אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנליסט דאטה רפואי - בעקבות הקורונה דרושים מאות עובדים צילום: איי אף פי

אנליסט דאטה רפואי - בעקבות הקורונה דרושים מאות עובדים

מנתחי מידע רפואי היו נדרשים גם לפני התפרצות המגיפה אך הפכו למבוקשים אף יותר כעת. חסרים מאות עובדים במכוני המחקר, בתי החולים, קופות החולים ובכל סטארט-אפ רפואי, והשכר נע בין 12 ל-16 אלף שקל בחודש לעובד עם שנתיים ניסיון; "כל מי שירצה להיות שחקן בזירה הרפואית יצטרך להכשיר כוח אדם שיהיה אמון על ניתוח וניהול הדאטה ולכן הדרישה רק תגבר"

22.07.2020, 14:51 | מעין מנלה

בימים של מגיפה עולמית, כאשר כולנו צורכים מדי יום נתונים על חולים, מחלימים ומתים מקורונה, מנסים להבין גרפים וטבלאות יש ביקוש הולך וגובר לאנשים שיודעים להפיק תובנות מנתונים רפואיים. מנתחי ביג דאטה רפואי הפך להיות אחד המקצועות המבוקשים בתעשייה. אנליסטים נדרשים היום, במיוחד אבל לא רק, לאור התפרצות נגיף הקורונה בכל מכון מחקר, בית חולים, קופת חולים, חברות ביטוח רפואי, פארמה וסטארט-אפ רפואי.

קראו עוד בכלכליסט

היום עובדים כאנליסטים של דאטה רפואי כ-500 עובדים בבתי חולים, קופות החולים, חברות הפארמה וחברות הביטוח הרפואי והדרישה רק גדלה. בנוסף, יש דרישה עצומה לאנשים מקצוע בחברות ביומד, אינפומד, קרנות הון סיכון בתחום הרפואה או הבריאות הדיגיטלית וסטארטאפים רפואיים בתחום. בישראל יש למעלה מ-500 חברות כאלה בנוסף לעשרות חברות זרות כאלה הפעילות בישראל. לשם דוגמא, לצד מרכז החדשנות ARC בשיבא העוסק בבריאות דיגיטלית הוקמה קרן הון סיכון עם חברת Triventure שמטרתה להשקיע בסטארטפים רפואיים בתחומי הרפואה הדיגיטלית, בינה מלאכותית, מציאות מדומה, טלה-רפואה ועוד, כאשר יותר מ-500 עיסקאות הון סיכון ייבחנו מדי שנה.

ד"ר רפאל ברכאן, צילום: יח"צ ד"ר רפאל ברכאן | צילום: יח"צ ד"ר רפאל ברכאן, צילום: יח"צ

"הצורך בכוח אדם קיים כרגע ורק יילך וייגבר. הקורונה האיצה ושיחררה חסמים ופקקים גם בקופות החולים, גם בבתי החולים, אין ברירה, כל מי שירצה להיות שחקן בזירה הרפואית יצטרך להכשיר כוח אדם שיהיה אמון על ניתוח וניהול הדאטה שלו ולכן הדרישה רק תלך ותגבר", אומר ד"ר רפאל ברכאן, ראש רשות למחקר, חדשנות ובינלאומיות ב-HIT והוגה התכנית ללימודי תואר ראשון (B.Sc) בטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה.

 

דאטה אנליסט הוא מקצוע מבוקש כאשר לפי דו"ח שפורסם על ידי Forbes הביקוש למדעני נתונים לקראת 2021 יאמיר ב- 28%, ו-59% מן המשרות המוצעות יהיה בתחום הכספים והביטוח, שירותים מקצועיים וטכנולוגיות מידע, לרבות תחום הבריאות הדיגיטלית. לפי הרווארד ביזנס ריוויו (HBR) נדרשים עוד 80% מספר מדעני הנתונים שכבר קיימים היום, כלומר יש צורך במספר כמעט כפול של בעלי מקצוע.

 

לפי נתונים של חברת ההשמה אתוסיה הנכונים לחודש אפריל שכר של דאטה אנליסט ללא ניסיון נע בין 10-12 אלף שקלים בחודש, עם שנתיים ניסיון השכר נע בין 12 ל-16 אלף שקל בחודש, ושכר של אנליסט מנוסה עם חמש עד שמונה שנות ניסיון נע בין 17 ל-24 אלף שקל בחודש. מנהל צוות אנליסטים משתכר בין 24 ל-26 אלף שקלים בחודש ומנהל מנוסה עם חמש ומעלה שנות ניסיון משתכר בין 27 ל-30 אלף שקלים בחודש.

 

רובוט שמסייע לחולה קורונה בבית חולים באיטליה, ארכיון, צילום: איי אף פי רובוט שמסייע לחולה קורונה בבית חולים באיטליה, ארכיון | צילום: איי אף פי רובוט שמסייע לחולה קורונה בבית חולים באיטליה, ארכיון, צילום: איי אף פי

יש שני סוגים של דאטה רפואי, הראשון הוא המסורתי, התיק הרפואי שנמצא בקופות החולים ובבתי החולים. הסוג השני הוא המידע שנוצר על ידי המטופלים עצמם בשעונים חכמים, אפליקציות סלולריות, אינטראקציות עם הקופות וביקורים וירטואליים. "אחת הבעיות הקשות היא שיש תהום בין המידע המסורתי לבין זה המופק על ידי הפציינטים מכיוון שאי אפשר להכניס את המידע הזה לתיק הרפואי מסיבות רגולטוריות וכן מכיוון שהוא דורש ולידציה. התהום הזאת היא אתגר שקיים בכל העולם וכאן קיימת גם סוגיית ההון האנושי", אומר ד"ר ברכאן. "מכיוון שלצוות הרפואי אין את היכולת לנתח את הדאטה צריך שכבה שלמה של אנשים שיהיו אמונים על עידו המידע וגזירת התובנות הקליניות. יש צורך באנשים שמצד אחד יידעו לנתח את המידע ומצד שני יבינו מספיק בעולם הרפואה".

האנשים שמאיישים את תפקידי האנליסטים דאטה רפואי הם טכנולוגים, מהנדסי תוכנה, מערכות מידע אשר לוקח כשנה עד שמכשירים אותם לעולם הרפואה. "יש צורך באנשים שיאספו, ינקו ויעבדו דאטה וכן יהיו עם הבסיס הביו-רפואי של הקונטקסט של אותו המידע. גם אנשים שיש להם רקע במדעי המחשב וביולוגיה ייקח להם שנה לפחות להיות יעילים בתעשייה", הוא אומר. לכן יש צורך היום אבל אין כרגע הכשרה או מסלול של הסבה מהיר לתפקיד. במרכז הטכנולוגי חולון יש תוכנית ללימודי תואר ראשון בטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה שתיתן מענה לצורך בעוד מספר שנים, לא באופן מיידי.

תגיות