אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל והודו יבחנו יחד טכנולוגיות לזיהוי מהיר של חולי קורונה צילום: איי אף פי

ישראל והודו יבחנו יחד טכנולוגיות לזיהוי מהיר של חולי קורונה

משלחת שיוביל משרד הביטחון תצא לניו דלהי לסדרת ניסויים בארבע טכנולוגיות מבטיחות, לזיהוי הנגיף תוך דקה באמצעות בדיקה קולית, בדיקת אוויר נשוף ובדיקות רוק

23.07.2020, 13:59 | אודי עציון

בשבועות הקרובים ימריא מישראל לניו-דלהי מטוס מיוחד עם משלחת של מנהל פיתוח אמצעי הלחימה במשרד הביטחון (מפא"ת). המטרה: ניסוי ישראלי הודי רחב היקף, שיבחן ארבע טכנולוגיות לאיתור מהיר של חולי קורונה.

קראו עוד בכלכליסט

המבצע, המשותף למשרדי החוץ, הביטחון והבריאות, ביחד עם משרד המדען הראשי ההודי, יהיה השלב הסופי במחקר שמתקיים בארץ כבר כמה חודשים. הטיסה המיוחדת, שעליה יהיה שגריר ישראל בהודו, ד"ר רון מלכא, אף תביא להודו טכנולוגיות ישראליות מתקדמות, שנתרמו על ידי משרד החוץ והמגזר הפרטי ונועדו לסייע להודו להתמודד עם משבר הקורונה החריף במדינה. עוד יהיו על הטיסה מכונות הנשמה המיוצאות להודו באישור חריג.

ד"ר דני גולד, ראש מפא"ת, צילום: משרד הביטחון ד"ר דני גולד, ראש מפא"ת | צילום: משרד הביטחון ד"ר דני גולד, ראש מפא"ת, צילום: משרד הביטחון

מאז פרוץ המגיפה, בחנה מפא"ת עשרות רבות של טכנולוגיות זיהוי וגילוי. חלקן הבשילו ועמדו בהצלחה בניסויים בארץ, אך על מנת להשלים את המחקר ולהוכיח את יעילותן, יש לנסות אותן על היקף רחב של נבדקים וחולים מאומתים, ניסויים שקיים קושי לבצע במדינת ישראל בזמן קצר. שיתוף הפעולה בין ישראל להודו יאפשר למשלחת לאסוף עשרות אלפי דגימות בתוך עשרה ימים בלבד ולהעבירן לפיענוח במערכות מחשב מבוססות בינה מלאכותית. דיגום מאסיבי זה יאפשר לקצר תהליכים ולקדם את אישור הטכנולוגיות. כל הבדיקות יתוקפו בעזרת בדיקת PCR.

"המטרה היא לבצע בהודו עשרות אלפי בדיקות, שייבחנו במקביל מול בדיקת PCR מוכחות, כדי לוודא את אמינות התוצאות", אמר היום ד"ר דני גולד, ראש מפא"ת. "מדובר בבדיקות שאת התוצאה שלהן אפשר לקבל בתוך לא יותר מדקה, ויאפשרו לנו בהמשך לפתוח את המשק תחת בקרה".

הודו עדיין נאבקת בגל הראשון של הנגיף

הודו עדיין נאבקת בגל הראשון של הנגיף. עד כה אותרו בה יותר מ-1.4 מיליון נשאים ויותר מ-28 אלף הודים מתו מקורונה. במסגרת התהדקות היחסים בין המדינות, שמתבטאת בין השאר בהפיכת הודו ללקוחה הגדולה ביותר של התעשיות הביטחוניות הישראליות, כבר מתחילת משבר הקורונה סיכמו המדינות על הגשת סיוע הדדי ועל שיתוף פעולה טכנולוגי ומחקרי. ממשלת הודו מעמידה לטובת הניסוי צוות מקומי, המונה כ-100 אנשי מקצוע לתמיכה בפעילות ועשרות רבות של אנשים בשלב הקמת מתחמי הבידוק, שיתופעלו במשותף על-ידי צוותים ישראלים והודים.

המשלחת הישראלית מונה כ-20 איש ממשרדי הביטחון, הבריאות, צה"ל והתעשיות הרלוונטיות. בראשה יעמדו שגריר ישראל בהודו, ד"ר רון מלכא ונספח צה"ל ומשרד הביטחון בהודו, אל"ם אסף מלר. המשלחת תובל מקצועית על-ידי פרופ' נתי קלר, מומחה למחלות זיהומיות במרכז שיבא תל השומר, ואיתי גורדון, ראש תחום החדשנות במשרד הבריאות. לצד אנשי מפא"ת יצטרפו למשלחת גם מהנדסים ומפתחים מהחברות שפיתחו את טכנולוגיות האבחון החדשניות.

תחנת של היבדק וסע, צילום: שאול גולן תחנת של היבדק וסע | צילום: שאול גולן תחנת של היבדק וסע, צילום: שאול גולן

ארבע הטכנולוגיות שייבדקו בהודו הן: ניתוח גלי קול, בדיקת ינשוף-זיהוי מבוסס גלי טרה-הרץ, זיהוי איזותרמי ובדיקת חומצות פוליאמיניות. המשותף לכולן הוא היכולת לאבחן את נוכחות הנגיף בגוף בצורה מהירה, לפעמים תוך דקות ספורות. פיתוח יכולות אבחון הוא יעד לאומי של ישראל ושל מדינות רבות בעולם, שכן זוהי הדרך היעילה ביותר לקטוע שרשראות ההדבקה, למנוע בידוד ממושך ולאפשר פתיחה מחודשת של הכלכלה העולמית.

ניתוח גלי קול - בדיקה קולית מקוונת, מבוססת בינה מלאכותית, שמטרתה לזהות חשד להימצאות נגיף הקורונה והידרדרות במערכת הנשימה, באמצעות ניתוח קולו של האדם בלבד וזיהוי שינויים האופייניים לקול של חולה בנגיף.

בדיקת ינשוף - זיהוי מבוסס גלי טרה-הרץ - הפרויקט לגילוי קורונה בנשיפה הינו פרויקט עתיר ידע ומולטידסציפלינרי המשלב את קצה הטכנולוגיה בתחומי הספקטרוסקופיה בטרה-הרץ, חומרים ובינה מלאכותית. השאיפה היא להיות מסוגלים לגלות את הנגיף ואת תוצריו בנשיפה של אדם לאחר סריקה ועיבוד קצר ברמת אמינות גבוהה מאוד. לכשהמוצר יוגדר כמבצעי, הוא צפוי להסיר חסמים טכנולוגיים משמעותיים באבחון בנשיפה, דבר שעשוי לחולל מהפכה בעולם האבחון הרפואי. לצורך הבדיקה פותחה ערכת דיגום סטרילית, הנוטלת דגימת נשיפה ואחרי ניתוח באמצעות בינה מלאכותית ניתן יהיה לזהות נוכחות של הווירוס.

זיהוי איזותרמי - שיטה ביוכימית המאפשרת את זיהוי הנגיף בדגימת רוק. פותחה ערכת דגימה זולה לייצור, המזהה את נוכחות הנגיף בעזרת תגובה כימית לחימום של כ-60 מעלות. הערכה מתאימה לשימוש ביתי ונותנת תוצאה בתוך 30 דקות.

חומצות פוליאמיניות - שיטה ביוכימית המאפשרת זיהוי חלבונים בתוצרי נגיף הקורונה הנאספים בדגימת רוק. באמצעות מכשור מתאים, ניתן לבצע ניתוח של הדגימה תוך מס' דקות.

"משרד הביטחון כולו מגויס למאבק בקורונה", אמר שר הביטחון בני גנץ. "אנו מקווים כי המחקר והפיתוח המאומץ שמובילה מפא"ת, יחד עם האקדמיה והתעשיות המצוינות שלנו, יביאו לפריצת דרך שתשנה את האופן שבו אנו מאבחנים את הנגיף ונלחמים בו, ויהיו 'שובר שוויון' בהנעת הכלכלה מחדש".

שר החוץ גבי אשכנזי הוסיף: "מתחילת משבר הקורונה העולמי משרד החוץ פועל לקידום שיתופי פעולה בינלאומיים ומתן סיוע להתמודדות עם המגיפה. אני רואה חשיבות עצומה בשיתוף הפעולה עם הודו במאבק בקורונה. המבצע הזה מעביר מסר של ידידות וסולידריות ומהווה הזדמנות לשיתוף פעולה מדעי וטכנולוגי ייחודי שיכול לסייע לישראל, להודו ולעולם כולו".

תגיות