אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית המשפט דחה את העתירה לבטל את רישיון הייצוא של NSO צילום: איי אף פי

בית המשפט דחה את העתירה לבטל את רישיון הייצוא של NSO

ארגון אמנסטי פנה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה להפסיק את רישיון היצור של החברה מאחר והיא לא נקטה צעדים אקטיביים למנוע שימוש במערכת נגד פעילי וארגוני זכויות אדם. השופטת רחל ברקאי סברה כי מתן הרישיון נעשה לאחר הליך קפדני ביותר וגם לאחריו רשות הפיקוח מבצעת מעקב צמוד

13.07.2020, 12:57 | הגר רבט
בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את עתירת ארגון אמנסטי לשלול את רישיון הייצוא של חברת NSO. השופטת רחל ברקאי כתבה בפסק הדין כי היא שוכנעה ״כי הליך הפיתוח והטיפול בבקשות לרישיון שיווק ו/או ייצוא ביטחוני הינו תהליך רגיש וקפדני במסגרתו נבחנות בקשות הייצוא באופן מעמיק אל מול גורמי הביטחון השונים העוסקים בהיבטים הביטחוניים מדיניים וכן היבטים טכנולוגיים ואחרים. מתן רישיון נעשה לאחר תהליך קפדני ביותר וגם לאחר מתן הרישיון מבצעת הרשות פיקוח ומעקב צמוד. במידת הצורך וככל שנמצא שימוש בניגוד לתנאי הרישון ובפרט כאשר קיימת פגיעה בזכויות אדם, ננקטים הליכי ביקורת או התליית רישיון הייצוא הביטחוני״.

קראו עוד בכלכליסט

במאי אשתקד כ-30 עותרים מישראל, בהם פעילים ופעילות באמנסטי אינטרנשיונל ישראל, הגישו עתירה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בה ביקשו להורות למשרד הביטחון לבטל את רישיון הייצוא של NSO. בעתירה צוין כי "ביוני 2018, נעשה ניסיון, שייתכן שהתממש, להשתלט באמצעות מערכת מעקב מסוג 'פגסוס' של NSO על מכשיר הפלאפון של איש צוות אמנסטי". בינואר השנה, בעקבות עתירה של משרד הביטחון בנושא, הוחלט שהדיון יתקיים בדלתיים סגורות.

משרדי NSO, צילום: אוראל כהן משרדי NSO | צילום: אוראל כהן משרדי NSO, צילום: אוראל כהן

בהחלטה שהותרה לפרסום כתבה ברקאי גם כי ״העותרים לא הניחו תשתית ראייתית אשר יש בה כדי לבסס הטענה ולפיה, בוצע ניסיון מעקב אחר פעיל זכויות אדם, באמצעות ניסיון חדירה למכשיר הטלפון שלו וגם לא כי ניסיון זה נעשה על ידי המשיבה". עוד הוסיפה: ״מבלי לקבוע אם למשיבה רישיון שיווק ו/או ייצוא ביטחוני נחה דעתי כי המשיבים עושים מלאכתם בקפידה רבה בטרם ניתן רישיון שיווק ו/או ייצוא וגם לאחריו עומד בעל הרישיון למעקב צמוד של אפ"י, המגלה רגישות גבוהה במיוחד לנושא של פגיעה בזכויות אדם״.

 

מ-NSO נמסר: חברת NSO תמשיך לפעול לספק טכנולגיה למדינות ולגופי מודיעין שתכליתה הצלת חיי אדם.

אמנסטי אינטרנשיונל ישראל מסרה בתגובה: "אנחנו מקבלים בצער את החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, שלתפישתנו היא מבישה, אם כי אינה מפתיעה: משרד הביטחון מעניק חסינות להפרות של זכויות אדם כבר שנים רבות ובית המשפט משמש כחותמת גומי לחסינות זו. פסק הדין, שמתעלם מהר הראיות שהגשנו להפרת זכויות האדם באמצעות מוצרי הריגול של NSO, מצטרף לשורה של החלטות ולמדיניות ארוכת שנים של ממשלות ישראל להיות שותפה לפשע, באמצעות ייצוא נשק למשטרים חשוכים, תחת מעטה של "ביטחון המדינה ויחסי החוץ שלה".

עוד נכתב בלשון התגובה כי פסק הדין מעניק צל"שים חסרי כל בסיס למשרד הביטחון ומתעלם לחלוטין מהטענות, מהראיות ומהעדויות שאמנסטי הגישו לו. "בית המשפט הטיל בפסיקה זו נטל הוכחה בלתי אפשרי על החברה האזרחית: להביא פירוט מדויק וספציפי של הקשר בין חברות ביטחוניות הפועלות באישור ובחיסיון משרד הביטחון לבין משטרים שמפירים זכויות אדם. יתר על כן, פסק הדין מעניק רוח גבית לחברה פרטית להמשיך לגרוף רווחים עצומים ממשטרים מדכאי זכויות אדם. חברת NSO והעומדים בראשה עושים לכיסם ולרווחתם. כשמשרד הביטחון נותן לחברה זו גושפנקא רשמית, הוא הופך את כל אזרחי ישראל שותפים לרדיפה של פעילי זכויות אדם שעומדים באומץ מול משטרים שוללי חופש הפרט וחירות האדם.

אנו קוראים לציבור לתמוך ביוזמה לשינוי חוק הפיקוח על הייצוא הביטחוני הישראלי, שישווה את החקיקה בארץ לזו המקובלת באירופה ובארצות הברית וימנע את ניצול בית המשפט כחותמת גומי לעסקאות מפוקפקות בחסות חיסיון משרד הביטחון.

תגיות