אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנלייט, דוראל ואלומיי יקימו מתקנים סולארים במחיר נמוך בכ-60% מתעריף החשמל הארצי צילום: אנלייט

אנלייט, דוראל ואלומיי יקימו מתקנים סולארים במחיר נמוך בכ-60% מתעריף החשמל הארצי

החברות הזוכות במכרז של רשות החשמל יקבלו רק 19 אגורות לקוט"ש לעומת 53 אגורות לקוט"ש - התעריף שמשלם הציבור הרחב; הבעיה: לזוכות עוד לא נקבעה שומת קרקע סופית על השטחים שעליהם אמורים לקום המתקנים הסולארים - מה שעלול לייקר בסופו של דבר את התעריף

14.07.2020, 15:35 | ליאור גוטמן

החברות אנלייט, דוראל ואלומיי קפיטל הן הזוכות במכרז של רשות החשמל להקמת מתקנים סולארים משולבי אגירת אנרגיה - כך הודיעה הבוקר הרשות. על פי ההודעה, החברות יקבלו רק 19.9 אגורות לקילוואט/שעה שיספקו - זאת לעומת תעריף של 53 אגורות לקוט"ש שהציבור משלם לחברת החשמל. כלומר, זכייתן במכרז מגלמת הנחה של 62% על תעריף החשמל הארצי.  

קראו עוד בכלכליסט

לפי רשות החשמל, במכרז השתתפו 15 מציעים שהגישו למעלה מ-45 הצעות. בסופו של דבר, מליאת רשות החשמל החליטה לקבל 11 הצעות של שלושה מציעים שונים (דוראל אנרגיה, אלומי קפיטל ואנלייט) בהספק מצטבר של 168 מגה-וואט. בעקבות הצלחת המכרז, צפויה רשות החשמל לפרסם עד סוף השנה מכרז נוסף שישלב אגירת חשמל, ללא מכסת ייצור קבועה מראש. 

מתקנים סולאריים של אנלייט, צילום: אנלייט מתקנים סולאריים של אנלייט | צילום: אנלייט מתקנים סולאריים של אנלייט, צילום: אנלייט

במשרדי הממשלה התרגשו מהמכרז ותוצאותיו. מדובר בהליך הראשון בישראל להקמת מערכות סולאריות קרקעיות שמושלבות בסוללות ליתיום-יון. כלומר, כאלה שבשעות היום יפיקו אנרגיה עבור רשת החשמל וגם יאפשרו לאגור חשמל לארבע שעות לפחות - מה שיאפשר לספק חשמל גם בשעות הלילה או בחורף כשמספר שעות השמש קטן יותר.

עד היום כל המתקנים שפעלו בישראל יכלו להגיע לתפוקה אופטימלית רק בשעות שבהן השמש זרחה ובעיקר בחודשי הקיץ, והם לא שילבו אגירת חשמל בשל עלות גבוהה מדי, מה שהפך את הנושא ללא כלכלי. בשנים האחרונות נרשמה צניחה במחירי האגירה, מה שאיפשר כאמור לפרסם מכרזי הקמה מבלי לסבסד אותם.

אולם בצד השמחה על המחיר הנמוך, בפועל התעריף עדיין אינו סופי: רשות מקרקעי ישראל, שעל השטחים שלה אמורים לקום המתקנים הסולארים, עוד לא קבעה שומת קרקע, והמציעים הגישו מסמכים עם "ניחוש" מטעמם כמה הם ישלמו לרמ"י.

שנית, כדי להגיע למאסה קריטית של ייצור חשמל עם אגירה, ועד לרמה של ויתור על חלק מתחנות הכוח הקונבנציונאליות או אפילו רק להשגת היעד הממשלתי של 30% אנרגיה "ירוקה" עד שנת 2030, רשות החשמל טוענת שיידרשו הפקעות קרקע בהיקף של כ-180 אלף דונם (פי שלוש וחצי משטחה המוניציפאלי של תל אביב).

כך או כך, שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, אמר היום ש"תוצאות המכרז - מבחינת המחיר הנמוך שקיבלנו ומבחינת הכמות הגדולה של החשמל שייאגר - סוללות את הדרך ליישום התוכנית שתהפוך את ישראל למובילה בייצור חשמל מהשמש".

איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל, בירך על המהלך והוסיף שהציפייה הייתה שמתוך כמות כוללת של 465 מגה-וואט שהוגשה, בפועל תאושר כמות משמעותית יותר לייצור: "ישראל זקוקה לאנרגיה מתחדשת ואנרגיה מתחדשת חייבת אגירה. אנו מצפים שבמכרזים הבאים רשות החשמל תאשר כמויות גדולות יותר ותאפשר לשוק לזנק קדימה", סיכם.

תגיות