור התקציב רק אחרי אישור תוכנית הסיוע | צילומים: דנה קופל, אוראל כהן מימין: שר הביטחון ויו”ר כחול לבן בני גנץ ושר הרווחה איציק שמולי. אישור התקציב רק אחרי אישור תוכנית הסיוע, צילומים: דנה קופל, אוראל כהן

על פי החוק הקיים בישראל בפרק זמן של ארבע שנים, תקופת אבטלה שנייה מאפשרת לקבל דמי אבטלה רק למשך 80% ממספר הימים שלהם זכאי המובטל, בתקופת אבטלה שלישית מתבטלת הזכאות לגמרי.

שר האוצר הצהיר כי דמי האבטלה ישולמו למשך שנה שלמה, אבל הוא לא סיפר כי אחרי ארבעה חודשים דמי האבטלה המרביים מקוצצים ב־33%. על פי החוק מי ששכרו ברוטו היה 25,257 שקל זכאי לדמי אבטלה חודשיים בסך 10,551 שקל רק למשך 125 ימים, אחר כך דמי האבטלה מתכווצים לסכום של 7,170 שקל. שמולי מבקש לבטל לחלוטין את ההפחתה הזאת.

לפי החוק כיום מסלול הכשרה מקצועית אינו מזכה בתוספת ימי אבטלה. אם מספר ימי הזכאות לדמי אבטלה נמוך ממספר הימים בקורס, רבים ימצאו עצמם ללא הכנסה בתקופה שבה הם בלימודים ולא יכולים לעבוד.

במסמך מבקש שמולי כי לאורך כל תקופת ההכשרה ישולמו דמי אבטלה מלאים ואף מוגדלים בכ־15% על מנת לתמרץ מובטלים לצאת להכשרות.

זאת ועוד: כיום רק מי שצבר 30 ימים רצופים של חופשה ללא תשלום זכאים לדמי אבטלה, שר האוצר הציג בתוכניתו הצעה לקיצור התקופה המזכה ל־14 ימים. שמולי מבקש לבטל את התנאי הזה כדי להתאים את הפתרון למצב כיום בו עסקים פועלים במתכונת מצומצמת. הוא מכנה את הצעתו חל"ת גמיש - מנגנון שיאפשר לעובד לחזור למשרה חלקית - במספר השעות ואף במספר ימי העבודה השבועיים ולקבל דמי אבטלה חלקיים.

בהצעותיו לממשלה מתייחס שמולי לא רק לתוכנית הסיוע, אלא לסעיפים שונים בחוק אשר יש לשנותם נוכח המצב החדש שנוצר במשבר הקורונה. לדבריו, אחד העיוותים הוא במקרה בו לשכיר יש הכנסה גם כעצמאי. אם אותו שכיר הפך מובטל, על פי החוק מקזזים מדמי האבטלה את הכנסותיו כעצמאי. הדרישה במסמך שהגיע ל”כלכליסט” היא לבטל את הנוהל ולא להתחשב בהכנסות כעצמאי.

בנוסף, החוק הקיים מכביד מאוד על קבוצה חלשה של מובטלים שאינם זכאים לדמי אבטלה ונאלצים להתקיים מקצבת הבטחת הכנסה. שמולי מבקש לבטל שורה של תנאים ששוללים את הזכאות לקצבה. למשל החזקה של רכב ששוויו יותר מ־41 אלף שקל שוללת זכאות. יש הפחתה של 20% בגובה הקצבה לבני 25-20 אותה שמולי מבקש לבטל, וכמו כן הוא מבקש כי הזכאות תחל מגיל 18 ולא 20 המצב היום.

החוק היום מאפשר לקבל מענק להשלמת הכנסה למי שחזר לעבודה על אף שהשכר שמשולם לו נמוך מדמי האבטלה. אבל החוק הזה מסובך, אינו ברור ובפועל פחות מ־1% מנצלים אותו. במסמך מתבקשת הממשלה לתקן את החוק כך שהתנאים לקבל מענק כזה יהיו פשוטים, ויבטיחו שההכנסה מעבודה תמיד תהיה גבוהה מדמי האבטלה.

במסמך מתבקשת הממשלה לעבור למודל הגרמני על פיו דמי האבטלה משולמים דרך המעסיקים לעובדים, באופן שמשמר את הקשר בין מקומות עבודה לעובדים גם בתקופת האבטלה. 

שר הכלכלה עמיר פרץ. הצעות לתיקון חוק דמי האבטלה, צילום: יריב כץ שר הכלכלה עמיר פרץ. הצעות לתיקון חוק דמי האבטלה | צילום: יריב כץ שר הכלכלה עמיר פרץ. הצעות לתיקון חוק דמי האבטלה, צילום: יריב כץ

בקשה נוספת במסמך היא ביטול התלות בשירות התעסוקה. כיום דמי אבטלה משולמים רק לאחר שהביטוח הלאומי מקבל דיווח משירות התעסוקה. על פי שמולי, זהו מנגנון כפול, מסורבל ומיותר, משום שלביטוח לאומי יש את כל הנתונים על המובטלים. ההצעה היא ליצור מנגנון פשוט שנתוני המובטלים יועברו לשירות התעסוקה שיוכל לפעול להשמת המובטלים.

המסמך מבקש להקל על גמלאים בני 67 ויותר שעובדים, הוצאו לחל"ת פעמיים בתקופת הקורונה אך אינם זכאים למענק משום שהחוק מחייב עבודה רצופה של שלושה חודשים לפני ההוצאה לחל"ת. לכן ההמלצה היא לבטל את התנאי של שלושה החודשים. במסמך יש גם המלצה לעבור בחקיקה למודל קבע של דמי אבטלה לעצמאים.

שמולי אמר ל”כלכליסט” כי ​“התוכנית שהציג ראש הממשלה היא צעד בכיוון הנכון, אבל כזה שעודנו חסר. חייבים להעלות את הפיצוי לעצמאים ולהתחייב כבר עתה על דמי אבטלה לעצמאים. כמו כן, חייבים להניע תוכנית צמיחה שתכלול הכשרות מקצועיות והשקעה בתשתיות לאומיות ואנושיות, ולתקן את ההתייחסות לשכבות החלשות שנותרו מאחור".

תגיות