אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות הקורונה: החוב המצטבר של החברות בעולם יזנק השנה ל-9.3  טריליון דולר צילום: שאטרסטוק

בעקבות הקורונה: החוב המצטבר של החברות בעולם יזנק השנה ל-9.3 טריליון דולר

מסקר חדש שנערך בקרב 900 חברות מובילות עולה כי היקף צבירת החובות יואץ ב-2020 ב-12% ויעמוד על טריליון דולר בשל מאמצי החברות לשרוד בעוד הקורונה נוגסת ברווחים. זאת לעומת השנה שעברה בה נרשמה עלייה של 8%. חברות אמריקאיות יחזיקו במרבית החוב הקונצרני העולמי בהיקף של 3.9 טריליון דולר

13.07.2020, 10:45 | שירות כלכליסט

חברות ברחבי העולם יעמיסו על עצמן חובות בשווי של טריליון דולר השנה, על רקע המאמצים לחזק את מצבן הפיננסי בעקבות הקורונה. כך עולה מסקר חדש שנערך בקרב 900 חברות מובילות.

קראו עוד בכלכליסט

העלייה חסרת התקדים הזו בגובה החובות תוביל לכך שכלל החובות הקוצרניים יזנקו השנה ב-12% ויעמדו על כ-9.3 טריליון דולר. פירוש הדבר כי ב-2020 תואץ מגמת צבירת החובות שנמשכת כבר מספר שנים ובאה לידי ביטוי בכך שלחלק מהחברות חובות המקבילים לאלו של מדינה בגודל בינוני.

פולקסווגן. חובות בהיקף של  192 מיליארד דולר, צילום: רויטרס פולקסווגן. חובות בהיקף של 192 מיליארד דולר | צילום: רויטרס פולקסווגן. חובות בהיקף של  192 מיליארד דולר, צילום: רויטרס

בשנה שעברה נרשמה עלייה של 8% בהיקף החובות של החברות בעיקר בשל עסקאות מיזוגים ורכישות, וכן מכיוון שחברות לוו כספים על מנת לממן תכניות רכישת חוזרת של מניות וחלוקת דיבידנדים. אולם, העלייה החדה שנרשמה השנה נובעת מסיבות שונות לגמרי: מאמצים לשמור על החברה בעוד הקורונה נוגסת ברווחים.

"הקורונה שינתה הכול", הגיב לסוכנות רויטרס סת' מאייר, מנהל תיקי השקעות בג'אנוס הנדרסון, החברה שאספה את נתוני החובות. "השנה מדובר בשמירה על הון ובניית מאזן מבוצר". לפי הבדיקה, בחמשת החודשים הראשונים של השנה, חברות מכרו אג"ח בשווי כולל של 384 מיליארד דולר, ומאייר מעריך כי בשבועות האחרונים נקבע שיא חדש בהנפקות אג"ח.

שוקי ההלוואות נסגרו אמנם במרץ בפני מרבית החברות ונותרו פתוחים רק לחברות הגדולות והמהימנות ביותר, אולם הם נפתחו מחדש הודות לתוכניות רכישת האג"ח שהשיקו בנקים מרכזיים במדינות כמו ארה"ב ויפן וכן האיחוד האירופי.

החברות שהשתתפו בסקר כבר חייבות קרוב ל-40% יותר מכפי שהיו חייבות ב-2014, והצמיחה בחובות גבוהה מהצמיחה ברווחים. בנוסף, הרווח לפני מס עבור אותן 900 חברות עלה בשיעור מצרפי של 9.1% ל-2.3 טריליון דולר. עם זאת, שיעור הרווח המוקצה לתשלומי הריבית עלה גם כן לשיא חדש.

חברות אמריקאיות יחזיקו בקרוב למחצית מכלל החוב הקונצרני העולמי בהיקף של 3.9 טריליון דולר. חברות אלה חוו את העלייה המהירה ביותר בחמש השנים האחרונות מכל כלכלה מפותחת מלבד שוויץ, שם החובות עלו בשל גל של מיזוגים ורכישות.

חברות גרמניות מדורגות במקום השני מבחינת גובה החובות, שעומד על 762 מיליארד דולר. בין החברות הגרמניות עם החובות הגבוהים ביותר נמנית יצרנית הרכב פולקסווגן עם חובות בהיקף של 192מיליארד דולר, סכום הדומה לחובות של מדינות כמו דרום אפריקה והונגריה.

עם זאת, לכרבע מהחברות שנבדקו אין כלל חובות, ולחלקן יש אפילו יתרות מזומן נכבדות. אלפבית, החברה האם של גוגל, מחזיקה ביתרון המזומן הגדולות ביותר שעומדות על 104 מיליארד דולר.

תגיות