אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כוח מוגזם? בזוס, צוקרברג ומאסק הרוויחו השנה 115 מיליארד דולר צילום: איי אף פי, אי פי איי

כוח מוגזם? בזוס, צוקרברג ומאסק הרוויחו השנה 115 מיליארד דולר

המנכ"לים של ענקיות האינטרנט אמזון ופייסבוק יעידו היום בפני הקונגרס האמריקאי ששוקל לשנות את חוקי ההגבלים העסקיים כדי למתן את השליטה של החברות בשוק הטכנולוגי; לצד ג'ף בזוס ומארק צוקרברג, שהעושר הצומח שלהם משקף את ההשפעה העצומה של החברות שלהם על השוק, גם מייסד טסלה הרוויח השנה לא מעט

29.07.2020, 16:04 | שירות כלכליסט

היום יעידו בקונגרס האמריקאי המנכ"לים של כמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם,בחקירה שמתמקדת בשאלה האם צריך להחמיר את חוקי ההגבלים העסקיים כדי להגביל את הכוח המשמעותי של ענקיות הטכנולוגיה. בזמן שוועדת המשפטים של הקונגרס דנה בהשפעה של המנכ"לים, הצמיחה המהירה של ההון הבלתי נתפס שלהם מספקת מדד עוצר נשימה לכוחם הכלכלי.

קראו עוד בכלכליסט

השנה הנוכחית היטיבה בהחלט עם חשבון הבנק של בזוס, האיש העשיר בעולם. לפי חישוב שערכו בסוכנות הידיעות בלומברג, הונו של מייסד אמזון עלה מאז תחילת השנה ב-63.6 מיליארד דולר, כשהחודש לבדו זינק הונו בסכום חסר תקדים של 13 מיליארד דולר, כך שהוא הולך ומתקרב לחציית רף ה-200 מיליארד דולר.

מימין: מארק צוקרברג, ג מימין: מארק צוקרברג, ג'ף בזוס ואלון מאסק | צילום: איי אף פי, אי פי איי מימין: מארק צוקרברג, ג

לצידו של בזוס יעיד גם מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, שבדומה לו נהנה מעלייה משמעותית בהונו האישי השנה, שהתרחב ב-9.1 מיליארד דולר.

מרוויח גדול נוסף השנה הוא אלון מאסק, שהוסיף להונו 42.1 מיליארד דולר, וכעת הונו מוערך ב-69.7 מיליארד דלר, זאת הודות לעליית שווי המניה של טסלה. פירוש הדבר כי בזוס, צוקרברג ומאסק הרוויחו השנה כ-115 מיליארד דולר.

באופן כללי, מבין עשרת האנשים העשירים בעולם לפי המדד של בלומברג, היחידים שהפסידו השנה כסף הם אלה שאינם מגיעים מעולם הטכנולוגיה: ברנר ארנו, מנכ"ל ענקית מוצרי היוקרה LVMH (שמחזיקה בין היתר במותג לואי ויטון), שהפסיד 21.4 מיליארד דולר והמשקיע וורן באפט שהפסיד 15.8 מיליארד דולר. הם יכולים להתנחם בכך שאינם לבד: מעל 200 מבין 500 המיליארדרים המדורגים במדד הפסידו כסף השנה.

לפי המומחים, מגיפת הקורונה אחראית בין השאר לזינוק הזה בהונם של עשירי הטכנולוגיה. "העברנו בצורה חדה את המערכת הכלכלית שהתבססה על חנויות פיזיות למערכת כלכלית המבוססת על האינטרנט", ציין לואיג'י זינגלס, פרופסור לכלכלה בבית הספר לעסקים של אוניברסיטת שיקגו. "רוב הסיכויים שזה היה קורה לאורך תקופת זמן ארוכה יותר, אבל עכשיו זה קרה בשבועות ספורים בלבד".

לא רק המנכ"לים מרוויחים כעת, גם החברות שהם עומדים בראשן מזנקות. חמש מחברות הטכנולוגיה הגדולות בארה"ב - אפל, אמזון, אלפבית, פייסבוק ומיקרוסופט הן בעלות שווי שוק המקביל לסביבות 30% מהתמ"ג האמריקאי, זאת לאחר שהכפילו את השווי שלהן מאז סוף 2018.

מחוץ לעולם הטכנולוגיה אפשר לציין את מוקש אמבני ההודי כאחד המרוויחים הגדולים השנה. אם כי על אף שהוא הרוויח את מרבית הונו מבתי זיקוק, העלייה השנה שנזקפת לזכות זינוק של 45% במחיר המניה של חברת רילייאנס אינדסטריז, נובעת בעיקר מהתרחבותו לתחום הדיגיטל. אמבני מדורג כעת כאיש החמישי העשיר בעולם.

במקביל לזינוק בשווי של בזוס וחבריו למדד מתגברות גם הקריאות להיטל מס עושר. במצב הנוכחי כמעט ואי אפשר להטיל מס על ההון של מיליארדי הטכנולוגיה, שמרביתו מגיע בצורת מניות, עליהן מוטל מס רק לאחר מכירתן. "המיליארדרים צוברים כמות עצומה של רווחי הון לא ממומשים, עליהם הם לא משלמים כמעט מס", אמר גבריאל זוקמן מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי.

תגיות