אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היעד של גמזו: להעביר את חקירות ההדבקה ממשרד הבריאות לביטחון צילום: אוהד צויגנברג, דנה קופל

היעד של גמזו: להעביר את חקירות ההדבקה ממשרד הבריאות לביטחון

אחרי הפגישות עם שר הביטחון גנץ, פרויקטור הקורונה פועל להוצאת המערך האפידמיולוגי כולו ממשרד הבריאות. בכירים במשרד טענו עם זאת כי המערך עצמו יישאר אצלם: "מה שאולי ייצא החוצה הוא החלק של איתור המגעים. זה רק מרכיב מסוים בחקירה". 1,000 חיילים משוחררים יגויסו לחקירות?

26.07.2020, 10:38 | אדיר ינקו, ynet
פרופ' רוני גמזו, שמונה בשבוע שעבר ל"פרויקטור הקורונה", מקדם את הוצאת מערך החקירות האפידמיולוגיות כולו מידי משרד הבריאות והעברתו למשרד הביטחון. הנושא נידון בפגישה שקיים במשרד ביום שישי.

 

 

קראו עוד בכלכליסט

 

עם זאת, אחת האפשרויות שנבחנות היא הוצאת רק החלק של איתור המגעים עם חולים ממשרד הבריאות לצבא, וזאת בהמשך לפגישה שהתקיימה אתמול (שבת) בין גמזו לשר הביטחון בני גנץ.

 

מימין: בני גנץ ורוני גמזו, צילום: אוהד צויגנברג, דנה קופל מימין: בני גנץ ורוני גמזו | צילום: אוהד צויגנברג, דנה קופל מימין: בני גנץ ורוני גמזו, צילום: אוהד צויגנברג, דנה קופל

 

בכירים במשרד הבריאות הבהירו כי המערך יישאר בידיהם. "צריך לשפר את המערך עם גורמים נוספים ובאחריות המשרד", אמר בכיר. "החקירות האפידמיולוגיות יישארו במשרד הבריאות", הבהיר בכיר אחר. "מה שאולי ייצא החוצה הוא החלק של איתור המגעים על ידי מתחקרים. זה רק מרכיב מסוים בחקירה".

 

גמזו וגנץ דנו גם בהקמה מהירה של מערך חקירות אפידימיולוגיות על ידי מערכת הביטחון, שיקלוט כאלף חוקרים לקטיעת שרשרת ההדבקה. בדיון עלתה האפשרות שהחוקרים שייקלטו יהיו חיילים משוחררים מצה"ל כעבודה במשרה מלאה, כאלה ששירתו עד לימים האחרונים במערכים כמו מצ"ח, אמ"ן וחיל האוויר, ולקחו חלק במסגרת תפקידם וניסיונם בהפיכת נתונים לתמונת מצב ברורה ומיידית, לצד בקיאותם במתודולוגיית חקירה. עם זאת, כעת מתברר כאמור, כי גמזו מקדם מהלך לפיו האחריות של מערך החקירות כלל לא תהיה בידי משרד הבריאות אלא תועבר לצה"ל.

 

מערך החקירות האפידמיולוגיות של משרד הבריאות עמד למעשה על סף קריסה, וזאת בעקבות מצוקה חמורה של כוח אדם, ביחס של אלפי נחקרים מיועדים לכל חוקר. מי שאמונות כעת על ביצוע החקירות הן אחיות בריאות הציבור בלשכות הבריאות של המשרד ברחבי הארץ, כאשר בשיא המשבר היו 27 אחיות כאלו בלבד שהיו אמורות לחקור מעל ל-1000 חולים מאומתים חדשים שהתגלו מידי יום. מאז מספר המאובחנים עלה עוד יותר, אך מנגד גויסו סטודנטים וחיילי מילואים לטובת ביצוע החקירות.

 

מינויו של גמזו יצא לפועל לאחר שפרופ' גבי ברבש, שכמו גמזו גם הוא שימש הן כמנהל בית החולים איכילוב בתל אביב והן כמנכ"ל משרד הבריאות, ויתר על התפקיד. במסיבת עיתונאים שהתקיימה בחמישי בערב בהשתתפות גמזו וראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הבריאות יולי אדלשטיין ומנכ"ל המשרד פרופ' חזי לוי, הגיב נתניהו לעובדה כי למעשה הפרויקטור גמזו מונה מבלי סמכויות מוגדרות.

 

"לפרופ' גמזו יש משימה אחת גדולה - קטיעת שרשרת ההדבקה", אמר נתניהו. "לצורך זה יינתנו לו כל הסמכויות בשלושה תחומים - בדיקות, חקירות ובידודים. פרופ' גמזו ינהל את מערך הבדיקות לגילוי הקורונה בכל המעבדות ברחבי המדינה, הוא ינהל את מערך החקירות האפידימיולוגיות וינהל את מערך הבידוד של הנשאים והחולים שאותרו כדי לקטוע את שרשרת ההדבקה".

 

בתוך כך, הבוקר פרסם מרכז המידע והידע הלאומי את נתוני הקורונה של שבת. 1,101 אובחנו בלבד , אך מספר הבדיקות היה נמוך בדומה לשבתות אחרות ועמד על 14,358 בלבד (ללא מחלימים). 311 חולים נמצאים כעת במצב קשה ו-457 מתו עד כה. בשבוע האחרון נרשמה התייצבות ואף ירידה בקצב גידול המאובחנים היומי, כמו גם בקיצוב גידול החולים במצב קשה.

תגיות