אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גוגל תשקיע 10 מיליארד דולר בהודו בשבע השנים הקרובות צילום: בלומברג

גוגל תשקיע 10 מיליארד דולר בהודו בשבע השנים הקרובות

באיחור אופנתי, ענקית האינטרנט מצטרפת לחברות הטכנולוגיה האחרות, ומקימה קרן מיוחדת להשקעה בענקית האסייתית; המנכ"ל ההודי של גוגל, סונדאר פיצ'אי: "דרושה עוד עבודה רבה כדי להפוך את האינטרנט נגיש וזול מספיק למיליארד הודים וכדי לתמוך בדור חדש של יזמים"

13.07.2020, 20:52 | רפאל קאהאן
הודו הופכת ליעד תחליפי לסין עבור ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות. אחרי פייסבוק, אמזון, קוואלקום, אפל ומיקרוסופט, הגיע תורה של גוגל להודיע היום (ב') בפוסט שכתב המנכ''ל (ההודי) שלה סונדאר פיצ'אי שהחברה שלו תשקיע 10 מיליארד דולר במדינת הענק באמצעות קרן שהוקמה במיוחד לשם כך. ההשקעה לא תתבצע בפעימה אחת אלא ב-5-7 השנים הקרובות, ומיועדת בעיקר לעודד אימוץ ופיתוח של טכנולוגיות דיגיטל במדינה.

קראו עוד בכלכליסט

לדברי פיצ'אי, מדובר במהלך שיכלול השקעות בשלל צורות. "אנחנו נבצע תערובת של השקעות בהון, בשותפויות, בתשתיות ובפלטפורמות", כך הסביר. התכנית היא להשקיע בארבעה אפיקים עיקריים: ראשית לאפשר גישה למידע לכל אזרח, בין אם הוא הינדי, טאמילי, פונג'אבי או אחר; האפיק השני יתמקד בפיתוח של מוצרים ושירותים ייעודיים לצרכים המיוחדים של הודו, האפיק השלישי יכלול השקעה בדיגיטליזציה של עסקים מקומיים - בעיקר עסקים קטנים ובינוניים והאפיק הרביעי יכלול פיתוח של כלי בינה מלאכותית וטכנולוגיות נוספות לקידום חברתי ושיפור החיים בתחומים כגון חקלאות, בריאות וחינוך.

למרות הדימוי הציבורי שלה, הודו הפכה לשוק הטכנולוגיה הגדול ביותר מחוץ לסין. ענקיות הטכנולוגיה הסיניות הבינו זאת לפני זמן רב והן הצליחו בשנים האחרונות להפוך למובילות בשוק ההודי. כך למשל במדינה יש כ-500 מיליון תושבים מחוברים לאינטרנט ול-450 מיליון הודים יש סמארטפון, והמספרים עולים. אוכלוסיית המדינה מונה כיום 1.3 מיליארד תושבים וברובה דוברת אנגלית ומחוברת למערב. יש בה לא מעט יתרונות עבור החברות המערביות, בניגוד לסין. ראשית מדובר בדמוקרטיה ליברלית יחסית - אם כי הממשלה של נרנדרה מודי הפופוליסטית נוטה לפעמים לאוטוריטריות. בנוסף, כיום חברות אמריקאיות רבות מובלות על ידי מנכ''לים או בכירים ממוצא הודי - למשל גוגל, מיקרוסופט ו-IBM.

מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי | צילום: בלומברג מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ

עבור גוגל, הודו מהווה שוק מצוין. שירותים כגון יוטיוב, מנוע החיפוש וסמארטפונים מבוססי מערכת ההפעלה שלה אנדרואיד משמשים חלק ניכר מהאוכלוסייה. אך היעד של גוגל הוא להגיע לחיבור של כמיליארד הודים לרשת ובדרך גם לשירותים דיגיטליים. וזו אולי אחת הסכנות מצד הודו. ראש הממשלה מודי אינו טירון בהתמודדות עם חברות אמריקאיות שמגיעות מבחוץ על סוס לבן. הדאגה העיקרית שלו היא למנוע מהמדינה להפוך לוואסלית של ענקיות הטכנולוגיה שישתמשו בה כשוק שבוי למוצריהן. כך למשל הוא הצליח לחסום את פייסבוק מלהשתלט על שוק האינטרנט המקומי והכריח אותה לבצע את ההשקעות שלה דרך ענקית התקשורת המקומית Jio ששייכת למקורב למפלגתו.

גם אמזון הודיעה בינואר השנה כי תשקיע כמיליארד דולר בהודו. וגם כאן, כמו במקרה של פייסבוק, ההודים לא ממש חיבקו את היוזמה של ג'ף בזוס. הטענה העיקרית היא שאמזון מהווה איום על הסוחרים ההודים שפעילים דרך חנויות שכונתיות או רשתות קטנות מקומיות. ענקית המסחר האלקטרוני המתחרה - Flipkart - נרכשה בעבר על ידי וולמארט, כך שהכניסה של אמזון עשויה לחסל לגמרי את הסיכוי של הודים לשלוט בלפחות בחלק הארי של התחום. בזוס הבין לאן הרוח נושבת ולאחר המחאות הבטיח להשקיע כ-5.5 מיליארד דולר בעסקים קטנים ובינוניים - קצת כמו גוגל. ואולם גם כאן היוזמה של Jio עשויה לאפשר את התחרות דרך ווטסאפ שהודיעה שתאפשר לסוחרים מקומיים להשתמש בה כדי למכור מוצרים אונליין.

מהבחינה הזו גוגל מגיעה כמעט אחרונה ולמרות הקרן הנדיבה שהקימה לא ברור עדיין מדוע לקח לה כל כך הרבה זמן. החברה, בניגוד למיקרוסופט או אפל למשל, אינה פעילה בסין כבר שנים רבות ולאחרונה אף סתמה את הגולל על סיכוי כלשהו לחזור בעתיד למדינה. מיקרוסופט למשל כבר החלה להשקיע בהודו עוד לפני 15 שנה ומחזיקה בחברה בת מקומית שלה עשרות אלפי עובדים. גם אפל פעילה זמן רב בשוק ההודי ולאחרונה אף החלה לבחון הרחבה של מערך הייצור של האייפון במדינה כדי להימנע מלהסתמך על רצפת הייצור הסינית. את ההשקעה היא ביצעה בשיתוף עם קבלנית הייצור העיקרית שלה, פוקסקון הטאיוואנית, שגם היא מנסה לא לרכז את כל כושר הייצור שלה במקום אחד.

הודו וסין הן יריבות ותיקות. גם ברמה הבינלאומית אך גם מעשית בשטח. לשתי המדינות יש סכסוך גבולות מתמשך שלפעמים מתורגם לתקריות צבאיות נקודתיות - כפי שקרה לפני כמה שבועות. קרב בין הצבא ההודי לצבא סין הסתכם בעשרות הרוגים והידרדרות ביחסים. התוצאה היתה, בין היתר, חרם על כ-60 אפליקציות ושירותים של חברות סיניות, בהן טיקטוק, שהוסרו מחנויות האפליקציות ההודיות ונחסמו מפעילות בהודו. גם ארה"ב נמצאת בסכסוך כלכלי מתמשך עם סין ולוחצת על חברות הטכנולוגיה האמריקאיות להימנע מלעשות "יותר מדי עסקים" עם האויב.

הודו צפויה לעבור מודרניזציה נרחבת בשנים הבאות. יותר ויותר הודים מגיעים לעבוד בעמק הסיליקון והקהילה ההודית שם נחשבת לדינמית ביותר מבין הקהילות הזרות שפעילות שם. בתי הספר הגבוהים לטכנולוגיה, הנדסה ומדעים בהודו מנפקים עשרות אלפי מהנדסים, מפתחים ויזמים בכל שנה ברמה גבוהה מאוד. הכלכלה והמשק המקומיים נחשבים למאוד פתוחים ביחס לשוק הסיני הסגור והמפוקח על ידי הממשלה. עבור גוגל, השקעה בשלב הנוכחי תבטיח שהיא תהיה חלק מהמהלך הזה. או כפי שכתב פיצ'אי: "המסע הדיגיטלי של הודו רחוק מסיום, דרושה עוד עבודה רבה כדי להפוך את האינטרנט נגיש וזול מספיק למיליארד הודים וכדי לתמוך בדור חדש של יזמים".

תגיות