אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההון שלכם ביום שאחרי: חשיבותה של הצוואה צילום: יח"צ

ההון שלכם ביום שאחרי: חשיבותה של הצוואה

היעדר צוואה הוא מתכון בטוח לחיכוכים וסכסוכים במשפחה, אבל את המצב הזה אפשר למנוע כבר עכשיו - עם צוואה שמגדירה בדיוק מה יקרה ביום שאחרי

15.07.2020, 13:40 | בשיתוף עו"ד רן רייכמן
אנשים רבים נמנעים מהכנת צוואה, בעיקר משום שהם מאמינים שרכושם יתחלק בין בני המשפחה באופן שוויוני. אלא שבפועל, צוואה היא אחת הדרכים הטובות ביותר למנוע חיכוכים וסכסוכים, והיא מאפשרת לנו לקבוע את האופן שבו יחולקו הנכסים השונים בבוא העת. היא מאפשרת לנו לקבוע את החוקים בעצמנו, והיא חשובה למשל לאחר השלמתו של הליך גירושין, בעקבות שינוי בתא המשפחתי או כאשר יש לבעל ההון העדפה לחלוקה מסוימת, השונה מזו שעשויה להיקבע על פי חוק בהיעדר צוואה.

כדאי להכיר: איך כותבים צוואה?

במהותה, צוואה היא הצהרה המגדירה את האופן שבו יחולקו נכסים של אדם לאחר פטירתו. באופן כללי ניתן לבצע צוואה באחת מארבע דרכים המוכרות על פי החוק:

• צוואה בכתב יד

• צוואה הניתנת בפני עדים

• צוואה הניתנת בפני רשות

• צוואה בעל פה

במעמד כתיבת הצוואה ניתן לקבוע איך יחולק הרכוש, להגדיר הנחיות ברורות ותנאים ספציפיים, או לספק הנחיות כלליות. בנוסף ניתן לבצע בה תיקונים ושינויים עד למועד הפטירה, ועל פי החוק הצוואה האחרונה היא הקובעת.

צוואה מומלץ לבצע במצבים רבים, ובפרט כאשר קיים חשש מפני סכסוכים עתידיים. למשל, כאשר ישנו ידוע בציבור שיש להגדיר את מעמדו ואת זכויותיו בצוואה, כאשר נדרשת הסדרת זכויות בין בני זוג גרושים או בהליכי גירושין, או בהיעדר יורשים חוקיים (כדוגמת ילדים). בנוסף, אדם שמעוניין להוריש חלק מנכסיו לקרובי משפחה וחלק ליורשים שאינם קרובי משפחה, מומלץ שיערוך צוואה מבעוד מועד.

חלוקת ההון בין היורשים

לצוואה יש חשיבות רבה במיוחד כאשר יש לאדם מספר נכסים, או כאשר הוא מעוניין להוריש את הזכות על העסק המשפחתי לקרוב משפחה שאיננו היורש הטבעי. בהיעדר ירושה כתובה תיקבע שותפות שוויונית בין היורשים על העסק, מה שעשוי להוביל לחיכוכים רבים בין בני משפחה שכלל אינם מעוניינים בניהול העסק. מנגד, חלוקת ההון מאפשרת לקבוע תנאים והנחיות, להגדיר מי מבני המשפחה זכאי לחלק כזה או אחר בעיזבון, ואיך תחולק הירושה באופן המקובל על המוריש.

בנוסף, צוואה מאפשרת למוריש לקבוע למי יימסרו כספים מתוך קרנות השתלמות, קופות גמל וביטוחים שונים, ואף להגדיר קרן נאמנות. באמצעות קרן הנאמנות ניתן לספק שכבת הגנה משמעותית לילדים, לנכדים ואף לדורות הבאים, באופן שאיננו אפשרי על פי חוק הירושה.

הגנה זו על הרכוש ועל כלל היורשים היא חיונית, בפרט כאשר ישנה סיבה לדאגה באשר לאופן שבו ינוהל הון גדול מדי בידיו של יורש כזה או אחר. בנוסף, מי שבבעלותו מספר רב של עסקים או חברות בנות, נכסים רבים ורכוש משפחתי רחב היקף, בוודאי יעדיף למנות יורשים שונים לחלקים שונים בעיזבון, וכך להימנע ממצב שבו יורש יקבל חלק בירושה שהמוריש אינו מעוניין להעביר לו.

חלוקת הירושה למי שאיננו בן משפחה

ישנם מצבים רבים בהם יעדיף המוריש לקבוע זהותו של יורש שאיננו בן משפחה. אחת הדוגמאות המובהקות לכך היא מצב שבו מי שסועד את המוריש טרם מותו איננו בן משפחה או יורש טבעי, ולפיכך – על אף עזרתו הרבה והטיפול המסור לנפטר – הוא איננו זכאי לחלק מהירושה. במקרים מהסוג הזה אפשר ואף מומלץ להוסיף סעיף מיוחד בצוואה ולקבוע גם תרומה או תגמול למי שטיפל בנפטר וסעד אותו בימיו האחרונים.

עם זאת, חשוב לשלב בצוואה סעיף נוסף שמטרתו להבהיר כי תיקון זה בוצע בזמן שבו המוריש היה כשיר וצלול. במקרים רבים מקובל לצרף גם חוות דעת מקצועית של פסיכיאטר, במטרה למנוע כל ספק שמא הנפטר תיקן את צוואתו תחת השפעה בלתי הוגנת. התנהלות זו תמנע סכסוכים רבים בהמשך, הן בין היורשים החוקיים והן בין היורשים לבין גורמים אחרים שעשויים לתבוע את זכותם לחלק מהעיזבון.

תכנון מוקדם חוסך טעויות וחיכוכים

אם כן, מומלץ כי בעלי הון יערכו בירור בין היורשים העתידיים שלהם במטרה להבין את התוכניות ואת השאיפות שלהם לעתיד. זוהי נקודה חשובה בפרט כאשר ישנו עסק משפחתי, או כאשר העסק המשפחתי מורכב ממספר רב של עסקים וחברות. בשלב הזה ניתן לזהות מי כלל אינו מעוניין בניהול עסק כזה או אחר, ומי ניחן בכישורי ניהול מוגבלים למדי. בהתאם ניתן להעריך את שוויים של כלל הנכסים כדי להגדיר חלוקה נכונה ושוויונית בין היורשים.

הליכים אלה רגישים ומורכבים מאוד, ולכן מומלץ להיעזר באנשי המקצוע הטובים ביותר לכל אורך הדרך. עורך דין המומחה בירושות ובצוואות יסייע לכם להגדיר את המטרות המרכזיות, לנסח את הצוואה באופן מדויק ולקבוע את חלוקת הרכוש בלי להשפיע על מערכות היחסים המשפחתיות ועל הקשרים בין היורשים גם בעתיד.

לעוד פרטים

עו"ד רן רייכמן, בעליו של פירמת עורכי הדין המובילה בתחום הצוואה, הירושה והעיזבון

עו"ד רן רייכמן, צילום: יח"צ עו"ד רן רייכמן | צילום: יח"צ עו"ד רן רייכמן, צילום: יח"צ

תגיות

זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות