אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההנחיות החדשות של משרד הבריאות: בלי תסמינים -אין בדיקה צילום: גטי אימג'ס

דיווח שוטף

ההנחיות החדשות של משרד הבריאות: בלי תסמינים -אין בדיקה

המשרד הורה לקופות החולים לא לבצע לאנשים בדיקות במידה ולא קיימים תסמיני קורונה - אלא אם שהו בבית עם חולה מאומת או שמוגדרים כאוכלוסיה בסיכון; 1,573 חולים מאומתים התגלו ב-24 שעות

15.07.2020, 17:18 | כלכליסט ו-ynet

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

17:15 - ההנחיות החדשות של משרד הבריאות: בלי תסמינים - אין בדיקה

 

משרד הבריאות משנה את מדיניות בדיקות הקורונה שלו והורה היום (רביעי) לקופות החולים שלא לבדוק אנשים ללא תסמיני קורונה - אלא אם שהו בבית עם חולה מאומת או שהם מוגדרים כאוכלוסייה בסיכון.

במשרד לוקחים צעד אחורה, כחודש וחצי לאחר הכרזת שר הבריאות יולי אדלשטיין על כוונתו להרחיב משמעותית את הנגישות לבדיקות וברקע העלייה החדה במספר הבדיקות המבוצעות מידי יום.

לקריאת מסמך ההנחיות המלא

במסמך נכתב בין היתר כי בדיקות קורונה על ידי קופות החולים במסגרת מרפאות הקהילה, תבוצענה במקרים הבאים: 

 

1 . כלל בעלי התסמינים הקליניים: חום 38 ומעלה או שיעול או קושי בנשימה או תסמין נשימתי חד אחר או שינוי/אובדן חוש טעם או ריח. בעלי נזלת כתסמין בודד לא יקבלו עדיפות על פי קריטריון זה.

 

2 . חסרי תסמינים קליניים, ייבדקו במקרים הבאים בלבד:

א. בני בית של חולה מאומת.

ב. עובר למוסד/ מסגרת טיפולית עם שיעור גבוה של אוכלוסייה בסיכון, כגון בית אבות או מוסד סיעודי. אם חוזר למוסד ממנו יצא, ייבדק רק אם אושפז במוסד רפואי טרם חזרתו.

ג. אנשים המיועדים לפרוצדורות אלקטיביות ובהן ניתוחים וטיפולים שונים.

ד. בדיקות מיוחדות באישור משרד הבריאות באוכלוסיות בעלות נגישות נמוכה לשירותי רפואה שיש חשד שנמצאים בסיכון לתחלואה למשל עקב תנאי צפיפות.

3 . מקרים מיוחדים לשיקול דעתו של הרופא המטפל ו/או הקופה המבטחת על פי הקצאה יומית של 5,000 בדיקות.

בחוזר מובהר כי אנשים אשר שוהים בבידוד ואינם מפתחים תסמינים לא יהיו זכאים לבדיקה, אלא אם הם משתייכים לקבוצות הספציפיות שיקבלו תעדוף.  

 

מספר בדיקות הקורונה הגיע כבר לשיא יומי של כמעט 29 אלף בדיקות. קופות החולים הזהירו בשבועות האחרונים כי הן אינן מסוגלות לעמוד בכמות הבדיקות המבוצעות.

בדיקת קורונה, צילום: גטי בדיקת קורונה | צילום: גטי בדיקת קורונה, צילום: גטי

 

במקביל, זמן ההמתנה לתוצאות הבדיקה התארך משמעותית ולעיתים הגיע לחמישה ימים, כאשר במשך כל הזמן הזה נבדקים נאלצו להישאר בבידוד בביתם.

לאחרונה התקיימו פגישות בין נציגי קופות החולים לבכירי משרד הבריאות ובהם מנכ"ל המשרד פרופ' חזי לוי בנושא, ולבסוף גובש הנוהל החדש.  

 

קרן שכטר אזולאי, ראש מחוז דרום במכבי שירותי בריאות, הסבירה כי יש צורך בשינוי מדיניות הבדיקות כדי להימנע מקריסה. "כרגע הבדיקות מפוצצות באנשים בריאים, ואנחנו צריכים לראות איך הרגולטור משנה את המדיניות שלו כדי שאדם שמידרדר באמת, יקבל בדיקה בזמן. אנחנו מנהלים אירוע סופר כאוטי, זה סוג של אירוע 9/11 של מערכת הבריאות ושל המערכות בכלל - ככל שיהיו יותר חולים נצטרך לשנות את מדיניות הבדיקות.

 

"אנחנו מבינים את הלחץ הציבורי. חולה אחד ללא תסמינים יכול להדביק אלפי אנשים, אבל ל-70% מאלו שמבצעים את הבדיקות אין בכלל תסמינים. אנחנו נמצאים במצב שבו המעבדות מפוצצות עוד לפני תחלואת החורף. החשש הוא שלא נוכל לספק לאנשים שמידרדרים בדיקה כדי לדעת אם יש להם קורונה או לא. אנחנו קונים שקט בעיקר ברמה הלאומית עם אנשים בריאים או א-סימפטומטיים".

בשבוע האחרון נרשם שיא נדבקים חדש בנגיף הקורונה בישראל - 1,719 נשאים מאומתים ביום אחד. התחלואה אמנם בשיאה, אך מומחים טוענים שהגל השני שונה באופיו מהגל הראשון.

לדברי שכטר אזולאי, נראה כי השוני הוא בעיקר באוכלוסייה החולה. "התחלואה בקורונה בגל השני היא בעיקר תחלואה של צעירים. רק 10% מהחיוביים בבדיקות נמצאים מעל גיל 60. נראה שהאוכלוסייה הזאת פיצחה את זה, לקחה אחריות ולכן רואים הרבה פחות חולים מגיל 60 פלוס".

"אין חיסון ואין תרופה לקורונה", הוסיפה בריאיון, "אבל יש מה לעשות בעניין ההדבקה שנמשכת בארץ - הריחוק החברתי, המסכה והגיינת הידיים בסוף מנצחים. בחודשים האחרונים פרקנו כל עול וחייבים לבצע מהלכים לכווץ את ההדבקה".

מיגור ההדבקה ולקיחת אחריות אישית בקרב הציבור, מסבירה שכטר אזולאי, קשור גם בלחץ האדיר שמופעל כעת על המעבדות בגלל ריבוי הבדיקות. "נושא הבדיקות הוא קריטי. ברמה הלאומית המעבדות פשוט מפוצצות וקורסות ועוד לא התחלנו את החורף. אנחנו חייבים להשתמש במשאב הזה בצורה מושכלת".

 

13:20 - ב-24 השעות האחרונות מספר דורשי העבודה החדשים יותר מכפול ממספר החוזרים מחל"ת

הדיווח האחרון אתמול ועד היום ב-7:00 התקבלו בשירות התעסוקה 1,517 דיווחים על חזרה לעבודה, ובמקביל נרשם מספר יותר מכפול של 3,289 דורשי עבודה חדשים. מאז תחילת ההקלות לשחרור המשק מהסגר הראשון, ב-19 באפריל התקבלו בשירות התעסוקה 402,746 דיווחים על חזרה לעבודה, ומנגד, נרשמו 158,266 דורשי עבודה חדשים. כיום רשומים בשירות התעסוקה 853,843 דורשי עבודה, מהם 575,163 בחל"ת. שיעור האבטלה עומד על 21%.

13:00 - הישראלים שוב מתחילים לאגור מזון ולבלות פחות

מנתוני השימוש בכרטיסי אשראי עולה כי בימים האחרונים חלה עלייה של 13% ברכישת מזון, וירידה בצריכה בתחום החינוך והפנאי. במסעדות נרשמה יציבות על אף המגבלות החדשות

(עירית אבישר)

12:30 - טרופר: "יש רעיונות איך לקיים הופעות בחוץ - ורק מחכים לאישור של שר הבריאות"

שר התרבות השתתף בוועדה לענייני ביקורת בכנסת ואמר כי יש הרבה מאוד רעיונות איך לעשות הופעות בחוץ – הופעות בדרייב אין, הופעות של קפסולות עם משפחות ועוד. לדבריו, את רוב הרעיונות כבר אישר המשנה למנכ"ל פרופ' גרוטו ומחכים לאישור סופי משר הבריאות. "אני מאמין שהוא ממתין לראות אם יהיה סגר או לא". עוד הוסיף טרופר, "אפשר להחזיר את עולם התרבות גם בתנאים אחרים. אם היו שומרים על הכללים כמו בתיאטראות לא היה גל שני". מנכ"לית בית ליסין, ציפי פינס אמרה בדיון, "אני מבקשת שתקצרו את המועד של הרגולציה כדי שנוכל לעבוד ולנצל את הסיוע שלכם להחיות את התיאטרון"

(מאיה שחל)

 

טבלת נדבקים על פי ישוב

 

 

 

11:00 - משרד הבריאות מעדכן: 1,573 מאומתים חדשים אתמול; מספר המונשמים עלה ל-57

משרד הבריאות מעדכן כי אתמול התגלו 1,573 מקרים חדשים, במתוך 30,297 הבדיקות שהתבצעו. נכון לשעה זו יש 22,704 חולים פעילים, מהם 195 חולים שמצבם מוגדר קשה.57 מונשמים. 375 נפטרים במצטבר מפרוץ המגפה.

חולים פעילים מול מחלימים

9:00 - חולה קורונה שהה בהפגנת העצמאים בכיכר רבין

החשש אומת: על רקע האזהרות והחששות מפני התקהלות בהפגנת העצמאים שהתקיימה בכיכר רבין בתל אביב במוצאי השבת, מנתוני מאגר איתור המקומות לחשיפה לנגיף הקורונה של משרד הבריאות עולה כי חולה מאומת שהה במקום בעת ההפגנה. על פי נתוני מרכז המידע והידע, אובחנו אתמול 1,561 איש כחיוביים לקורונה - ירידה קטנה ביחס ליום שלפני כן.

על פי המידע המופיע במאגר, בשבת שהה בכיכר רבין וברחוב אבן גבירול חולה מאומת בין השעות 19:00 ל-21:30 - שעות ההפגנה. עד כה לא ידוע על מפגינים שקיבלו הודעות איכון של השב"כ וחויבו להיכנס לבידוד בעקבות שהותם במקום.

 

נדבקים - כללי

 

 

07:00 - נתניהו הורה לבחון סגר בסופי השבוע ובלילות

 

בדיון שנערך אמש, רה"מ בנימין נתניהו ושר הביטחון בני גנץ הביעו עניין ברעיון לסגר חלקי במטרה לצמצם את הפגיעה בכלכלה. גנץ הוביל את ההתנגדות למגבלות נוספות, וגורם בכיר בליכוד אמר כי "נתניהו זועם".

 

 

שר הבריאות יולי אדלשטיין, צילום: אלי מנדלבאום שר הבריאות יולי אדלשטיין | צילום: אלי מנדלבאום שר הבריאות יולי אדלשטיין, צילום: אלי מנדלבאום

 

 

06:50 - אדלשטיין: "אלא אם יקרה נס, נלך לסגר"

 

שר הבריאות אומר כי תרחיש של סגר נוסף כמעט בלתי נמנע: "לא רואה אילו עוד כלים עומדים לרשותנו".  לדבריו , מה שאנחנו מסתכלים עליו זה שילוב. אם נגיע לסביבות 2,000 נדבקים חדשים ביממה, ולהמשך העלייה המדאיגה בחולים הקשים והמונשמים, כשהמערכת במצב כזה שאנחנו מקבלים מסרים מבתי חולים ששוקלים להפסיק את הרפואה האלקטיבית - אז בהחלט נבוא עם הצעות קשות". (אדיר ינקו)

 

06:00 - חרף הסגר: הוסרו המחסומים בשכונת רוממה שבירושלים

המחסומים בשכונת רוממה שבירושלים, שאמורה להיות בסגר עד יום שישי, הוסרו. בימים האחרונים התקיימו באזור הפגנות נגד הסגר, בטענה לאכיפה בררנית כלפי הציבור החרדי.

מפקד מחוז ירושלים במשטרה: 50 מפגינים נעצרו במחאה מחוץ למעון רה"מ

מפקד מחוז ירושלים במשטרה, ניצב דורון ידיד, עדכן בשעות הלילה כי במחאה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים נעצרו או עוכבו לחקירה בסך הכל 50 מפרי סדר. מהמשטרה נמסר כי "כוחות משטרת ישראל פזרו את מפרי הסדר, וכלל צירי התנועה פתוחים לתנועה. נעצרו או עוכבו 50 חשודים בחשד להפרת הסדר הציבורי, גרימת נזק לרכוש ותקיפה של שוטרים ואנשי תקשורת". עוד נכתב: "נאפשר את חופש הביטוי והמחאה לכלל הציבור, אך לא את הפגיעה באזרחים, שוטרים, אנשי תקשורת ורכוש הציבור".

(גלעד כהן)

תגיות