אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המערב: האקרים רוסים מנסים לגנוב מידע ממפתחי החיסון לקורונה צילום: גטי אימג'ס

המערב: האקרים רוסים מנסים לגנוב מידע ממפתחי החיסון לקורונה

בהודעה חריגה מאשימות בריטניה, ארה"ב וקנדה את מוסקבה כי קבוצת ההאקרים Cozy Bear, שלפי מומחים שייכת למודיעין הרוסי, תוקפת מוסדות מחקר אקדמיים ורפואיים המעורבים בפיתוח חיסון לנגיף. עוד קובעת לונדון: "רוסיה ניסתה לחבל בבחירות הכלליות אשתקד בבריטניה"

16.07.2020, 20:01 | שירות כלכליכסט

בריטניה, ארה"ב וקנדה האשימו אחר הצהריים (יום ה') את רוסיה כי היא מנסה לגנוב מידע מחוקרים הפועלים לפתח חיסון נגד נגיף הקורונה. בהודעה שמסר המרכז הלאומי להגנת סייבר של בריטניה, בתיאום עם הרשויות בקנדה ובארה"ב, טוענות שלוש המדינות כי קבוצת ההאקרים APT29 – המכונה גם Cozy Bear ולפי הטענות במערב שייכת למודיעין הרוסי – תוקפת מוסדות מחקר אקדמיים ומכוני מחקר של חברות תרופות המעורבים בפיתוח חיסון לנגיף.

קראו עוד בכלכליסט

לפי שלוש המדינות, גורמי מודיעין מעריכים כי ההתקפות העקביות והמתמשכות על המוסדות האלה נעשות בניסיון לגנוב מידע – ולא לפגוע במחקר. לא ברור אם עד כה הצליחו ההאקרים לגנוב בפועל מידע כלשהו, אבל לדברי המרכז הלאומי להגנת סייבר של בריטניה ההערכה היא שלא נגנב מידע סודי רפואי של אנשים פרטיים כלשהם. 

ולדימיר פוטין, צילום: איי אף פי ולדימיר פוטין | צילום: איי אף פי ולדימיר פוטין, צילום: איי אף פי

 

 

ארה"ב קבעה בעבר כי Cozy Bear היא אחת משתי קבוצות ההאקרים בעלות הקשרים לממשלת רוסיה שפרצו למחשבי הוועידה הדמוקרטית הארצית לפני הבחירות בארה"ב ב-2016 וגנבו ממנה אימיילים. הוועידה הדמוקרטית הארצית היא גוף של המפלגה הדמוקרטית. הפריצה ההיא עוררה בהמשך מהומה פוליטית בארה"ב, והייתה אחת הסיבות לכך שרוסיה הואשמה בהתערבות בבחירות בניסיון להביא לניצחונו של דונלד טראמפ. הקבוצה השנייה שהואשמה בפריצה היא זו שמכונה בדרך כלל Fancy Bear.

 

לא ברור אם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ידע על ניסיונות הפריצה למוסדות הפועלים לפיתוח חיסון, אבל גורמים רשמיים בבריטניה מעריכים כי מידע שיושג בפריצות כאלה ייחשב למודיעין רב ערך.

 

במקביל פרסמה אחר הצהריים גם קנדה הודעה, ובה מסרה כי איום סייבר מוגבר נשקף לארגוני בריאות קנדיים מצד האקרים רוסים במהלך מגפת הקורונה. בהודעה קראו הרשויות הקנדיות לארגונים אלה לנקוט משנה זהירות כדי להגן על עצמם מפני פריצות של האקרים.

באפריל השנה הזהירה סוכנות הגנת הסייבר של המחלקה לביטחון המולדת בארה"ב כי האקרים מנסים לפרוץ למחשביהם של חוקרים הקשורים לפיתוח חיסון לנגיף, ואז היא ציינה כי הגידול במספר האנשים שעובדים מהבית יצר להאקרים דרכים פוטנציאליות חדשות לבצע את זממם.

הבחירות והמסמכים המודלפים

 

ממש במקביל להודעה על הפריצות למוסדות המחקר האשימה אחר הצהריים בריטניה את מוסקבה כי ניסתה להתערב בחשאי בבחירות הכלליות שנערכו בדצמבר אשתקד בממלכה ולהשפיע על תוצאותיהן. בהודעה כתובה שמסר לחברי הפרלמנט הבריטי קבע שר החוץ דומיניק ראב כי "כמעט בטוח" ש"גורמים רוסיים" כלשהם ניסו להתערב בבחירות ההן. לדבריו הם עשו זאת באמצעות פרסום ברשת של מסמכים מודלפים שנגנבו מממשלת בריטניה.

המסמכים, שעסקו בשיחות הסחר בין בריטניה לארה"ב, שימשו את מנהיג מפלגת הלייבור בשעתו, ג'רמי קורבין, כדי לנסות לבסס את טענותיו שממשלת בריטניה בהובלת המפלגה השמרנית נערכת לקיים "מכירת חיסול" של שירות הבריאות הלאומי. לפי הערכות בבריטניה, המסמכים הללו הודלפו לרשת כבר כמה חודשים לפני שבמפלגת הלייבור החלו להשתמש בהם בקמפיין הבחירות, אבל עד אז הם זכו רק לתשומת לב מעטה.

בבחירות בדצמבר 2019 שבהן ניסתה לכאורה רוסיה להתערב, נזכיר, הנחילה המפלגה השמרנית בראשות בוריס ג'ונסון תבוסה היסטורית למפלגת הלייבור בראשותו של קורבין.

בוריס ג בוריס ג'ונסון | צילום: רויטרס בוריס ג

שר החוץ הבריטי ראב ציין אחר הצהריים כי אין ראיה לקמפיין רוסי נרחב שמטרתו הייתה לפגוע בבחירות בבריטניה, אך הדגיש שגם התערבות נקודתית-לכאורה כמו זו שזוהתה היא דבר לחלוטין בלתי מתקבל על הדעת. "ממשלת בריטניה שומרת לעצמה את הזכות להגיב בדרכים המתאימות בעתיד", הצהיר.

 

חבר בכיר בפרלמנט הרוסי, לאוניד סלוצקי, מיהר להגיב אחר הצהריים על הטענה הבריטית שרוסיה התערבה בבחירות, והזהיר כי ההאשמות הללו יפגעו עוד יותר ביחסים הגרועים ממילא בין שתי המדינות. לטענתו, ההאשמות הללו הן לא יותר מ"שטויות אנטי-רוסיות". סלוצקי הוא יו"ר ועדת יחסי החוץ של הדוּמה, הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי.

 

זמן קצר אחרי הצהרתו של סלוצקי מסר גם הקרמלין את תגובתו על שלל הטענות שהושמעו היום נגד מוסקבה. הוא אמר כי לרוסיה אין שום קשר לְהאקרים ולגניבה של מידע הקשור לחיסון לקורונה. דוברת משרד החוץ במוסקבה מסרה כי הטענות של בריטניה בנוגע להתערבות רוסית בבחירות "סותרות ולא ברורות".

מה יש בדו"ח החסוי?

 

שעות לפני הצהרתו של שר החוץ ראב נגד רוסיה הודיעה ועדת המודיעין והביטחון של הפרלמנט הבריטי כי בימים הקרובים תפרסם את הדו"ח שלה על טענות להתערבות רוסית בבחירות אשתקד. כעת היא מבטיחה שהדו"ח יתפרסם עוד לפני שהפרלמנט ייצא לחופשת הקיץ, המתחילה בשבוע הבא. הוועדה גיבשה את הדו"ח כבר בשנה שעברה, אבל עד כה לא יכלה לפרסם אותו משום שראש הממשלה ג'ונסון סירב לאפשר זאת. כדי שהדו"ח יתפרסם נדרש אישור מהממשלה.

ג'ונסון מתמודד זה חודשים ארוכים עם שאלות על ההחלטה שלא לפרסם את הדו"ח, במיוחד בצל התהייה מה נכתב בו בנוגע להתערבות של הרוסים בקמפיין הברקזיט ב-2016, הקמפיין שהוביל באותה שנה את הבריטים להצביע במשאל עם בעד פרישה מהאיחוד האירופי. ההחלטה לפרוש יצרה בבריטניה טלטלה פוליטית, מדינית וכלכלית שנמשכה יותר משלוש שנים ושטרם הסתיימה לגמרי.

מפלגת הלייבור שבאופוזיציה האשימה לאורך הדרך את הממשלה השמרנית כי היא נמנעת מפרסום הדו"ח משום שהוא יוביל להצפת שאלות בנוגע לקשרים בין רוסיה לבין מובילי הקמפיין למען פרישה מהאיחוד, שג'ונסון – לפני שהתמנה לראש הממשלה – היה מראשיהם.

בממשלתו של ג'ונסון דחו אחר הצהריים את הטענות שראב מסר את הצהרתו נגד רוסיה דווקא היום כדי להסיט את תשומת הלב מהודעת הוועדה של הפרלמנט על הכוונה לפרסם את הדו"ח בימים הקרובים.

תגיות