אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מספר השבוע: השחקנים משתלטים על ליגת ה-NBA צילום: איי אף פי

מספר השבוע: השחקנים משתלטים על ליגת ה-NBA

האם קווין גארנט יצליח לרכוש את מינסוטה טימברוולבס - ויסמן בכך את הדרך ללברון ג'יימס ולליגה כולה?

10.08.2020, 11:06 | עמרי אורגד

בימים אלו קווין גארנט, ההול אוף פיימר המזוהה ביותר עם המינסוטה טימברוולבס, מוביל קבוצת רוכשים בניסיון להפוך לבעלים של הקבוצה - ואולי סוף סוף להפוך אותה לקבוצה מנצחת. במהלך הקריירה הרוויח גארנט מעל 330 מיליון דולר בתור שחקן, ולאחרונה כיכב בסרט 'יהלום לא מלוטש' לצד אדם סנדלר מבית נטפליקס. כיום הוא מוערך ב-120 מיליון דולר, זאת לאחר שבשנת 2018 דווח כי רואה החשבון שלו גנב ממנו 77 מיליון דולר.

קראו עוד בכלכליסט

קווין גארנט, צילום: איי אף פי קווין גארנט | צילום: איי אף פי קווין גארנט, צילום: איי אף פי

נכון להיום מייקל ג'ורדן, הבעלים של שרלוט הורנטס ולשעבר כוכב שיקגו בולס, הוא בעל השליטה השחור היחיד ב-NBA. גרנט היל, כוכב דטרויט פיסטונס לשעבר ושאקיל אוניל, כוכב לוס אנג'לס לייקרס לשעבר, הם בעלי מניות מיעוט באטלנטה וסקרמנטו בהתאמה. הערך הממוצע של קבוצה מה-NBA הוא 2 מיליארד דולר, כאשר מינוסטה כרגע מוערכת בשווי של 1.38 מיליארד דולר.

הסכום המדובר אותו גארנט אמור להשקיע הוא 200 מיליון דולר, בעוד שגלן טיילור, הבעלים הנוכחי של הקבוצה, מבקש למכור את הקבוצה בשווי של 1.2 מיליארד דולר. לגארנט ישנה מערכת יחסים עכורה עם טיילור, אותו כינה בעבר "נחש". גארנט הוא ללא ספק השחקן החשוב ביותר בתולדות הקבוצה והסיבה היחידה לכך שגופייתו לא מתנוססת מתקרת הטארגט סנטר היא היחסים בין השניים. בלב המחלוקת ביניהם עומדת הבטחה שלא קוימה מצד נשיא הקבוצה: לפי הדיווחים, הובטח לגארנט תפקיד בקבוצה, אך זה לא קרה.

טיילור רכש את הקבוצה בשנת 1994 תמורת 88 מיליון דולר, שנה לפני כניסתו של גארנט לליגה. בהודעה שהפיץ גארנט על כוונת הרכישה יחד עם קבוצת משקיעים, הוא הושיט יד חמה לטיילור מתוך תקווה שיוכלו להגיע להבנות. אגב, הרכישה כוללת גם את הקבוצה המקומית, המינסוטה לינקס מה-WNBA. הועלתה ספוקלציה לפיה גארנט לא נמצא בפוזיציה הפיננסית המתאימה לרכישת הקבוצ,ה אך נראה שהוא בכל זאת נחוש לבצע את המהלך בתמיכת משקיעים. קבוצת הרכישה מונה על פי השמועות שני מיליארדרים מקליפורניה ואחד מפלורידה.

התופעה שבה שחקנים קונים קבוצות היא חדשה יחסית, וחלק ממהלך גדול יותר ב-NBA שבו השחקנים מקבלים יותר כוח מול הקבוצות והבעלים. מדי כמה שנים מתנהל מו"מ בין הליגה, בעלי הקבוצות והשחקנים על המבנה הכלכלי של הליגה (CBA - הסכם קיבוצי). חלק מההישגים של השחקנים הם פנסיה לשחקני עבר, ביטוח רפואי, זכויות שונות והכי חשוב: חלוקת הכנסות, כשהמתווה הוא בדרך כלל 50/50.

ב-1981 מג'יק ג'ונסון חתם על חוזה ל-25 שנה בלוס אנג'לס לייקרס. שווי ההסכם עמד על מיליון דולר לשנה, כשהיה ברור שחלק ממנו כולל העברת אחוזים מהקבוצה לכוכב הגדול של הליגה. הליגה התנגדה לסוג כזה של חוזים וביטלה את האפשרות לחתום עליהם, אבל החוזה הזה סלל את הדרך להשתלבות השחקנים בעסק עצמו. כיום, ג'ונסון מחזיק ב-2.3% ממניות לוס אנג'לס דודג'רס שרכש בשווי 50 מיליון דולר ב-2012, והוא היה מושקע בעסקים שונים הכוללים את הלוס אנג'לס לייקרס (החזיק 4.5% ממניות הקבוצה עד למכירתן ב-2010), בתי קולנוע ומסעדות ברחבי ארצות הברית, ביניהם TGI Friday's, סודקסו ובורגר קינג.

מייקל ג'ורדן, כאמור, הפך לבעלים של שרלוט הורנטס ב-2010. לברון ג'יימס כבר הצהיר שהוא מעוניין לרכוש קבוצת NBA ולהיות חלק מהמשך פיתוח הליגה, ונראה שכבר עשה צעדים בכיוון. בשנת 2011 רכש ג'יימס מניה של 2% בשווי של 6.5 מיליון דולר במועדון הכדורגל ליברפול. בשנת 2019 פורבס העריכו את שווי הקבוצה בכ-2.13 מיליארד דולר, מה שנותן למניה של ג'יימס שווי של 43.6 מיליון דולר. סביר להניח שהשווי עלה באופן ניכר לאחר האליפות ההיסטורית של ליברפול העונה.

הדרך הארוכה שעשו השחקנים (השחורים בפרט) ממשכורת של 100 אלף דולר לעונה בשנות ה-60 וחוזים מגבילי תנועה עד לחוזי עתק והכנסות מפרסום (לברון מרוויח סכום משוער של 70 מיליון דולר לשנה), הכניסה לעמדות ניהול ובעלות על הקבוצות מציגה את הליגה באור חיובי ומייצגת פתיחה של שוק חדש בו השחקנים נמצאים בפוזיציה להפוך לבעלי קבוצות בעצמם.

עם חידוש הליגה, שעד כה זוכה להצלחה מכל הבחינות ובראשן אפס בדיקות חיוביות לקורונה, לקחו על עצמם השחקנים וראשי הליגה לעשות שימוש בפלטפורמה על מנת לקדם את המאבק נגד הגזענות הממסדית בארצות הברית. ליגת ה-NFL, שהתנגדה לתנועת הכריעות בעת השמעת ההמנון למרות שיותר מ-70% משחקני הליגה הם שחורים, שינתה לאחרונה את מדיניותה בנושא.

סקר אוהדים הראה כי ל-52% מהנשאלים אין בעיה עם הכריעה, מה שככל הנראה הכריע את הכף. בעוד ב-NBA מספר השחקנים השחורים עומד על 81.1%, בליגת ה-MLB המספר נמוך משמעותית ונכון לתחילת עונת 2019 עמד על 68% בלבד כשבסדרת הגמר השתתפו סך הכל 6 שחקנים אפרו-אמריקאים. בשונה מהפתיחה המוצלחת ב-NBA, מתחילת המשחקים ב-MLB בשבוע שכבר מספר נדבקי הקורונה עולה בכל יום, משחקים מתבטלים ושחקנים בכירים דוגמת יואניס סספדס מהניו יורק מטס בוחרים שלא להשתתף. ב-NFL, השחקנים הביעו בקשה נחרצת לראשי הליגה לפיה יתייחסו ברצינות לעצות המומחים בכל הנוגעים לפתיחת העונה.

ככל שהרווחים ימשיכו להתחלק באופן יותר מאוזן בין כיסי הבעלים לאלו של השחקנים כתוצאה מההסכמים הקיבוציים הנערכים מחדש מדי מספר שנים, ובעוד תקציבי הפרסום עבור המוצרים עולים, כך נראה יותר ויותר שחקני עבר מצטרפים להנהלות השונות.

כלל הנתונים נאספו על ידי לומינטי נטוורקס

תגיות