אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מפגש אונליין

"המשקיעים פסימיים לגבי שוק המניות הישראל - ולדעתי מדובר בעיוות"

את הדברים אמר מנהל תחום אנליזה בלאומי שוקי הון, אייל דבי, במסגרת הוועידה המקוונת של כלכליסט שעסקה בנושא השקעות מוסדיים בעידן הקורונה. דבי: "ישראל נמצאת במקום טוב מבחינת התוצר והתמותה מקורונה, אבל במדדי המניות היא משתרכת מאחור"

03.08.2020, 15:21 | נעמי צורף

"אם משווים בין הביצועים החלשים של הבורסה הישראלית מתחילת המשבר - למדינות שהבורסות שלהן רשמו ביצועים זהים - רואים שמבחינה בריאותית ישראל במצב טוב בהרבה. מצד שני, אם לוקחים מדינות בהן נתוני הפגיעה בכלכלה והתמותה דומים לאלו של ישראל, אתה רואה שהביצוע של שוק המניות שם היה הרבה יותר טוב"; כך אמר אייל דבי, מנהל תחום אנליזה בלאומי שוקי הון, בשיחה עם שי סלינס מכלכליסט, שהתקיימה במסגרת הוועידה המקוונת של כלכליסט שעסקה בנושא השקעות מוסדיים בעידן הקורונה.

קראו עוד בכלכליסט

אייל דבי, צילום: כפיר סיוון אייל דבי | צילום: כפיר סיוון אייל דבי, צילום: כפיר סיוון

"המסקנה היא שאיכשהו המשקיעים פסימיים יותר לגבי ישראל, ולדעתי מדובר בעיוות", הסביר דבי. "יש שיגידו שאחת הסיבות היא שהמדד המקומי מעוות כי הוא מושקע במדדים מסורתיים כמו נדל"ן ופיננסים ופחות בטכנולוגיה, אבל זה הסבר חלקי, כי כשאתה בודק ענף מול ענף – מה עשה הנדל"ן בארץ מול אירופה, מה עשו הביטוחים בארץ מול אירופה - אתה מגלה שגם ברמה הענפית ישראל מציגה ביצועי חסר".

"המשבר הזה הוא במידה רבה חסר תקדים. אין לנו ניסיון עדכני עם מגיפה עולמית ולכן אי הוודאות גדולה מבחינת לאן זה ילך, מה עושים עם עומק כזה של משבר וכדומה. אבל באי ודאות כזו, בגלל שהגורם הוא אותו גורם לכל המדינות וההשפעות דומות, יש חשיבות ותועלת להשוואה בין המדינות. ישראל נמצאת במקום טוב מבחינת התוצר והתמותה אבל במדדי המניות היא משתרכת מאחור".

באיזה תחומים אפשר לראות את העיוות הזה?

"מניות ופיננסים זה לא מדע מדויק, אבל כן אפשר לומר איפה רואים תופעה מוגזמת. יש את התחומים שהם אלו שמרחפים מעל המשבר ואפילו נהנים כמו טכנולוגיה ומזון; ויש ענפים כמו תיירות שברור שנפגעים. יש עוד ענפים שנפגעו קשה מהגל השני - נדל"ן, פיננסים וביטוח. רמות המחירים הכל כך נמוכות שבהם נסחרות חברות הביטוח מטורללות, אין לי מילה אחרת.

מה בדיוק קרה בנדל"ן?

"הסקטור הזה ספג בממוצע 40% ירידה, אבל בעיני זה לא משקף את המציאות. כן, כשהקניונים סגורים אנשים חוששים להיכנס לחנויות וכשמשרדים עוברים לעבודה מהבית בהחלט יש פגיעה, אבל ירידה של 40% לא משקפת חשש של משקיעים מפני שנה או שנתיים קשות אלא רומזת לנו שהמשקיעים מעריכים שיהיה שינוי מבני. בנדל"ן המסחרי כל עוד לא יהיה חיסון והציבור יחשוש להגיע לקניונים, אז באמת תהיה תפוסה נמוכה שתביא לפידיון נמוך, אבל מדובר במצב מוגבל מבחינת זמן. כאן אני לא צופה שיהיה שינוי מבני כי אנשים אוהבים לעשות שופינג וכשהקורונה תעלם הם יחזרו לשם. אבל אני כן צופה שנראה שינוי בכל התחום של המשרדים. גם אחרי המשבר זה לא יחזור להיות מה שהיה, החברות רואות שעובדים יפה מאוד מהבית ואין טעם להחזיק כל כך הרבה נדל"ן - אז הן ימכרו חלק מהמשרדים.

מי יכול להרוויח מזה?

"יש הרבה מקומות במשבר הזה בהם אנחנו רואים מעבר שווי. גם בנדל"ן אנחנו רואים את זה כי זה לא שלא יצטרכו את העובדים האלה יותר, הם רק עוברים מהמשרדים אל הבית. מה זה בית? נדל"ן למגורים. כשאתה עכשיו צריך לעבוד מהבית, לא בטוח שדירת שלושה חדרים תספיק לך, אתה תרצה חדר עבודה; ואם אתה כל כך הרבה זמן בבית אולי תרצה גם איזו מרפסת גדולה, או חצר, ולכן ברור שיהיה מעבר שווי לנדל"ן מגורים".

תגיות