אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך למפלצת גמל ופנסיה? אלטשולר שחם יוצאת לקרב על הלמן־אלדובי צילום: יחצ

בדרך למפלצת גמל ופנסיה? אלטשולר שחם יוצאת לקרב על הלמן־אלדובי

החברה־הבת של בית ההשקעות מציעה לרכוש את מניות המתחרה תמורת 230 מיליון שקל — פרמיה של 116% על מחיר השוק. אם המיזוג יתממש, ויעבור את רשות שוק ההון, תנהל החברה 175 מיליארד שקל

23.07.2020, 07:17 | חזי שטרנליכט ונעמי צורף

הקפיצה הגדולה הבאה של אלטשולר שחם גמל ופנסיה? החברה־הבת של בית ההשקעות אלטשולר שחם הודיעה אתמול כי היא מציעה לרכוש את כל מניות בית ההשקעות הלמן־אלדובי, באמצעות מיזוג משולש הופכי, לפי מחיר של 6.6 שקל למניה ובתמורה של 230 מיליון שקל. מדובר בפרמיה של 116% על שווי השוק של הלמן־אלדובי בבורסה ערב פרסום ההצעה, שעמד על 104 מיליון שקל. 

קראו עוד בכלכליסט

בעקבות ההצעה שהוגשה לדירקטוריון הלמן־אלדובי ללא תיאום עימו או עם החברה, זינקו מניות שתי החברות. מניית הלמן־אלדובי קפצה ב־102%, כך שבית ההשקעות הכפיל את שוויו וסיים את המסחר בשווי שוק של כ־192 מיליון שקל. מניית אלטשולר שחם גמל ופנסיה הגיבה בצורה מתונה יותר, עלתה ב־8.8% וסיימה את היום עם שווי שוק של 2.9 מיליארד שקל.

רוני הלמן, ממייסדי הלמן אלדובי, צילום: אוראל כהן רוני הלמן, ממייסדי הלמן אלדובי | צילום: אוראל כהן רוני הלמן, ממייסדי הלמן אלדובי, צילום: אוראל כהן

החברה הממוזגת תתקרב לרף המותר — 15% מהשוק

על מנת שהעסקה תצא לפועל, צריך דירקטוריון הלמן־אלדובי לאשר אותה, ולאחר מכן צריכה ההצעה של אלטשולר שחם גמל ופנסיה גם לזכות ברוב באסיפת בעלי המניות של בית ההשקעות. ככל הידוע, מייסדי בית ההשקעות — רוני הלמן ואורי אלדובי, שמכהן כיו"ר — אינם מעוניינים למכור אותו. כמו כן, יהיה צורך בקבלת אישור מטעם רשות שוק ההון, שם העסקה עשויה להיתקל במכשול. לפי התקנות, רשות שוק ההון מנועה מלאשר מיזוג בתחום הגמל והפנסיה שייצור חברה שבאותו הרגע חולשת על יותר מ־15% ממנו. החברה הממוזגת של אלטשולר שחם גמל ופנסיה והלמן־אלדובי, אם תקום, נושקת לרף זה (ראו הרחבה בהמשך).

אם יחליטו דירקטוריון הלמן־אלדובי ובעלי המניות של החברה לקבל את ההצעה של אלטשולר שחם גמל ופנסיה, ואם יתקבלו כל האישורים הנדרשים והעסקה תצא לפועל, יקבלו לידיהם הלמן ואלדובי 15.4 מיליון שקל ו־15.7 מיליון שקל בהתאמה עבור המניות שלהם (6.8% ו־7% בהתאמה). שותפיהם לשליטה, שמוחזקת בידי החברה המשותפת הלמן־אלדובי פיננסים — אייזיק סיטון (8.2%), פיטר פרידמן (12%) ומשפחת יזרעאל (13.7%) — צפויים לקבל 18.8 מיליון שקל, 28.1 מיליון שקל ו־30.9 מיליון שקל בהתאמה. מרוויח גדול נוסף, שלא לומר המרכזי, הוא בית ההשקעות איי.בי.איי, שמחזיק ב־33.4% ממניות הלמן־אלדובי. אם העסקה אכן תתממש, יקבל בית ההשקעות לידיו כמעט 77 מיליון שקל.

אלטשולר שחם גמל ופנסיה היא חברת הגמל הגדולה בישראל בפער גדול עם נתח שוק שנושק ל־22%. הסיבה המרכזית לכך שהיא לוטשת עיניים להלמן־אלדובי היא רצונה להעמיק נוכחות בשוק החיסכון ארוך הטווח, בדגש על שוק הפנסיה, שבו היא שחקנית צומחת מאוד אך עדיין קטנה מאוד, וכן כדי לחזק את מעמדה בשוק הגמל.

נכון לסוף הרבעון הראשון, היקף הנכסים המנוהל של אלטשולר שחם גמל ופנסיה עמד על 112.5 מיליארד שקל. היקף הנכסים המנוהל בגמל עמד על 42.3 מיליארד שקל, ונתח השוק על 21.5% (בתחום קופות הגמל בלבד). בצירוף הנכסים המנוהלים בגמל של הלמן־אלדובי, שעומדים על 13.7 מיליארד שקל (נתח שוק של 7%), תתקבל מפלצת שתנהל 56 מיליארד שקל ותחלוש על 28.5% משוק קופות הגמל.

היקף הנכסים שאלטשולר שחם גמל ופנסיה מנהלת בתחום הפנסיה עמד בסוף הרבעון הראשון על 8.5 מיליארד שקל, (נתח שוק של 2.5%), כך שנכסי הפנסיה של הלמן־אלדובי, שעומדים על 3.9 מיליארד שקל (נתח שוק של 1.14%), יוכלו להגדיל את היקף הנכסים המנוהלים בפנסיה של אלטשולר שחם גמל ופנסיה בקרוב ל־50%, והם יסתכמו ב־12.4 מיליארד שקל, אם העסקה תצא לפועל, כך שנתח השוק של החברה הממוזגת בשוק הפנסיה יעמוד על 3.7%. היקף הנכסים הכולל בחברה הממוזגת, אם אכן תהיה כזו בסופו של דבר, יסתכם ב־175 מיליארד שקל.

אם הצעת אלטשולר שחם גמל ופנסיה תבשיל לכדי עסקה, היא עשויה לגרור אחריה פיטורים. באלטשולר שחם גמל ופנסיה יש 700 עובדים והלמן־אלדובי מעסיקה 300 עובדים. בשל החפיפה בפעילויות, סביר להניח שמיזוג בין השתיים יוביל להתייעלות בדמות פיטורים.

יאיר לוינשטיין, מנכ"ל חברת הגמל של אלטשולר שחם יאיר לוינשטיין, מנכ"ל חברת הגמל של אלטשולר שחם יאיר לוינשטיין, מנכ"ל חברת הגמל של אלטשולר שחם

גם הפניקס וקרן בריטית לטשו עיניים להלמן־אלדובי

אלטשולר שחם גמל ופנסיה אינה החברה הראשונה שלוטשת עיניים להלמן־אלדובי. כפי שנחשף בכלכליסט בנובמבר האחרון, חברת הביטוח הפניקס הציעה לקנות את פעילות הגמל והפנסיה בתמורה ל־210 מיליון שקל. באותה עת שיקף המחיר פרמיה של 29% על שווי בית ההשקעות כולו. ההצעה, שלא הבשילה, היתה אחד המהלכים הראשונים של המנכ"ל הטרי באותה עת, אייל בן־סימון, שהחליף את אייל לפידות, לאחר שזה עזב את הפניקס כדי לנהל את שיכון ובינוי. מאז הוא פוטר מהחברה בידי בעל השליטה נתי סיידוף.

חודש לאחר מכן נחשף בכלכליסט כי דירקטוריון הלמן־אלדובי קיבל הצעה נוספת, הפעם לרכישת בית ההשקעות כולו. את ההצעה הגישה קרן ההשקעות הבריטית פולן סטריט קפיטל (Pollen Street Capital), שנקבה במחיר של 260 מיליון שקל. באותה עת שווי זה היה כפול משווי השוק של הלמן־אלדובי. אלדובי עצמו ומנכ"ל בית ההשקעות רמי דרור אף טסו ללונדון כדי לפגוש את אנשי הקרן, אך גם במקרה זה ההצעה לא הבשילה לעסקה.

מהלמן־אלדובי נמסר: "בית ההשקעות מקבל מעת לעת פניות לרכישת מניות החברה והחברות־הבנות. מדובר בפנייה ראשונית שטרם נדונה או נבחנה. החברה תמשיך לעדכן ולדווח בנושא על פי כל דין".

תגיות