אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המל"ט הישראלי החדש שמיועד לחיל האוויר הגרמני המריא לטיסת בכורה צילום: דוברות משרד הביטחון

המל"ט הישראלי החדש שמיועד לחיל האוויר הגרמני המריא לטיסת בכורה

לפני שנתיים נחתמה עסקה לאספקת 7 מל"טי הרון-TP בין התעשייה האווירית ואיירבאס לחיל האוויר הגרמני. היקף העסקה: 600 מיליון דולר. המל"ט הראשון יימסר לגרמנים בעוד כחצי שנה

26.07.2020, 15:00 | אודי עציון

שנתיים אחרי חתימת העסקה למכירה שבעה מל"טי הרון-TP בידי התעשייה האווירית ואיירבאס לחיל האוויר הגרמני, המריא המל"ט הראשון בסדרה. הטיסה התבצעה מבסיס חיל האוויר הישראלי בדרום הארץ. בגלל הקורונה הגרמנים נאלצו לצפות באירוע בזום בארצם.

קראו עוד בכלכליסט

ההרון-TP, המשרת גם בחיל האוויר, הוא אחד המל"טים הגדולים בעולם, עם מוטת כנף באורך של 26 מטר, וכושר נשיאה של יותר משני טונות. הוא מסוגל לשאת אמצעי תצפית, תקשורת ולוחמה אלקטרונית, ולפי פרסומים בגרמניה מתנהל בה דיונים לגבי ציודו גם בחימוש לתקיפה.

במסגרת העסקה, בסך 600 מיליון דולר, מוצבים בבסיס תל נוף אנשי חיל האוויר הגרמני, לקבלת הדרכות ואימונים בהטסת המל"ט. בגלל מורכבותה, העסקה מנוהלת בידי מנהלת המל"טים במשרד הביטחון, במקביל לתעשייה האווירית ולאיירבאס שותפתה.

הגרסה הגרמנית מצוידת במערכות שיאפשרו למל"ט לטוס בנתיבי טיסה אזרחיים, כמו מערכות נגד התנגשות. על כנפיו הותקנו מערכות נגד התקרחות, הנדרשות לטיסה בטוחה במזג האוויר צפון אירופי.

המל"ט הרון-TP, צילום: דוברות משרד הביטחון המל"ט הרון-TP | צילום: דוברות משרד הביטחון המל"ט הרון-TP, צילום: דוברות משרד הביטחון

ראש מנהלת המל"טים במפא"ת שבמשרד הביטחון, אל"ם (מיל') ח', אמר כי "זהו שלב משמעותי והיסטורי בשיתוף הפעולה האסטרטגי בין ישראל וגרמניה, שבו מל"ט מפיתוח וייצור ישראלי, המיוצר עבור חיל האוויר הגרמני, ממריא לטיסת בכורה בשמי מדינת ישראל".

"אנחנו עומדים בזמנים, למרות הקורונה", אמר לכלכליסט סמנכ"ל התעשייה האווירית ומנהל חטיבת כלי טיס צבאיים, משה לוי. "המטוס הראשון יימסר לגרמנים בעוד כחצי שנה. אנחנו מנהלים מו"מ עם כמה לקוחות פוטנציאלים נוספים ל'איתן', כולל מו"מ אינטנסיבי עם שניים מהם, תוך תחרות קשה מיצרנים אחרים בעולם".

בסוף השבוע הודיע הממשל האמריקאי כי יקל את המגבלות שהטיל על יצרני המל"טים ביצוא הכלים למדינות זרות, ומנעו עד היום מכירה של מל"טים המסוגלים לשאת יותר מ-500 ק"ג מטען למרחק של יותר מ-300 ק"מ. הסגרת המגבלות תגביר את התחרות מצד ה-MQ-9 ריפר של ג'נרל אטומיקס למל"ט הישראלי.

המגבלות נובעות מהפרשנות האמריקאית לאמנת ה-MTCR, שנועדה במקור להגביל תפוצה של טילים באליסטיים. ישראל אינה חתומה על האמנה, אבל נוהגת לכבד את כלליה בעסקאות ייצוא. "התקנות החדשות בארה"ב נועדו להקל על התעשייה שלהם בעסקאות עם לקוחות זרים", אומר לוי. "והן יחייבו שינויים גם אצלנו". 

תגיות