אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשרד להגנת הסביבה: "אם יתרחש חלילה אסון במפרץ חיפה האוכלוסייה מוגנת" צילומים: טל שחר

המשרד להגנת הסביבה: "אם יתרחש חלילה אסון במפרץ חיפה האוכלוסייה מוגנת"

נציג מבקר המדינה אמר בוועדה לביקורת המדינה שנכון ל-2019 רשות הכבאות עדיין אינה ערוכה לטיפול באירוע חומרים מסוכנים או שריפה שעלולה להרשם באזור מפרץ חיפה; פרופ' אהוד קינן: "אני לא מוטרד מהאמוניה שבמפרץ כי מדובר בכמויות קטנות, אני כן מוטרד מהרגולטור"

10.08.2020, 13:57 | ליאור גוטמן

הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת בראשות ח"כ עופר שלח  קיימה הבוקר (ב') דיון בסוגיות של טיפול אפשרי באירוע אסון המוני שיתרחש באזור חיפה.

קראו עוד בכלכליסט

שלח ציין שהדיון מקבל משנה חשיבות לאור האסון שאירע שבוע שעבר בנמל ביירות, למרות שהמשתתפים בדיון ציינו שאין אחסנה של חומרים נפיצים באזור חיפה, בוודאי לא בכמות שנמצאה בביירות.

מנהל אגף במשרד מבקר המדינה, אהרן הלינגר, התייחס לדוחות מבקר המדינה משנה שעברה על הסכנות באזור המפרץ ולדוחות קודמים שבחנו את הטיפול של משרדי הממשלה בנושא, וטען שנכון ל-2019 רשות הכבאות עדיין אינה ערוכה לטיפול באירוע חומרים מסוכנים או שריפה שעלולה להרשם באזור מפרץ חיפה. עוד נמצא שהמשרד להגנת הסביבה טרם השלים את החלטת הממשלה לביצוע מלא של סקר הסיכונים המצרפיים למפרץ חיפה (כולל סיכוני סייבר ושריפות).

ח"כ עפר שלח, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ עפר שלח, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה | צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ עפר שלח, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, צילום: אלכס קולומויסקי

המלצות הדו"ח קראו לערב גם את המל"ל, פיקוד העורף ורשות החירום הלאומית כדי לנקוט בפעולות בתהליך השלמת סקר הסיכונים, ובמידת הצורך אף במהלך ביצועו.

ראש ענף הערכת סיכונים וחומרים מסוכנים בכבאות, רב רשף דוד הויכמן, הדגיש שהם מסתמכים על הימצאות צוותי מפעלים שהם הראשונים שיתחילו לטפל. "צריך לזכור שיש לנו בסוף קיבולת שהארגון יכול להתמודד עליו. יכול להיווצר מצב שלא נוכל להשתלט", ציין.

"אין חשש מהאמוניה"

במהלך הדיון אמר מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה, שלמה כץ, שעל פי כל הפרמטרים והמדדים, גם אם ירשם אירוע חומרים מסוכנים, לא תפגע כלל אוכלוסייה, כאשר בתי הזיקוק שם כלל אינם מהווים גורם סיכון עיקרי. "ארבעת המפעלים בעלי הסיכון הגדול ביותר הם דשנים, דור כימיקלים, גדיב וגדות מזרח. מה שנותר לנו לוודא אלו מתקפות סייבר ורעידת אדמה. ניתנו הוראות לכל המפעלים איך להתנהג בכל המצבים האלו. כיום, מיכל האמוניה שיורדת מהמשאית במפעל בתוך 4 שעות, הוא נמהל במים ואנו מבקרים על זה. לא צריך בשביל זה סקר מצרפי. בגלל זה ובגלל הכמות המועטה שנשארת בו זמנית, אילו יהיה פיצוץ אצלנו באמוניה, הוא לא יתפוצץ הוא יתאדה באוויר למעלה".

מפרץ חיפה, צילום: אלכס קולומויסקי מפרץ חיפה | צילום: אלכס קולומויסקי מפרץ חיפה, צילום: אלכס קולומויסקי

נשיא החברה הישראלית לכימיה, פרופ' אהוד קינן, ציין כי "האסון בביירות לא קרה בגלל שהאמוניה אשמה. אשם הרגולטור שאיפשר אחסון של 2.7 אלף טונות באזור אוכלוסייה. אני לא מוטרד מהאמוניה כי אין כאלו כמויות, אבל אני כן מוטרד מהרגולטור. שר הפנים מסיר ממנו כל אחריות שכותב שנושא החומ"ס אינו שייך אליו. אבל במו ידיו הוא אפשר העברת חומרים מוסכנים. על צווי רישוי עסקים בחתימת שר הפנים – נקבע ששינוע מיכליות ממפעלים פטור מאכיפה".

יו"ר הוועדה שלח, סיכם את הדברים באומרו: "הנקודה העיקרית שעולה מהדיון: כל גורם שהופיע בפני הוועדה, מטפל נקודתית מנקודת מבטו בלבד, ואנחנו לא רואים גורם אחד שהתפקיד שלו זה לתכלל את האירוע. כפי שהומלץ ע"י מבקר המדינה אך עד היום לא בוצע, הנושא צריך להיות תחת אחריות משרד ראש הממשלה - זו בעיה קלאסית שמנכ״ל משרד ראש הממשלה צריך לרכז את הטיפול בנושא באמצעות ועדת מנכ"לים של משרדי הממשלה שיתכללו יחד את הטיפול בבעיה עד שיגיעו לפתרון מסודר. הנושא משפיע באופן ישיר על כמיליון אזרחים, והוא צריך להיות בראש סדר היום - לא רק כשיש אירוע חמור במדינה שכנה".

פרופ פרופ' אהוד קינן פרופ

ועד עובדי בתי הזיקוק נגד מיקי חיימוביץ'

בתוך כך ועד עובדי בתי הזיקוק שיגר מכתב זועם ליו"ר ועדת הסביבה מיקי חיימוביץ' (כחול לבן), שערכה אתמול סיור במפרץ חיפה במטרה למדוד את הסיכונים שם. לתפיסתם, ההצהרה מאתמול שיש לפעול בנחישות להוצאת התעשייה בפטרוכימית ממפרץ חיפה היא חד ממדית. "אנו דוחים מכל וכל את הניסיון להשוות בין האסון בביירות לבין מצב המפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה המנוהלים על פי תקני הבטיחות המחמירים ביותר במערב אירופה. בתי הזיקוק וכל שאר המפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה עומדים בכללים והתקנים של בטיחות ואיכות הסביבה כפי שנקבעים על ידי המדינה תחת פיקוח ותקני בטיחות מהמחמירים ביותר בעולם, עם היתרי רעלים, סקרי סיכונים ורגולציה אירופאית. בעוד שבביירות לבנון מדובר באחסון לא מפוקח של 2,750 טון של חומר נפץ (אמוניום ניטרט הוא חומר נפץ), כך שהשוואה משוללת כל יסוד", נאמר במכתב.

בוועד מדגישים שבכל עיר נמל יש אחסון דלקים, כאשר "מפעלי בזן חיוניים עבור המשק הישראלי בכללותו מאחר והם מספקים 60% מהבנזין והסולר בישראל. ללא האספקה מבזן מדינת ישראל תהיה משותקת. הסולר שמפעלי בזן מייצרים הכרחי עבור רכבות, אוטובוסים, מוניות ועוד. בנוסף, מפעלי בזן מוכרים חומרי גלם למעל ל- 300 חברות שונות במשק הישראלי. בתי הזיקוק בחיפה מהווים מפעל אסטרטגי וחיוני לחוסנה של מדינת ישראל במיוחד בעתות משבר ומלחמה. פגיעה או סגירה של המפעל והתבססות על ייבוא של תזקיקי נפט מהעולם יחליש את חוסנה הביטחוני של מדינת ישראל", אומרים בוועד העובדים של בזן,ומבקשים להביע עמדה בכל דיון עתידי בנושא.

תגיות