אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות החדשנות: הקלה בתנאי כניסת מוסדיים להשקעות בהייטק צילום: ב אוראל כהן, טל אזולאי

רשות החדשנות: הקלה בתנאי כניסת מוסדיים להשקעות בהייטק

כחלק מתכנית של 1.5 מיליארד שקל לסיוע לחברות הייטק, העדכון יקטין את רף הגיוס ל־100 מיליון שקל ויאפשר לכמה מוסדיים לחבור יחדיו

13.07.2020, 08:16 | מאיר אורבך

עדכון של רשות החדשנות יקל על כניסת משקיעים מוסדיים להשקעות בהייטק. הסכום המינימלי שמוסדי יכול לגייס יירד מ־150 מיליון שקל ל־100 מיליון שקל אך סכום הגג נותר 350 מיליון שקל. התיקון השני והמשמעותי הוא ההחלטה לאפשר לכמה מוסדיים יחדיו לשותפויות, ולא רק גיוס של גוף אחד כאשר אחד המוסדיים מהווה 70% מהגוף.

קראו עוד בכלכליסט

שגיא דגן. "עובדים בגמישות רבה", צילום: ב אוראל כהן, טל אזולאי שגיא דגן. "עובדים בגמישות רבה" | צילום: ב אוראל כהן, טל אזולאי שגיא דגן. "עובדים בגמישות רבה", צילום: ב אוראל כהן, טל אזולאי

ברשות מסבירים את השינויים בכך שישנם גופים בינוניים שלא יכולים להשקיע סכומי כסף גדולים בהייטק, אך מעדיפים לפעול בשיתופי פעולה במספר רב של תחומים. שגיא דגן מרשות החדשנות אומר כי "יש סיכונים שמגיעים מכמה מקומות. אנחנו עובדים עם המוסדיים בגמישות רבה כדי שנוכל להתמודד עם כל השינויים. זו לא תוכנית של שחור־לבן ואנחנו מנסים לייצר מקום לפעילות למוסדיים".

השינוי הגיע כתוצאה מדרישות שהגיעו מקרב המוסדיים להקל על התנאים ולאפשר לגופים ליצור התאגדויות ביניהם. בשוק חוששים מכך שחברות שיגיעו להשקעות אלו יהיו חברות מהדרג השני שעליהן כבר בחרו הקרנות לפסוח או לאפשר השקעה קטנה הרבה יותר. ברשות מודעים לסיכון ומקווים שהמוסדיים ידעו ליצור הסכמים איכותים וארוכי טווח עם המשקיעים.

התוכנית של רשות החדשנות היא חלק מתוכנית כוללת של 1.5 מיליארד שקל שמטרתה לסייע לחברות ההייטק. חצי מיליארד שקל הופנה כסיוע מיידי לחברות צעירות דרך מנגנוני הרשות, חצי מיליארד נוספים היו חלק מתוכנית של שילוב המוסדיים בהשקעה בחברות בשלבי צמיחה ראשונים, וחצי מיליארד שקלים אחרונים עדיין בדיונים על הקצאות עם התמקדות בחברות גדולות יותר. המדינה הציעה למוסדיים הגנה של 40% על השקעותיהם במקרה של נפילה ומצד שני ביקשה 10% מהרווח אותו ירשום המוסדי על השקעתו.

בכיר בתעשיית ההון סיכון אמר ל"כלכליסט" כי הכנסת המוסדיים לתחום ההייטק הגיונית, אך גם טומנת בחובה קשיים. למשל כשהגופים המוסדיים לא יוכלו להשתתף בסיבובים של יותר מ־120 מיליון שקל. "מגבלה זו תדחוף אותם להשקעות בחברות צעירות שבהן רמת סיכון גבוהה. למוסדיים אין ידע ויכולת להשקעות כאלה וההסתמכות על הידע של הקרנות יוצרת תלות בעייתית", אמר הבכיר.

גם לוח הזמנים הקצר של המשקיע לסיים את השקעותיו, 12 חודשים בהם המוסדיים נדרשים להשקיע 70% מהכסף, בעייתי לדידו של אותו בכיר. "זו דרישה שתפעיל לחץ מיותר על המוסדיים ועלולה לסבך אותם בהשקעות גרועות או יקרות", אומר הבכיר.

תגיות