אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היורשות של תרופת הקופקסון בדרך לעקוף אותה במכירות צילום: סיון פרג'

היורשות של תרופת הקופקסון בדרך לעקוף אותה במכירות

מכירות תרופת הדגל של טבע לטיפול בטרשת נפוצה, הקופקסון, צפויות לצנוח ב־20% בשנת 2020 ולהסתכם ב־1.2 מיליארד דולר. המכירות של אג'ובי, שצפויות לזנק ב־58%, ושל אוסטדו, שצפויות להיות מוכפלות, יסתכמו ב־900 מיליון דולר השנה

06.08.2020, 07:12 | סופי שולמן

הרבעון השני של טבע היה משעמם, אבל במובן הטוב של המילה. לאחר שכבר כמה שנים המשקיעים במניה לא יודעים מה עוד ינחת עליהם עם פרסום הדו"חות הכספיים של חברת התרופות, טבע עמדה בתחזיות ובשורת הרווח הצליחה אפילו להתעלות מעט מעל הצפי.  

קראו עוד בכלכליסט

ההכנסות ברבעון השני של 2020 הסתכמו ב־3.9 מיליארד דולר, והן משקפות ירידה של 7% מול הרבעון השני של 2019 ‑ בהתאם לציפיות. הפעם לא הייתה כאן הפתעה חיובית משמעותית, כמו זאת של הרבעון הראשון ‑ וגם זה בהתאם לציפיות, שכן טבע הסבירה עם פרסום התוצאות לרבעון הראשון כי היה מדובר בקפיצה חד־פעמית, כתוצאה מהצטיידות מוגברת באירופה בעקבות התפרצות הקורונה.

לעומת זאת, ברבעון השני במרבית המדינות כבר היו מלאים של תרופות. בנוסף, אנשים הלכו פחות לרופאים ולכן ניתנו פחות מרשמים. "המגפה הובילה לפחות ביקורים אצל רופאים ופחות מרשמים בתקופת הסגר, מה שהורגש בעיקר באירופה", אמר קור שולץ, מנכ"ל טבע, בשיחת הוועידה לאחר פרסום הדו"חות. שולץ עצמו ניהל את השיחה מאיטליה, לאחר שהעביר את תקופת הסגר של קורונה באירופה. הוא צפוי לשוב לישראל לאחר שזו תוגדר כמדינה ירוקה.

קור שולץ, צילום: אביגיל עוזי קור שולץ | צילום: אביגיל עוזי קור שולץ, צילום: אביגיל עוזי

שינוי בהרכב ההכנסות

עם משבר הקורונה ברקע, חברת התרופות הישראלית צופה הכנסות של 16.6‑17 מיליארד דולר ב־2020, כלומר יציבות מול 2019, אלא שיש שינוי מהותי בהרכב ההכנסות. בעוד שההכנסות מקופקסון יירדו ל־1.2 מיליארד דולר מ־1.5 מיליארד דולר, מה שימלא את הבור יהיו בעיקר אוסטדו ואג'ובי, שתי התרופות האתיות החדשות של טבע, שמיועדות למחלות במערכת העצבים בדומה לטרשת נפוצה.

אוסטדו אמורה להציג הכנסות של 650 מיליון דולר, קפיצה של 58% לעומת השנה שעברה. אג'ובי תייצר הכנסות של 250 מיליון דולר, יותר מכפול מאשר ב־2019. הרווח התפעולי יהיה דומה גם הוא לשנה שעברה, וצפוי לעמוד על 4‑4.4 מיליארד דולר ותזרים המזומנים החופשי צפוי להיות 2 מיליארד דולר.

בטבע יכולים להרגיש בנוח עם התחזית, שכן במחצית הראשונה של 2020 החברה הגיעה להכנסות של 8.2 מיליארד דולר, כך שגם אם לא תצמח במחצית הראשונה תעמוד בטווח התחתון של התחזית.

בעוד שההכנסות מהקופקסון ממשיכות להישחק, אוסטדו מציגה ביצועים טובים מהצפוי וההכנסות ממנה הסתכמו ב־161 מיליון דולר. בשיחת הוועידה ציין שולץ כי באופן חריג קיבלה התרופה אישור לשיווק בסין. זאת, מבלי שערכה ניסויים קליניים במדינה, כפי שנדרש לרוב, והיא תתחיל להימכר במדינה בעתיד הקרוב.

אג'ובי, שמיועדת לטיפול ומניעת מיגרנות, התאוששה לאחר השקת הגרסה שניתנת במזרק אוטומטי, מה שמקל עליה להתמודד מול המתחרות. "לא ראיתי סיפור כמו אג'ובי הרבה פעמיים בקריירה שלי בת 30 שנה בענף", אמר שולץ. הוא התכוון לכך שהתרופה כבר סבלה מירידה מתמשכת בנתח שוק, אך לאחר השקת המזרק ברבעון השני היא הגדילה את נתח השוק בחזרה ל־21%. זאת, בעוד שבתחילת השנה כבר קרסה לנתח שוק של 11%. במהלך הרבעון קיבלה טבע אישור לשיווק התרופה ב־16 מדינות באירופה וביולי הגישה בקשה לאישור התרופה ביפן.

טבע לא מפרטת את תמהיל המכירות בגנריקה, בו יש תמורות רבות, על רקע כניסתה לשוק של טרוקסימה, גרסת ביו סימילר שמיועדת לטיפול בסוג אחד של סרטן הדם. טבע הודיעה אתמול על הרחבת פורטפוליו של תרופות ביו סימילר, שהן סוג חדשני של גנריקה, שנחשבת למתוחכמת יותר ומאפשרת גביית מחירים שקרובים יותר למחירי תרופות המקור מאשר גנריקה רגילה.

החברה חתמה על הסכם עם חברת הביומד האמריקאית אלווטק לפיתוח ומסחור של חמש תרופות ביוסימילר נוספות. בטבע הסבירו באופן מרומז כי על אף שלא היו השקות גנריות חדשות במהלך הרבעון, ההכנסות בארה"ב נשחקו ב־2% בלבד, ל־923 מיליון דולר. מה שאיפשר את השחיקה הנמוכה הייתה טרוקסימה והגרסה הגנרית למזרק האפיפן, שמטפל בשוק אנפילקטי, שנגרם כתוצאה מהתקף אלרגי. 

"מעדיפים להיות שמרנים"

"אנחנו עדיין נמצאים בסביבת קורונה. אסור לשכוח את זה למרות שהכל מנוהל ועובד", אמר ל"כלכליסט" אלי כליף, סמנכ"ל הכספים של טבע. הוא הסויף כי "עם זאת, הסיכון בהבנת הביקושים עדיין קיים. בארה"ב מתחילים לחזור המפגשים בין אנשי מכירות לרופאים, אבל מוקדם מדי ולכן לא מעלים את התחזית. אנחנו מעדיפים להיות שמרניים בשלב זה".

טבע לא תתקשה לעמוד בתחזיות גם בשורת הרווח התפעולי, שם כבר הגיעה ל־2.2 מיליארד דולר. עם זאת, מדובר ברווח תפעולי בניכוי מספר ארוך של סעיפים חד פעמיים ומחיקות מתמשכות. ברבעון השני התווספה לכך מחיקה של 261 מיליון דולר, בעקבות ארגון מחדש בפעילות החברה ביפן. במסגרת זו, טבע תבצע רה־ארגון בשותפות שלה עם טקדה היפנית וחלק גדול מהמוצרים יימכרו.

ברבעון השני רשמה טבע תזרים מזומנים פנוי של 582 מיליון דולר והפחיתה את החוב ל־23.9 מיליארד דולר. בחברה ציינו כי ביולי נפרע חוב של 1.1 מיליארד דולר. בשורה התחתונה הצליחה טבע לעקוף מעט את התחזיות והציגה רווח של 55 סנט למניה, לעומת ציפיות לרווח של 53 סנט למניה.

לדברי כליף, זה נבע משיפור ברווחיות הגולמית של החברה, שעלתה ב־1%, וגם על רקע הירידה הקלה בהוצאות שיווק וכלליות, כתוצאה מהשפעות הקורונה, שהובילה לביטול טיסות ואירועים שיווקיים רבים.

בעוד ששולץ לא מצליח לייצר בינתיים צמיחה בטבע, בצד ההוצאות והרווחיות שנובעת מכך הוא השלים את הטיפול. הדבר ניכר בירידה משמעותית בסעיף החוב, שהיה אחד הגורמים המרכזיים שהעיבו על עתיד החברה.

כעת, אחד האיומים המרכזיים, שטרם הגיעו לפיתרון, נותר האיום בחזית המשפטית. על אף שמתווה טנטטיבי בפרשת משככי הכאבים, שהובילה למותם של אמריקאים רבים לאחר התמכרות, נחתם עוד ב־2019, ההסכם עצמו, שאמור לשחרר את טבע מן העננה הכבדה, עדיין לא נחתם.

"אנחנו ממשיכים בדיאלוג עם הרשויות והמטרה היא ליישם את המתווה, אבל יש עיכוב משמעותי בהליכים כתוצאה מהקורונה", אמר אתמול שולץ. "יש הרבה צדדים והרבה עורכי דין מעורבים. אנחנו חשבנו שבפברואר יהיה זרז בדמות פתיחת משפט של אחת החברות בניו יורק, אבל הוא נדחה למועד בלתי ידוע. אנחנו חושבים שההסדר טוב לאמריקאים", הוסיף.

המצב דומה בפרשה השנייה בה מעורבת טבע, בה היא נחשדת, לצד יצרניות תרופות רבות נוספות, בתיאום וניפוח מחירי התרופות. "אנחנו ממשיכים בדיאלוג עם משרד המשפטים. אנחנו לא רואים השתתפות של החברה בפרשה כזאת ולכן רוצים להגיע לפיתרון, אך לא יודעים מתי זה יקרה. הכל מנוהל ויש תוכניות עבודה", אמר שולץ.

אחד הנושאים על סדר היום של טבע שעשוי לסייע לה בהתמודדות עם החזית המשפטית, הוא נושא שרשראות האספקה, שמרכז עניין רב מאז הקורונה. מדינות רבות, ובהן גם ארה"ב, רוצות להבטיח אספקה חלקה של מוצרים חיוניים כמו תרופות במקרה של משבר נוסף כגון הקורונה, וכן על רקע המתיחות בין ארה"ב לסין, שם מיוצרים היום חלק מחומרי הגלם לתרופות של טבע ומרבית מתחרותיה. כשנשאל על הנושא ענה שולץ בדיפלומטיות האופיינית לו: "מדובר בתהליכים של עשרות שנים, אבל אנחנו בדיאלוג עם הממשל ואפילו הועלו שמות של מוצרים מסויימים. בינתיים אין שום דבר ספציפי. טבע לא מעוניינת בהיבטים הפוליטיים של הסיפור, אלא רק במדדים התפעולים. אבל זה ידרוש שינויים מבניים בעלויות ובשוק וכרגע אנחנו לא רואים את זה קורה".

תגיות