בלעדי לכלכליסט
רשות ני"ע מקדמת תזכיר חוק שיקנה לה פטור מאישור הכנסת
יוזמת הרשות, שתקנה לה סמכויות מול חברות ציבוריות, נהנית מתמיכת הממשלה וצפויה להיכלל בחוק ההסדרים, אם וכאשר יעבור. אם יהיו בחירות, תזכיר החוק יוקפא. איגוד החברות הציבוריות מתנגד: "היוזמה תרחיק חברות משוק ההון הישראלי"
רשות ני"ע מקדמת תזכיר חוק, שיאפשר לה פטור מפיקוח של הכנסת על פעולותיה, בנושא הוראות הגילוי והדיווח של החברות הציבוריות, כך נודע ל"כלכליסט".
קראו עוד בכלכליסט
במסגרת תזכיר החוק, הרשות מבקשת סמכות לקבוע הוראות ללא אישור הכנסת בנושאים הבאים: מגבלות השקעה, פיזור נכסים ושיערוך מחירים בקרנות נאמנות, הון עצמי וביטוח של בעלי רישיון ניהול תיקים, ייעוץ השקעות ושיווק השקעות ודיווחיהם, כללי גילוי מיוחדים לתאגידים מדווחים ורמות המינוף בזירות הסוחר. לטענתה, מדובר בנושאים אשר בעת הזו של משבר נדרשת לגביהם גמישות בעיצוב ההוראות והתאמתן למצב השוק. כיום, כל שינוי שכזה דורש חקיקה.
יוזמת הרשות נהנית מתמיכת הממשלה וצפויה להיכלל בחוק ההסדרים. עם זאת, אם התקציב לא יעבור ויהיו בחירות נוספות, היוזמה תוקפא.
בתזכיר נכתב כי "בעוד רובם של דיני ניירות ערך נקבעים בהליכי חקיקה ראשית וחקיקת משנה, מובן כי אין מקום להליכים אלה ביחס לכל הרגולציה בתחום. לא זו בלבד שהליכי חקיקה אינם נחוצים ביחס להוראות מקצועיות־ספציפיות מסועפות, הטעונות שינויים והתאמות רבים במשך
הזמן, הניסיון מלמד כי חולף זמן רב בין המועד שבו עלה הצורך בעדכון הוראה ועד התקנתה בפועל, לעתים אף שנים ארוכות".
בתזכיר הודגש כי הסרבול הקיים בימים כתיקונם מתעצם בשעת משבר. "בעת כזו מתגברת החשיבות למתן תגובה מהירה להתרחשויות בשוק אשר הושפע בצורה חריפה מהמשבר".
איגוד החברות הציבוריות: "שינוי מהותי לרעה"
איגוד החברות הציבוריות מתנגד בתוקף וטוען כי מדובר במחטף שעלול להרחיק חברות משוק ההון הישראלי ולהכביד את נטל הרגולציה. לטענת האיגוד, מדובר בהכבדת הנטל הרגולטורי הכבד ממילא, המושת על חברות ציבוריות בישראל. באיגוד פנו לרשות במכתב חריף בנושא, שבו נטען כי "הדבר מהווה שינוי מהותי לרעה ביחס למצב הדברים קודם לתיקון המוצע, שבו שינוי חקיקה/תקנות הנוגעות לני"ע כפוף לאישור ועדת הכספים של הכנסת ולשמיעת דעתו של הציבור במסגרתה", כותב מנכ"ל האיגוד אילן פלטו. עוד נכתב כי "התזכיר מהווה למעשה הענקת סמכות של מחוקק־על לרשות ני"ע, תוך עיגון מעמדה כרגולטור אוטונומי, שאינו כפוף לביקורת הכנסת או לביקורת ציבורית".
באיגוד מציינים כי דווקא התקופה הנוכחית היא בעייתית לשינוי שכזה: "דווקא בתקופה כה מאתגרת כמשבר הקורונה, המייצרת לחברות סביבה של חוסר יציבות קיצוני, חוסר ודאות מוחלט וקושי כלכלי ניכר, ראוי כי הרגולטור יתגייס למאמץ, ויצהיר כי אין בכוונתו להכביד על מפוקחיו, אלא רק להקל עליהם, כך שיצלחו את ימי המשבר".
עוד נכתב כי "להצהרה עצמה יש אפקט פסיכולוגי חשוב, והצהרה הפוכה, דוגמת זו הכלולה בתזכיר, הנה בעלת כוח הרתעה, שיש בו כדי להרחיק חברות ציבוריות, או כאלו השוקלות הנפקה, משוק ההון הישראלי".
רשות ני"ע: "המשבר המחיש הצורך בגמישות לרגולטור"
מרשות ני"ע נמסר בתגובה כי "משבר הקורונה המחיש מעל כל צל של ספק את הצורך במתן גמישות סמכויות לרגולטור, כדי להעניק מענה רלבנטי ועדכני בזמן אמת למשקיעים ולשוק דינמי ומתפתח, בטח בתקופת משבר. בשונה מיתר הרגולטורים הפיננסיים, רשות ניירות ערך הנה הרשות היחידה שלה אין גמישות בסמכויות למתן מענה מיידי לצורכי המשקיעים והשוק. יתרה מזו, כפי שנוכחנו בתקופה האחרונה, בהיעדרה של פעילות ממשלה וכנסת ‑ עלול להיווצר מצב של סטגנציה בשוק ‑ ומכאן שהתוצאה בהכרח היא פגיעה במשקיעים ובפיתוח השוק, אשר כה זקוק לכך.
"תזכיר החוק המפורסם בימים אלה נועד להעניק לרשות גמישות בסמכויות בנושאים ממוקדים, תוך שמירה על קיום הליך פומבי ושקוף לציבור, שחל בכל מהלך שמובילה הרשות וימשיך להתקיים, גם עם מתן גמישות הסמכויות. עניינם של משקיעים ופיתוח השוק הנם מטרה משותפת לרשות ולאיגודים השונים בשוק ההון — על כן, אנו מצרים על התנגדותם, אשר פוגעת בראש ובראשונה בפעילות החברות שהם מייצגים, שכן גמישות זו נועדה לשרת גם את הגופים עצמם".